Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pratili tragove poglavice, otkrili prirodne ljepote (FOTOGALERIJA)

Autor: Anamarija Bilan

07.06.2013. 22:00
Pratili tragove poglavice, otkrili prirodne ljepote (FOTOGALERIJA)

Foto: Damir KOVAČIĆ



I prije nego smo počeli organizirati susrete, turisti su dolazili u svom aranžmanu želeći vidjeti lokacije na kojima su snimani ovi filmovi, a to su lokacije u nacionalnim parkovima Paklenica, Krka i Plitvička jezera te Parku prirode Velebit i to Tulove grede i kanjon Zrmanje, rekla je Marijana Marasović


Tijekom ovog tjedna u Starigradu Paklenici obilježava se šesto izdanje manifestacije “Tragovima Winnetoua” kao i susret ljubitelja legendarnih filmova o indijanskom poglavici Winnetou, koji su prije 50-ak godina snimani, prema književnim djelima Karla Maya, upravo u Hrvatskoj.
Tisuću noćenja
“Tragovi Winnetoua” se obilježavaju do danas, a na ovogodišnje dane stiglo je 120 ljubitelja tog legendarnog vesterna, a budući da je većina njih produžila svoj boravak, ostvarit će 700 noćenja.
 – I prije nego smo počeli organizirati susrete, turisti su dolazili u svom aranžmanu želeći vidjeti lokacije na kojima su snimani ovi filmovi, a to su lokacije u nacionalnim parkovima Paklenica, Krka i Plitvička jezera te Parku prirode Velebit i to Tulove grede i kanjon Zrmanje. Također želja im je posjetiti i stari hotel Alan u Starigradu, gdje je bila smještena filmska ekipa tijekom snimanja filma. Mi smo prepoznali da još uvijek postoji velika zainteresiranost za ovu tematiku, odnosno da je kult Winnetoua još uvijek živ i ima mnogo poklonika, i odlučili smo svoju turističku ponudu obogatiti i ovom, tematskom ponudom. Mnogo je ljubitelja tih filmova koji žele vidjeti lokacije na kojima je nastao film i koji su doputovali samo zbog toga, ali onda ostanu još nekoliko dana uživati u našim prirodnim ljepotama, rekla je Marijana Marasović, direktorica turističkog ureda TZ Starigrad Paklenica. Istaknula je da najveći broj obožavatelja dolazi iz Njemačke, Austrije, ali dolaze i iz Poljske, Rusije, Litve, Nizozemske i Belgije.
 – Svake godine stiže nam šareno društvo iz svih dijelova Europe. Najčešće su to gosti srednje životne dobi, ali ima i onih mlađih koje su s Karlom Mayem i avanturama poglavice Winnetoua upoznali roditelji, pa su se i oni zaljubili u tu priču, kazala je Marasović.
Objasnila je da turisti tijekom ture obilaze razne lokacije na kojima je film sniman. Ove godine se obilježava 50. godina od snimanja filma Winnetou 1, pa su tako gosti imali priliku uživati u vožnji vlakom od Knina do sela Zečevo, koja je istovjetna onoj u filmu pa su vidjeli i ostatke scenografije sa snimanja.
 – Turisti su zaista bili oduševljeni vožnjom vlakom jer su u Zečevu ostaci pruge koja je korištena za snimanje u filmu. U rasporedu imaju i vožnju brodom kanjonom Zrmanje, gdje također mogu vidjeti, i na poseban način proživjeti, scene iz filma, rekla je Marasović. Istaknula je da se rijeka Zrmanja u filmu zvala Rio Pecos, dok je za sudionike ture organizirano i druženje uz logorsku vatricu na Pueblo platou, poznatijem kao Pariževačka glavica, a gdje je tijekom snimanja filma bilo smješteno Winnetouovo selo.
 – Na ovom platou, odakle se pruža prekrasan pogled na rijeku i okolnu prirodu, organiziramo večeru uz logorsku vatru i prikazivanje filma čijih 50 godina i obilježavamo.
Turistička promocija
Organiziramo izlet na Tulove grede gdje će turisti susresti Marie Versini, glumicu koja je u filmu glumila Winnetouovu sestru Nscho-tschi. Sudionici ture će se susresti s ovom glumicom, koja je imala vrlo važnu ulogu u filmu i čiji je lik poginuo upravo na lokaciji Tulovih greda, tako da vjerujemo da će susret s njom izazvati veliko oduševljenje kod sudionika ture. Uz nju, na ovogodišnjem susretu gostuje i Dunja Reiter, poznata glumica i pjevačica, Vladimir Tadej, tadašnji scenograf, te nekoliko kaskadera koji su sudjelovali u snimanju filma. Između ostalih doći će Demeter Bitenc, Emil Mikuljan, Luka Knežević i Gordana Zeitz, rekla je Marasović dodavši da gosti vole susrete sa ljudima koji su sudjelovali stvaranju nekog od 11 filmova jer im uvijek ispričaju pokoju zanimljivost sa seta.
Pored nabrojenih lokacija, turisti posjećuju i Bluesun hotel Alan u Starigradu-Paklenici, u kojem je bila smještena filmska ekipa za vrijeme snimanja filma. Hotel je danas obnovljen i nudi visoku razinu usluge, rekla je Marasović, ali u jednom dijelu nekadašnjeg motela sačuvan je duh Winnetoua pa posjetitelj može razgledati izložbu originalnih rekvizita korištenih u filmovima.
Istaknula je da je ova tematska tura turistički proizvod u čijem razvoju su pomogli resorno ministarstvo, HTZ i TZ Zadarske županije, kojima se promovira Hrvatska i cijeli taj kraj. Manifestaciju zajednički organiziraju Bluesun hotel Alan i TZ Općine Starigrad.
 – Mjesta snimanja su prekrasni lokaliteti koji se mogu obići i nevezano uz ovaj organizirani tjedan. Winnetou je povezao sve ovo na najbolji mogući način, i čovjek, prateći tragove Winnetoua, upoznaje prekrasnu prirodu. Potrebno je naglasiti da je ovo samo nadopuna svih sadržaja koje imamo za goste i koji nam donosi jako mnogo promocije u Njemačkoj. Sve lokacije koje smo spomenuli mogu se vidjeti tijekom cijele godine, tako da imamo i individualne i grupne posjete na tim lokacijama, koje se mogu posjetiti biciklističkim turama, u sklopu izleta brodom na Zrmanju ili tijekom fotosafarija Velebitom u džipovima, objasnila je Marasović dodavši da najzagriženiji fanovi često dolaze odjeveni u kostime kao sa filmskog seta i dolaskom na lokacije se fotografiraju oponašajući filmske scene.
Svi sudionici ture odlično reagiraju na cijeli program i sadržaje te uživaju u prekrasnoj prirodi koja ih okružuje.