Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Kokoš” među 15 najboljih satiričkih predstava

Autor: Ivana Jurišić

07.06.2013. 22:00
“Kokoš” među 15 najboljih satiričkih predstava

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Selektor Dana Satire, Hrvoje Ivanković izabrao je predstavu HNK Zadar Kokoš, autora Nikolaja Koljade u režiji Dražena Ferenčine koja će biti izvedena u službenoj konkurenciji u kazalištu Kerempuh 12. lipnja u 20 sati


HNK Zadar je gost na 37. danima satire Fadila Hadžića u organizaciji Satiričkog kazališta Kerempuh.
Od 5. do 21. lipnja u kazalištu Kerempuh će se predstaviti najbolje satiričko-komediografske predstave iz Hrvatske i inozemstva. Selektor Dana Satire, Hrvoje Ivanković izabrao je predstavu HNK Zadar Kokoš, autora Nikolaja Koljade u režiji Dražena Ferenčine koja će biti izvedena u službenoj konkurenciji u kazalištu Kerempuh 12. lipnja u 20 sati. Zadrani će Kokoš imati prilike opet vidjeti 2. srpnja u sklopu Zadarskog kazališnog ljeta. U predstavi glume Jasna Ančić, Tamara Šoletić, Žana Bumber, Ivica Jončić, Mirko Šatalić, Vinko Radovčić, Mimi Zadarski, Antonela Grubić i Nadine Mičić.
Program festivala
Dani satire Fadila Hadžića je najstariji domaći natjecateljski festival najboljih satiričkih i komediografskih predstava iz zemlje i regije. U službenoj konkurenciji prema selekciji Hrvoja Ivankovića sudjelovat će četrnaest kazališta s petnaest predstava. Iz inozemstva ove godine dolaze čak četiri predstave – dvije iz Republike Slovenije te dvije iz Republike Srbije (Slovensko narodno gledališče – Drama iz Ljubljane, Mestno gledališče ljubljansko, Narodno pozorište Subotica i Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda). Posjetitelji će vidjeti i tri predstave kazališta izvan Zagreba (INK Gradsko kazalište Pula, HNK Zadar i HNK Osijek) te, uz domaćina, šest zagrebačkih kazališta (Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Kazalište KNAP Kulturnog centra Peščenica, Gradsko dramsko kazalište Gavella, Teatar Exit, Zagrebačko kazalište mladih i Teatroman).
Izvan konkurencije kao gost nastupit će Prešernovo gledališče Kranj iz Republike Slovenije s autorskim projektom 25.671 u režiji Olivera Frljića.
Od ove godine kazališni festival Dani satire Fadila Hadžića uvodi i popratni program. On je zamišljen kao kreativna platforma unutar koje će se ugostiti razni istaknuti umjetnici, izvodit će se monodrame i koncerti na Noćnoj sceni Kerempuha. Isto tako, postavljat će se izložbe, organizirati okrugli stolovi, susreti pisaca, redatelja i glumaca iz brojnih teatara te Akademija iz cijele regije.
Dvije monodrame
Ovogodišnji off-program započet će koncertom mladih umjetnica, Maje Posavec i Ivane Rushaidat. Odnedavno udruženih snaga, ove su glumice i pjevačice prava glazbeno-scenska poslastica izuzetnih vokalnih sposobnosti. Gledatelji će moći pogledati i dvije monodrame; onu Vilima Matule, Postdiplomsko obrazovanje, nastalu prema tekstu Siniše Labrovića te monodramu Violete Tomić Kurba, prema tekstu Vedrane Rudan. 
U  off-programu koncert će održati i kućni kazališni bend Chishche Lishche i njihovi gosti iznenađenja. Kroz projekt A4 prezentirat će se rad mladih hrvatskih dramatičara, čime započinje trajna suradnja kazališta Kerempuh i ADU-a.
Predstave će i ove godine ocjenjivati tročlani žiri. Nakon svečane dodjele nagrada 21. lipnja, Satiričko kazalište Kerempuh će odigrati svoju hit predstavu Spektakluk R. Bitorajca/T. Filipovića/Z. Lazića.