Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

GRČKI VELEPOSLANIK NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Grčka i rimska kultura u temeljima su naše civilizacije

08.06.2018. 16:22
GRČKI VELEPOSLANIK NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Grčka i rimska kultura u temeljima su naše civilizacije


Sveučilište u Zadru danas je obišao grčki veleposlanik NJ. E. Stavros Tsiepas. Pobudu za dolazak Tsiepas je dobio upoznavši se u Zagrebu s predstavom zadarskih studenata„Aristofanovi Aharnjani iliti Savudrija“. Kada su mu rekli da će u lipnju imati prikazivanje u Zadru, obećao im je doći u goste te je dolazak iskoristio za susret s čelnim ljudima Sveučilišta u Zadru, Odjela za klasičnu filologiju, Arheološkog muzeja Zadar i Muzeja antičkog stakla.
U rektoratu su ga dočekali rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican te prorektori izv. prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić.
– Primijetio sam kako u Zadru imate dosta crkava i svetaca zaštitnika, što je razumljivo s obzirom na stalne opasnosti koje su Zadru prijetile kroz povijest i potrebu da se žitelji nekome uteku u pomoć. Ta burna povijest i nametnuta uprava sa Zapada, umjesto s Istoka, donijela Vam je puno dobroga. Naša civilizacija zasnovana je na grčkoj filozofiji, rimskom pravu i Rimskoj crkvi. Na Istoku su ortodoksne crkve smatrale lošom grčku filozofiju i kulturu, nečim što se ne uklapa u njihov svjetonazor, zbog čega su u vrijeme kada se ovdje događaju renesansa i humanizam ostali kulturno izolirani. Pokazatelj stanja je i činjenica da u Srbiji nema niti jedne klasične gimnazije, iako su poznavanje grčkog i latinskog jezika temelj mnogih prirodnih znanosti. Uz sve probleme i inkviziciju, Crkva je na ovom prostoru imala presudnu pozitivnu ulogu na našu civilizaciju, jer je naglasak uvijek bio na učenju, rekao je Tsiepas.
Rektorica Vican upoznala ga je s hrvatskim iskustvima i činjenicom da su učenici klasičnih gimnazija u Hrvatskoj među najboljima u državnoj maturi. Sveučilište u Zadru nastavit će razvijati studije latinskog i grčkog jezika, čija je prednost u odnosu na Zagreb da se mogu studirati u kombinaciji s drugim studijima.
S obje strane izražena je želja za bližim povezivanjem zadarskog i grčkih sveučilišta, a veleposlanik Tsiepas u tome je obećao svesrdnu pomoć. Nakon susreta u rektoratu veleposlanik se susreo s v.d. pročelnikom izv. prof. dr. sc. Milenkom Lončarom, djelatnicima i studentskim predstavnicima Odjela za klasičnu filologiju, dok bi u večernjim satima trebao nazočiti premijeri kazališne predstave „Aristofanovi Aharnjani iliti Savudrija“.