Šestorici po dvije godine zatvora, a dvojici manje!

Slika korisnika admin
Autor: 
Adam VIDAS
Presudu su došla čuti samo dvojica

Više od pola sata trebalo je sutkinji Dijani Grancarić da pročita presudu kojom se čak osmorica optuženih osuđuju na zatvorske kazne zbog dilanja marihuane i manje količine amfetamina, a presudu su u srijedu u velikoj raspravnoj dvorani Županijskog suda u Zadru došla poslušati samo dvojica optuženih jer su se svi branili sa slobode.

Naime, šestorica su osuđena na po dvije godine zatvora, dok su dvojici izrečene i manje zatvorske kazne.

Tako je prvooptuženi u ovoj "priči" Nikola Balać (26) osuđen na dvije godine zatvora, kao i Bojan Bilić (27), Zdravko Gostović (33), Aleg Babić (57), Drago Anušić (48) i Adis Trejić (32). Dragan Ramljak (37) osuđen je uvjetno na deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine. Dragin sin Denis Anušić (23) koji je u "vrijeme počinjenja kaznenog djela bio mlađi punoljetnik", osuđen je na boravak iza rešetaka u trajanju od godine i dva mjeseca.

Obrazlažući ovu nepravomoćnu presudu sutkinja Grancarić je naglasila da je provedenim dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno da su svi optuženici i počinili kazneno djelo koje im se optužnicom zadarskog tužiteljstva, koju je u ovom slučaju zastupao zamjenik županijskog državnog odvjetnika Denis Sokol, i stavljalo na teret. Riječ je o posjedu radi daljnje preprodaje marihuane na zadarskom narkotržištu.

Za svakog optuženika sutkinja Grancarić je navela razloge odluke Sudskog vijeća te pojasnila olakotne i otegotne okolnosti. Naglasila je da je za Nikolu Balaća olakotna okolnost što do sada nije osuđivan, primjereno držanje i stav pred sudom te da je otac malodobnog djeteta, a otegotnih okolnosti nije bilo, pa je u njegovom slučaju kao i u slučaju većine ostalih optuženika primijenjen institut o ublažavanju kazne ispod zakonskog minimuma, koji je za ovakvu vrstu kaznenih djela - tri godine.

Jedino u slučaju Drage Ramljaka Sudsko vijeće izreklo je uvjetnu osudu jer je cijenilo njegovo iskreno priznanje i kajanje zbog onog što je napravio, a u slučaju Denisa Anušića kojemu je dosuđena zatvorska kazna manja od dvije godine, Sudsko je vijeće uzelo u obzir da je u to vrijeme bio mlad, priznao je sve što mu se stavljalo na teret, iskreno se pokajao i do sada nije nikada bio osuđivan.

Većina optuženih, podsjećamo, podrijetlom su iz susjedne BiH i žive u Korenici i gotovo svi su većinu svoje kazne već izdržali u pritvoru zadarskog Istražnog centra u vrijeme trajanja istrage.

Optužnicom su se teretili da su od sredine prosinca 2008. pa tijekom nekoliko sljedećih mjeseci 2009. godine nabavljali i dilali marihuanu u većim i manjim količinama.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno