Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U jednom danu dvije intervencije na Paklenici

07.06.2012. 22:00
U jednom danu dvije  intervencije na Paklenici


Claudio Massera, 43-godišnji Talijan, uspješno se oporavlja u zadarskoj Općoj bolnici nakon što su ga u srijedu oko 16 sati s Anića kuka, najviše stijene u Nacionalnom parku Paklenica, zajedničkim snagama helikopterskim desantom spasili zadarski i splitski HGSS-ovci. Talijanski penjač ozlijedio je kralježnicu i slomio nogu penjući se s prijateljima na zapadnoj strani stijene Anića kuk. Masseriniju su prijatelji odmah pozvali pomoć pa je u Paklenicu helikopterom upućena ekipa HGSS-a iz Zadra i Splita.
– Nakon medicinskog zbrinjavanja 42-godišnjak je evakuiran iz stijene i prebačen u zadarsku Opću bolnicu. Kada smo ga evakuirali rekao nam je da ga jako bole leđa – potvrdio je Srđan Vrsalović, voditelj akcije helikopterskog spašavanja HGSS-a, dodajući da je 43-godišnjak stradao prilikom alpinističkog uspona kroz 350 metara visoku stijenu.
U vrlo zahtjevnoj helikopterskoj operaciji u stijeni, najprije je iz helikoptera spuštena liječnica HGSS-a i spasioci koji su zbrinuli i pripremili ozlijeđenog za podizanje. Nakon toga ponovno je helikopter prišao stijeni te je spustio fiksno uže na koje su spasioci prikopčali sebe i nosiljku s unesrećenim. Nakon toga kao živi viseći teret, unesrećeni i spasioci prebačeni su do Starigrad-Paklenice.
Gotovo istovremeno pripadnici HGSS-a krenuli su i u spašavanje 37-godišnje Engleskinje i 40-godišnje Kanađanke koje su „zapele” na prostoru u blizini Vaganskog vrha. Zbog iscrpljenosti i dehidracije zatražile su pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja inzistirajući na helikopteru.
– Na dijelu puta iz Velike Paklenice prema Vaganskom vrhu alpinistice su se umorile, nazvale HGSS i pitale može li po njih doći helikopter jer ne mogu više napraviti niti jedan korak. Nakon što smo se uvjerili da imaju vode i hrane i da nisu ozlijeđene te da se nalaze na markiranom putu, lijepo smo im objasnili da je helikopter preskup resurs da bi se koristio u takve svrhe. Nije im bilo svejedno, no pristale su čekati – pojasnio je Davor Divković iz zadarskog HGSS-a dodajući kako im je u pomoć poslana zadarska ekipa HGSS-a.