Zadarska županija sa 11% više dolazaka i 16% više noćenja

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Hrvatsku je u prvih pet mjeseci posjetilo 2,7 milijuna turista, što je porast za 12 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a sa 7,3 milijuna noćenja ostvaren je porast za 14 posto. Službeni su to podaci sustava turističkih zajednica na Jadranu i u gradu Zagrebu koje je  objavila Hrvatska turistička zajednica.

Zadarska županija s 11 posto više dolazaka i 16 posto više noćenja ima u noćenjima najveći rast u Dalmaciji, makar je primat rasta ovog puta u Istri, Kvarneru i Lici.

Stranih je turista u razdoblju od siječnja do svibnja bilo 1,9 milijuna, a ostvarili su 6,2 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast za 13 posto u dolascima i za 15 posto u noćenjima. Domaći turisti također bilježe rast - u dolascima 7 posto te u noćenjima 8 posto.

Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je kako je izuzetno zadovoljan što su, kroz stvaranje dodatnih sadržaja i bogatije ponude, već postignuti vidljivi rezultati, odnosno rast dolazaka i noćenja turista kroz prvih pet mjeseci ove godine.

Važnost razdoblja pred i postsezone naglašava i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić koji je poručio kako će porasti u turističkom prometu pozitivno utjecati i na financijske pokazatelje.

Po podacima HTZ-a, prema udjelu u noćenjima u prvih pet mjeseci najbolji rezultati ostvareni su u Istri sa 603 tisuće dolazaka i 2,4 milijuna noćenja, što je na godišnjoj razini porast u dolascima za 15 posto i noćenjima za 18 posto.

Slijede Kvarner s 393 tisuće dolazaka (rast za 13 posto) i 1,2 milijuna noćenja (rast za 16 posto), Splitsko-dalmatinska županija s ostvarenih 317 tisuća dolazaka (rast za 11 posto) i 1,1 milijun noćenja (rast za 12 posto), Dubrovačko-neretvanska s 281 tisućom dolazaka (rast za 7 posto) i 919 tisuća noćenja (rast za 6 posto) te Zadarska sa 175 tisuća dolazaka (rast za 11 posto) i 669 tisuća noćenja (rast za 16 posto).

Među stranim gostima u razdoblju od siječnja do svibnja najbrojniji su bili turisti iz Njemačke koji s 335 tisuća dolazaka i 1,7 milijuna noćenja bilježe porast za čak 40 posto u dolascima i 46 posto u noćenjima. Primjerice, kako smo već pisali, rast posjeta Nijemaca u Zadru premašio je 100 posto?!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno