Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pepeljuga, Trnoružica i Maja za jednu kunu

Autor: Ivana Jurišić

07.06.2013. 22:00
Pepeljuga, Trnoružica i Maja za jednu kunu


Najbolje rješenje za roditelje su antikvarijati gdje uz malo sreće možete naći dobro očuvane slikovnice za kunu ili dvije, a najviše 10 kuna. Na istim mjestima možete naći i korištene DVD-e animiranih filmova koji se prodaju po cijenama od pet do deset kuna
Svima nama su u najljepšem sjećanju ostali oni čarobni dani djetinjstva kada nam je mama iz trgovine uz još jednu čokoladu Životinjskog carstva nosila i slikovnice koje su se prodavale uz blagajne. Andersenove i Grimmove bajke, Bajke u slici, slikovnice o avanturama Maje i Miše samo su neke od slikovnica koje su obilježile djetinjstvo svih onih koji su odrastali u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Tko se još ne sjeća ponešto zašećerenih ilustracija Marije Pascual koje su pratile Andersenove i Grimmove bajke koje su izlazile u biblioteci Dragulji, a koje su malim čitateljima često svraćale pozornost sa priča koje su bile sve samo ne bezopasne.
Malo koje dijete danas, a vjerojatno i rijetko koji roditelj, zna da je u originalnoj verziji Papeljuge jedna sestra izgubila oči, druga petu. Walt Disney je te neugodne scene mudro izbacio iz svoje ekranizacije iz 1950. godine.
Slikovnice za jednu kunu
Roditelji koji kod kuće imaju malu djecu jako dobro znaju kako je teško naći kvalitetnu slikovnicu ispod 30-40 kuna. Čak i one najmanjeg formata, koje se prodaju pored blagajne u trgovinama, dostižu cijenu i do 20 kuna. Kako u krizi malo tko dva puta ne okrene svaku kunu, pitanje je gdje nabaviti slikovnice u kojima će uživati vaše dijete, osobito ako imate dijete koje je pročitalo već sve što ste mogli naći u Gradskoj knjižnici.
Najbolje rješenje su antikvarijati gdje uz malo sreće možete naći dobro očuvane slikovnice za kunu ili dvije, a najviše 10 kuna. Na istim mjestima možete naći i korištene DVD-e animiranih filmova koji se prodaju po cijenama od pet do deset kuna.
U antikvarijatu Marul preko puta Gradske knjižnice srećemo brojne roditelje kojima je prva stanica polica sa slikovnicama.
– Ovo je jedino mjesto u gradu gdje Pepeljugu i Trnoružicu možete naći za kunu ili dvije. Kako moja Tina ima tek dvije godine, slikovnice često završe išarane, rasparane ili umrljane hranom. Ovo je najekonomičnije rješenje, a kad Tina malo odraste možda spasimo koju slikovnicu pa je ona stvarno i pročita, smije se mama Ana koja je i ovog puta kući otišla s nekoliko slikovnica u torbi.
Drugo mjesto na koje se može uputiti štedljivi roditelj je Gradska knjižnica u kojoj se svako malo može naletjeti na rasprodaju starih knjiga i slikovnica po cijeni od pet kuna.
Kolekcija od nekoliko tisuća slikovnica
Tu je naravno i internet. Stranice poput aukcije.hr i njuskalo.hr raj su za one koji žele uštedjeti.
Kako se snalaze zadarski roditelji pitali smo nekoliko mama i tata koji s djecom redovito hodočaste u Gradsku knjižnicu.
– Trogodišnja Lara i petogodišnji Ivan najviše vole čitati Macu papučaricu. To im je trenutačno slikovnica broj 1, a ja se nadam da će uz pomoć vrijedne mace naučiti spremati papuče na svoje mjesto, rekla nam je mama Anita.
Da slikovnice ne vole samo mali već i veliki najbolji je dokaz 39-godišnja Tamara Teković iz Rovinja čija kolekcija broji više tisuća slikovnica. Njezinim koracima je krenula i jedna naša kolegica iz Zadarskog lista koja slobodno vrijeme provodi tražeći po buvljacima savršeno očuvane dječje knjige.
– Ovog vikenda sam šetajući po sajmu na Britanskom trgu u Zagrebu našla savršeno očuvanu Hajdi u Selcu za 5 kuna. Bila je tu i jedna Maja u cirkusu koja je ipak ostala na štandu jer mi je 30 kuna bilo jednostavno previše za dati. Još uvijek sam daleko od Tamarine kolekcije, ali se nadam da ću i ja jednog dana stići taj broj. Čak i moj muž zna za moju zarazu pa mi je neki dan među odjećom u ormaru sakrio Pepeljugu, priča Ivana.