Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tri varijante i samo jedan cilj: POBJEDA

07.06.2012. 22:00
Tri varijante i samo jedan cilj: POBJEDA


Bilićeve dvojbe tiču se osjetljivih bočnih pozicija u zadnjoj liniji (Vida ili Srna, Pranjić ili Strinić), odnosno o profilu veznih igrača (Rakitić ili Perišić, Dujmović ili Vukojević)


Iz hrvatskoga kampa Sielanka nad Pilica preko ograde do novinarskoga šatora dopiru informacije da izbornik “kockastih” gotovo svakodnevno mijenja momčad koja će u nedjelju istrčati protiv Irske na stadionu u Poznanju. Budući da je neuspjela norveška “generalka” očito učinila svoje, Slaven Bilić se tjedan dana prije prvoga nastupa na EURO-u suočio s previše dvojbi u momčadi koja u Oslu ni u jednom razdoblju igre nije izbornika uvjerila da ima prvih jedanaest za Irce. Zapravo, svih jedanaest. Sedmorica su sigurni: Pletikosa, Ćorluka, Schildenfeld, Modrić, Srna, Jelavić i Mandžukić. Bilićeve dvojbe tiču osjetljivih bočnih pozicija u zadnjoj liniji, koja ovisno o odabiru igrača (Vida ili Srna, Pranjić ili Strinić) može imati adut više ili u manje u igri u oba pravca, odnosno o profilu veznih igrača (Rakitić ili Perišić, Dujmović ili Vukojević) koji, u većoj ili manjoj mjeri, mogu mijenjati fizionomiju hrvatske igre.
– Dvojbe? Tu smo negdje – kaže Bilić.
– Prakticiramo sustav “četiri” u kojemu, uzimajući u obzir profil naših igrača, može doći do malih preinaka. Čak ako pritom postavljamo i pitanje drugoga napadača, jer je to u stanju biti klasičan napadač, ali i Niko Kranjčar kao povučeni napadač. Od našeg osnovnog sustava u svakom slučaju nećemo odstupati. Tri varijante odnose se na odabir bočnih igrača, bekova i veznih igrača. Imamo varijantu po kojoj smo čvršći prema nazad, ne gubeći pritom na ofenzivi. Imamo isto tako i varijantu u kojoj smo malo ofenzivniji, bolji u posjedu lopte u srednjem redu, uz malo manje probojnosti i onu varijantu da smo istodobno probojni, a malo slabiji u mirnoći lopte i kreaciji koja bi pritom spala na leđa jednog ili dvojice igrača. Sve tri su dobre kombinacije.
Budući da u nogometu često jednim potezom padaju u vodu sve taktike, Bilić je sažeo sve kombinacije u jednu proširenu rečenicu:
– Pričamo o varijantama i licima, ali naša igra se jedino svodi na to da mi u nedjelju moramo odigrati vrhunsku utakmicu da bismo mogli pobijediti Irsku. Iskreno mislim da na temelju priprema, psihologije, naše kvalitete i snage Iraca mi to možemo napraviti – zaključio je Bilić.


Ćorluka zbog istegnuća zadnje lože prekinuo trening!




Iz tabora “kockastih” uoči prve utakmice s Irskom ne prestaju stizati loše vijesti. Vedran Ćorluka prije vremena je napustio jučerašnji popodnevni trening zbog zatezanja u mišiću zadnje lože. Iako iz tabora reprezentacije stižu ohrabrujuće vijesti da nije riječ o težoj ozljedi, valja puhati na hladno s obzirom na loša iskustva s ozljedama Ivice Olića i Ive Iličevića. Ćorluka će danas napraviti temeljit pregled poslije kojega će biti poznata stvarna težina ozljede.


Modrić: Ako prođemo Irce možemo do kraja!


Dirigenta nije bilo u Oslu (napala ga je viroza), glazbenici su bez Luke Modrića svirali svako po svojim notama – naopako. Od Modrića (onog pravog), strepe Trapattoni i Tardelli, irski izbornik i njegov pomoćnik (Talijani), hrvatski ga navijači očekuju nadahnutog. Kao nekada, kada bi za ruku uzeo momčad i odveo je do pobjede. Jer, bez pravog Modrića, upast ćemo u irski klinč, iz kojega se teško izvući.
Luka je zdrav, od ponedjeljka normalno trenira. Tužan je jedino zbog odlaska Nike Kranjčara u Kijev (Nedostajat će mi, ali želim mu svu sreću…). A da je prva utakmica s Ircima najbitnija u skupini ne treba posebno naglašavati.
– Očekujem pobjedu koja bi nam otvorila vrata drugog kruga. Ali da bi u tome uspjeli moramo odigrati našu najbolju utakmicu. Favoriti smo i moramo naći načina kako ih navući na tanak led… – govori Modrić.
Svjestan da mora preuzeti odgovornost, odigrati, kao što govori za ekipu, svoju najbolju utakmicu. A prisjeća se prijateljskog ogleda iz Dublina. Kada je Hrvatska stvorila neke situacije…
– Nismo dobro reagirali, a sada ih neće biti puno. Naš kvalitet mora presuditi.
Luka Modrić je duša ove reprezentacije. Lopte s ugrađenim računalom. S kim u paru, Dujmovićem ili Vukojevićem? Tvrdi da mu je svejedno, a s obojicom se dobro slaže. Razumljiva diplomatska izjava. Uz opasku da je Vukojević defenziviji. Neće kazati da mu bolje čuva leđa…
Ipak, na kraju – Ako prođemo Irsku možemo do kraja!