Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Košarka se ove sezone vratila u Zadar

Autor: Roman Morović

07.06.2013. 22:00
Košarka se ove sezone vratila u Zadar

Foto: Zvonko KUCELIN



Najvažnije je da su rezultatski ciljevi ispunjeni, ali i da su se Zadrani u velikom broju vratili na košarku, za što svakako treba odati priznanje Anti Nazoru i njegovim igračima. Jer iako su dosta puta kidali živce svojim navijačima, ova je sezona ponudila i mnogo odličnih igara i košarkaških poslastica, kakve su Zadru nasušno nedostajale proteklih godina


Nakon okruglih 250 dana, od prve do posljednje službene utakmice, završila je sezona košarkaša Zadra. Druga zaredom, za koju se može reći da je bila uspješna. Nakon izborenog povratka u ABA ligu, pod vodstvom Aleša Pipana, za trenera je postavljen Ante Nazor, koji je u svojoj premijernoj sezoni u tom rangu natjecanja ispunio glavni zacrtani cilj – ostanak u regionalnom društvu. A to je, kako uvijek ponavlja Branko Skroče, sportski direktor, osnovni preduvjet da bi Zadar mogao igrati na razini, na kojoj klub s takvom tradicijom i navijačkim korpusom zaslužuje. Nije bilo lako, strepjelo se sve do posljednjeg kola i izravnog dvoboja sa Splitom, no uspjelo se i to je najvažnije. U prvenstvu Hrvatske je napravljen i korak više od očekivanog. Sa čak četiri pobjede protiv mnogostruko skuplje Cedevite, Zadar se nakon tri godine plasirao u finale doigravanja. Tamo je naletio na ipak dosta kvalitetniju Cibonu, ali unatoč tri uvjerljiva poraza, nema razloga biti nezadovoljan. Na papiru ne izgleda lijepo, ali na papiru Zadar nije ni trebao biti u finalu. Točka na “i” stavljena je oproštajnom večerom i jučerašnjim posljednjim otvorenim treningom u Krešinom domu.
Toplo-hladno
A sve je počelo još tamo krajem srpnja prošle godine, kada je Nazor okupio šaroliku skupinu igrača, od kojih su neki bili pod ugovorom, a neki su se pokušali nametnuti kroz treninge. Tijekom kolovoza momčad je kompletirana, s tim da je kasnije stručni stožer uvidio da je pogriješio s izborom prvog razigravača pa je umjesto Garyja Ervina doveden Chaisson Allen. Na pripremama se radilo dobro, ali nije sve bilo baš idealno. U jednom trenutku su igrači, zbog neisplaćenih dugovanja, stupili u štrajk, no to nije dugo trajalo. Na pripremnim utakmicama igralo se toplo-hladno, a uoči samog početka sezone Nazor nije bio zadovoljan formom. U slaganju momčadi Zadar je propustio i dobru priliku da dovede Hrvoja Perića, koji je potom preko Zagreba otišao u Italiju. Sve u svemu, teško je bilo predvidjeti domete momčadi u ABA ligi, iako je bilo jasno da je realnost donji dom. Došla je tako i prva službena utakmica, gostovanje kod Partizana u punom Pioniru, gdje se Zadar junački borio i suprotno svim očekivanjima, bio bolji većim dijelom susreta, ali je u završnici, nakon prekida i bijega s terena pod navijačkom paljbom, pao u nesportskim uvjetima. Potom je na Višnjiku deklasirana mnogostruko skuplja Crvena zvezda i među zadarskim navijačima je naglo zavladao val optimizma, no ono što je Nazorovoj momčadi kronično nedostajalo bio je kontinuitet.
Uprava uz trenera
Gubilo se od Krke u Novom Mestu, uz jako lošu igru pa kući od Olimpije u top formi, da bi se onda otišlo u produžetak kod Cibone (poraz) pa deklasiralo euroligašku Cedevitu u Zagrebu. Potom se dogodio Široki Brijeg i katastrofalna četvrta četvrtina, u kojoj je prosuta velika prednost stečena u prve tri, ali je već u sljedećem kolu Zadar pokazao karakter i u tvrdoj utakmici pred svojim navijačima srušio hit prvenstva Igokeu. U Podgorici nije bilo šanse, a prava kriza zavladala je nakon teškog domaćeg poraza od MZT-a i jedne od najlošijih predstava ove sezone, poslije koje je Ante Nazor upravi ponudio mandat na raspolaganje. No, čelni ljudi kluba su stali iza njega i to se pokazalo dobrom odlukom. Očito su izvukli pouke iz grešaka prethodnika. U Kragujevcu također nije bilo šanse, ali uslijedile su tri vezane pobjede, koje su se pokazale itekako značajnima. U Krešinom domu je razbijen Szolnoki, potom su odneseni ključni bodovi sa splitskih Gripa, a onda je došao nezaboravan dvoboj s Partizanom. U posljednjoj utakmici u 2012., Zadar je poražen kod Zvezde, a kratka stanka za praznike kao da je negativno utjecala na momčad. Od prvih osam utakmica u 2013. godini, Zadrani su, ne računajući četvrtfinale Kupa protiv Sonik Puntamike, dobili samo jednu, Cibonu kod kuće. U svojoj su dvorani gubili od Krke, Cedevite, Širokog i Budućnosti, te u gostima od Olimpije, Igokee i MZT-a, a posebno su bolni bili domaći porazi od izravnih konkurenata. U međuvremenu se dogodio i debakl u polufinalu Kupa od Cibone u Zagrebu. Paralelno s tim, Szolnoki Olaj, koji je cijelu sezonu držao fenjer, počeo je nizati pobjede i pobjegao sa začelja.
Odluka sa Splitom
Zadar je pobijedio Radnički kod kuće, ali izgubio u Mađarskoj, nakon čega je postalo jasno da će se o svemu odlučivati u posljednjem kolu. I to izravno između Zadra i Splita. Slično kao i godinu dana ranije, kada su o ulasku u ABA ligu u međusobnom dvoboju odlučivali Zadar i Zagreb, ovaj put su se za ostanak borili dalmatinski klubovi. Zadar je u najvažnijem trenutku bio pravi i slavio sa 85:68, nakon čega je svima pao veliki kamen sa srca i sezona je krenula u mirnije vode. Split je kao posljednji izgubio pravo nastupa u regionalnoj ligi na jednu sezonu, Zagreb nije mogao ući pored Cibone i Cedevite, zbog pravila koje omogućuje nastup samo dva kluba iz istoga grada i Zadar je imao otvoreni put ka željenom trećem mjestu. Hrvatska je, naime, zbog loših rezultata izgubila jednog predstavnika u ABA ligi, koji je pripao Srbiji. U Ligi za prvaka je Zadar sam sebi komplicirao život, do te mjere da je domaćim porazom od Jollyja dopustio Šibenčanima da se ponadaju u čudo. No, osim te, sve utakmice koje je trebao dobiti, dobio je. Dva poraza nanijela mu je još samo Cibona. Iako, daleko od toga da je sve bilo lako. Pamtit će se nevjerojatan preokret u posljednjoj minuti u Sinju (sa -7 četrdesetak sekundi prije kraja izborili produžetak) pa pobjeda u Rijeci, gdje je Kvarner imao šut za senzaciju, kao i teško izboreni bodovi kod Zagreba i Jollyja u posljednjem kolu. Sve je to, naravno, uz dvije pobjede protiv Cedevite, omogućilo Zadranima da s druge pozicije uđu u doigravanje, što se kasnije pokazalo ključnim pri plasmanu u finale. Zadar je bio uvjerljivo najgledanija momčad u Hrvatskoj, te u samom vrhu u regiji.
Financije i slaganje momčadi
U konačnici, najvažnije je da su rezultatski ciljevi ispunjeni, ali i da su se Zadrani u velikom broju vratili na košarku, za što svakako treba odati priznanje Nazoru i njegovim igračima. Jer iako su dosta puta kidali živce svojim navijačima, ova je sezona ponudila i mnogo odličnih igara i košarkaških poslastica, kakve su Zadru nasušno nedostajale proteklih godina. Grešaka je bilo, promjena igrača, po običaju, također, ali je momčad ove sezone djelovala mnogo više jedinstvena, nego li prošlih. K tomu, ne treba zaboraviti da je živjela i radila s višemjesečnim dugovanjima, ali je unatoč tome uvijek nastojala biti maksimalna, što je za svaku pohvalu. Promjena će sigurno biti i u ljetnom prijelaznom roku. Neki će igrači ostati, neki otići, a neki novi doći, ali trener bi, ako sve bude u redu, trebao ostati isti. I tako nastaviti kontinuitet rada koji, čini se, uz dobar posao u prijelaznom roku i pogođena pojačanja, ima potencijal da vrati Zadar tamo gdje mu je mjesto. Branko Skroče uvijek ističe da svaku godinu treba ići naprijed. Dakle, nakon ulaska pa ostanka, vrijeme je da se Zadar stabilizira u regionalnom društvu, bez da strepi za svoju sudbinu do posljednjeg kola. Razloga za optimizam ima u radu i rezultatima, ali sve će to biti uzalud ako se na financijskom planu situacija bitno ne popravi. Danas je zakazano prvo ročište u postupku predstečajne nagodbe, čija je uspješna provedba u ovom trenutku prioritet kluba. Jer samo tako se može valorizirati posao napravljen u postupku preoblikovanja iz Udruge građana u Sportsko dioničko društvo, koji je završen tijekom ove sezone, te nastaviti potragu za generalnim sponzorom, bez kojega će, dugoročno gledano, biti jako teško očekivati veliki Zadar kakvog svi žele. Jer zahtjevna zadarska publika se ove sezone zadovoljila s borbenošću, ponekim velikim pobjedama i ostankom u ligi, no svake sljedeće će tražiti sve više. I bolje igre i rezultate i trofeje, kojih nema već pet godina.


 NASTUPILO 19 IGRAČA




U službenim je utakmicama za Zadar ove sezone zaigralo 19 igrača. Najviše nastupa ubilježio je Marko Ramljak (46), a u stopu ga slijede Bariša Krasić, Ante Delaš i Romeo Travis sa po 45. Tri minute u jedinom je nastupu upisao Lovre Bašić, dok je osam minuta u dva nastupa dobio Jordan Burgason. Pod ugovorom je prije početka sezone bio i Gary Ervin, no on nije dočekao njezin službeni početak.


 POZITIVNI U NEGATIVNOM


Zadar je ove sezone odigrao ukupno 48 službenih utakmica, te je završio s negativnim omjerom 23-25. U ABA ligi je imao 9-17, u Ligi za prvaka 11-3, u doigravanju 2-4, a u Kupu Krešimira Ćosića 1-1. Ipak, kada se podvuče crta, sezona je ocijenjena pozitivnom, jer je glavni rezultatski cilj zacrtan prije njena početka, ispunjen.


 UTAKMICA ZA PAMĆENJE


Košarka iz tjedna u tjedan donosi svakojake lude scenarije, a završnica utakmice između Zadra i Partizana bila je od onih, koje će se prepričavati generacijama. Osvojena lopta Ramljaka i trica Ante Delaša od tablu za 77:75, 4,4 sekunde prije kraja pa onda, nakon time-outa, trica Davisa Bertansa za 77:78. Ali na semaforu je ostalo još osam desetinki! Ante Nazor je pozvao minutu odmora i postavio pobjedničku akciju. Delaš je dao fantastično lob dodavanje u reket, gdje se na pravom mjestu našao  Romeo Travis. Najboljem igraču Zadru ništa te večeri nije polazilo za rukom, ali pogodio je najvažniji šut i dodatno bacanje za konačnih 80:78, nakon čega je uslijedilo neopisivo ludilo u Krešinom domu.


 ZADARSKI NA 24 GOSTOVANJA


Košarkaši Zadra ove su sezone, što u pripremnim, što u službenim utakmicama odigrali 31 utakmicu izvan svoje dvorane. Reporteri Zadarskog lista bili su na njih čak 24, pri čemu je najdalje gostovanje bilo ono u mađarskom Szolnoku. Taj ritam neće biti lako pratiti i u sljedećoj sezoni, no trudit ćemo se, kao i uvijek, da našim čitateljima serviramo dnevnu dozu najsvježijih i najvažnijih vijesti vezanih uz voljeni klub.