Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Šestorici po dvije godine zatvora, a dvojici manje!

07.06.2012. 22:00
Šestorici po dvije godine zatvora, a dvojici manje!


Nikola Balać osuđen je na dvije godine zatvora kao i Bojan Bilić, Zdravko Gostović, Aleg Babić, Drago Anušić i Adis Trejić. Dragan Ramljak osuđen je uvjetno na deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine. Dragin sin Denis Anušić osuđen je na godinu i dva mjeseca zatvora


Više od pola sata trebalo je sutkinji Dijani Grancarić da pročita presudu kojom se čak osmorica optuženih osuđuju na zatvorske kazne zbog dilanja marihuane i manje količine amfetamina, a presudu su u srijedu u velikoj raspravnoj dvorani Županijskog suda u Zadru došla poslušati samo dvojica optuženih jer su se svi branili sa slobode.
Naime, šestorica su osuđena na po dvije godine zatvora, dok su dvojici izrečene i manje zatvorske kazne.
Tako je prvooptuženi u ovoj “priči” Nikola Balać (26) osuđen na dvije godine zatvora, kao i Bojan Bilić (27), Zdravko Gostović (33), Aleg Babić (57), Drago Anušić (48) i Adis Trejić (32). Dragan Ramljak (37) osuđen je uvjetno na deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine. Dragin sin Denis Anušić (23) koji je u “vrijeme počinjenja kaznenog djela bio mlađi punoljetnik”, osuđen je na boravak iza rešetaka u trajanju od godine i dva mjeseca.
Obrazlažući ovu nepravomoćnu presudu sutkinja Grancarić je naglasila da je provedenim dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno da su svi optuženici i počinili kazneno djelo koje im se optužnicom zadarskog tužiteljstva, koju je u ovom slučaju zastupao zamjenik županijskog državnog odvjetnika Denis Sokol, i stavljalo na teret. Riječ je o posjedu radi daljnje preprodaje marihuane na zadarskom narkotržištu.
Za svakog optuženika sutkinja Grancarić je navela razloge odluke Sudskog vijeća te pojasnila olakotne i otegotne okolnosti. Naglasila je da je za Nikolu Balaća olakotna okolnost što do sada nije osuđivan, primjereno držanje i stav pred sudom te da je otac malodobnog djeteta, a otegotnih okolnosti nije bilo, pa je u njegovom slučaju kao i u slučaju većine ostalih optuženika primijenjen institut o ublažavanju kazne ispod zakonskog minimuma, koji je za ovakvu vrstu kaznenih djela – tri godine.
Jedino u slučaju Drage Ramljaka Sudsko vijeće izreklo je uvjetnu osudu jer je cijenilo njegovo iskreno priznanje i kajanje zbog onog što je napravio, a u slučaju Denisa Anušića kojemu je dosuđena zatvorska kazna manja od dvije godine, Sudsko je vijeće uzelo u obzir da je u to vrijeme bio mlad, priznao je sve što mu se stavljalo na teret, iskreno se pokajao i do sada nije nikada bio osuđivan.
Većina optuženih, podsjećamo, podrijetlom su iz susjedne BiH i žive u Korenici i gotovo svi su većinu svoje kazne već izdržali u pritvoru zadarskog Istražnog centra u vrijeme trajanja istrage.
Optužnicom su se teretili da su od sredine prosinca 2008. pa tijekom nekoliko sljedećih mjeseci 2009. godine nabavljali i dilali marihuanu u većim i manjim količinama.