Štambuk: Iz domovine sam uvijek odlazio, a nikad nisam otišao

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Filip BRALA

U povodu završetka nastave u akademskoj godini 2016./2017. , Alumni klub Sveučilišta u Zadru danas u 12 sati u Svečanoj dvorani priređuje predavanje- recital Drage Štambuka "Domovina i svijet". Ovaj vrsni književnik, diplomat i znanstvenik Zadranima će govoriti o svojoj poeziji i iskustvima koje je stekao, od svog ishodišta na Braču do Japana i brazilskih džungli.

- U razgovoru sa svojim prijateljom Robertom Bacaljom nametnula mi se baš ova tema, to suočavanje svijeta kojeg sam imao sreću upoznati, s domovinom koju sam uvijek nosio u srcu. Zbog poslovnih obveza, diplomatske karijere, domovinu sam stalno napuštao, ali je nikad nisam napustio, nego je nosio sa sobom, u bisagama. Oni koji budu željeli saznati više o mojoj poeziji, mojem lokusu i komuniciranju sa svijetom, mogu danas doći, slušati, postavljati pitanja, biti dijelom ovog recitala, kaže Štambuk.

Drago Štambuk rođen je 1950. godine u Selcima na otoku Braču. Specijalizirao je internu medicinu, te subspecijalizirao gastroenterologiju i hepatologiju. Od 1983. do 1994. živio je i radio u Londonu, gdje se između ostalog bavio eksperimentalnom terapijom AIDS-a i brigom za oboljele. Od 1991. boravio je u diplomatskim misijama u Velikoj Britaniji, Indiji, Šri Lanki, Egiptu, Japanu, Republici Koreji, Brazilu... Prve pjesme tiskao je 1973. u splitskom časopisu Vidik. Prvi je i počasni doživotni član japanskoga PEN-a od 2008.

Alumni klub Zadar osnovan je 2014. godine, te nekoliko puta godišnje, u povodu Dana sveučilišta, početka ili završetka akademske godine, priređuje predavanja. Prije Štambuka već su organizirali predavanja Luke Paljetka, Ivane Legati, Tade Oršolića, Irene Radić-Rossi te izložbu Nile Karuca. Predsjednica kluba je Anita Gržan-Martinović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno