Nacionalne manjine u dotu donijele kulturu i gastronomiju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Arif SITNICA

Koordinacija nacionalnih manjina Zadarske županije u subotu je u Zadru obilježila Međunarodni dan kulturne raznolikosti. Ovo je jubilarna 10. manifestacija, a bogati program odvijao se na Trgu pet bunara od 11 do 14 sati, a osim članova kulturnih društava, program je zainteresirao i brojne Zadrane i turiste koji su se osvjedočili u bogatstvo kulturnog i gastronomskog izričaja zadarskih manjina.

Dan manjina ove se godine prvi put obilježava na otvorenom jer su u Koordinaciji smatrali kako će na ovaj način većem broju posjetitelja omogućiti upoznavaanje sa njihovom kulturom i običajima. Manifestacija na otvorenom omogućila im je i postavljanje većeg broja štandova s autohtonim specijalitetima svake manjine.

Svoju kulturu i gastronomiju tako je predstavilo osam nacionalnih manjina koje u Zadru već godinama imaju svoje udruge: albanska, bošnjačka, crnogorska, mađarska, makedonska, slovenska, srpska, i talijanska. Svi oni već dugi niz godina surađuju kroz Radnu skupinu nacionalnih manjina, kazao nam je predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije, Veselko Čakić.

- Cilj nam je predstaviti sve nacionalne manjine kao pozitivan i priznat dio društva u ovoj zemlji, i u tom smislu surađivati sa svim relevantnim institucijama, počevši od lokalnih samouprava. Rezultati našeg rada vidljivi su kroz prezentaciju zajedničkog magazina „Zadarski MOST prijateljstva", čiji je prvi broj promoviran 19. svibnja 2006. godine, te zajednički događaj koji se prvi put održao 21. svibnja iste godine, a kojim se označava Međunarodni Dan kulturne raznolikosti. Takav događaj u Zadarskoj županiji predstavlja našu kulturu kroz plesove i pjesme, tradicionalne zanate i jela. Ova manifestacija trebala bi poslužiti kao osnova za predstavljanje pozitivnih aspekata postojećih raznolikosti širem građanstvu - kazao je Čakić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno