Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Žuti još čeka odgovor iz NP Paklenice

07.06.2012. 22:00
Žuti još čeka odgovor iz NP Paklenice


Na planini na kojoj sam ratovao kao pripadnik antiterorističke jedinice Lučko, za što sam odlikovan redom hrvatskog trolista i činom satnika, ne bojim se ničega, kazao nam je Došen


Branitelj Ivica Došen poznatiji pod nadimkom Žuti već osmi dan prosvjeduje na Velebitu, čekajući odgovore od nadležnih službi i zaposlenje u Nacionalnom parku Paklenica. Kako smo već pisali, prošlog tjedna Žuti se popeo na najviši vrh Velebita, jer nije dobio posao nadzornika, iako je posljednjih pet godina bio zaposlen sezonski. Posao ove godine, prema Zlatku Marasoviću, ravnatelju Nacionalnog parka Paklenica nije dobio iz razloga što je na natječaj zakasnio i predao nepotpunu dokumentaciju, odnosno istekla mu je osobna iskaznica.
S obzirom da se nalazi na Vaganskom vrhu, visokom 1757 metara, javio nam se telefonski i rekao kako je ustrajan u mirnom prosvjedu te da još uvijek čeka pozitivno rješenje situacije u kojoj se nalazi.
– Na planini na kojoj sam ratovao kao pripadnik antiterorističke jedinice Lučko, za što sam odlikovan redom hrvatskog trolista i činom satnika, ne bojim se ničega. Vaganski vrh zbližio je moje suborce i mene još više. Svi su uključeni u rad udruge prema mojim spoznajama o cijelom ovom slučaju informirana su i nadležna ministarstva. U konačno rješenje ovog nesporazuma ne sumnjam, a ono je za mene stalno zaposlenje na Strugama, koje mi je godinama obećavano, kaže Žuti.
Žutog poznaju brojni planinari, ali i svi oni koji su barem jednom posjetili sklonište Struge, na kojemu je proveo najviše vremena. Autor romana “Krvo’pja”, branitelj i planinar, na Velebitu je proveo devet godina, a posljednjih pet je sezonski radio kao nadzornik. U tom vremenu je, kako sam kaže, napravio brojne radove na skloništu, očistio ga od smeća još iz rata, primao turiste i objašnjavao im kojim putevima ići, a da ne uđu u minirana područja koja su u neposrednoj blizini. Osim toga sudjelovao je i u brojnim spašavanjima te gašenjima požara, pri čemu je i sam nastradao ozlijedivši koljeno prilikom gašenja. Ogorčen je situacijom u kojoj se nalazi.
– Sada mi je jasno zbog čega su nakon rata mnogi branitelji digli ruku na sebe, ali u ovom slučaju to se neće dogoditi. Ipak sam potomak pazariških Starčevića i rizvanuških Došena. Ne želim ništa nego mirno rješenje ovoga spora, stoga ostajem sjediti na Vaganskom vrhu i krećem u osmi dan prosvjeda, rekao je Žuti.
Za kraj nam je rekao da je uvjeren kako će u cijeloj priči pobijediti čisto hrvatsko srce koje su, čini mu se, svi pomalo zaboravili.