Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Marjana Botić: Kad na naplatu dođe i CGO računi za smeće bit će jednaki onima za vodu

08.06.2018. 16:38
Marjana Botić: Kad na naplatu dođe i CGO računi za smeće bit će jednaki onima za vodu


Nakon članka objavljenog u Zadarskom listu o poskupljenju računa za odvoz smeća građanima koji žive u zgradama, priopćenjem za medije reagirala je gradska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić. Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:
"Akcija mladih je tijekom proteklih pet godina preko 50 puta javno reagirala na probleme u organizaciji gospodarenja otpadom u Zadru. Naglašavali smo da će se na ovaj način (ne)rada doći u situaciju kad će na građane pasti ne samo teret gospodarenja otpadom nego i teret loših odluka vladajućih koji od donošenja Zakona o održivom gospodarenju otpadom 2013. godine (sad možemo to slobodno reći, jer se potvrdilo u praksi); potpuno nezakonito gospodare otpadom!
Iznalaženju boljih rješenja za okoliš i za račune građana, nažalost nisu pomogli ni naši susreti sa tada vodećim ljudima najvećeg komunalne tvrtke u Zadarskoj županiji: zadarske Čistoće, na kojima smo opetovano iznosili prijedloge poboljšanja stanja i početka zakonitog gospodarenja otpadom. Nedugo nakon našeg primanja u Čistoći iz političkih razloga smijenjen je tadašnji direktor i krenulo se u dodatne procese uhljebljivanja, pri čemu su na najodgovornije pozicije očito postavljani ljudi bez dovoljnih znanje o održivom gospodarenju otpadom.
U sklopu javne rasprave o Planu gospodarenja otpadom RH 2016. god. prihvaćeni su naši prijedlozi, tako da smo u poziciji odgovorno napraviti projekcije o kretanju cijena zbrinjavanja otpadom u Zadru i Zadarskoj županiji. Na osnovi parametara za koje smo u nekoliko godina skupili relevantne pokazatelje: u prosincu prošle godine na sjednici Gradskog vijeća predsjednica Kluba Akcije mladih i Mosta Marjana Botić, iznijela je projekciju prema kojoj će cijena zbrinjavanja otpada biti višestruko veća od sadašnje gotovo 1000 % i optužila zamjenika gradonačelnika Babića za obmanjivanje javnosti informacijama o minimalnom povećanju cijena zbrinjavanja otpada u Zadru.
U vezi toga sad možemo reći: sadašnja povećanja za koja su gradske vlasti i nadležna tvrtka prvo obećavali da će biti minimalna (ispod 80%), zatim da ih neće biti, zatim da to uopće nisu poskupljenja nego usklađenja, da bi na kraju „imali novi cjenik od 1. svibnja“ – samo su uvod u seriju poskupljenja koja čeka račune građana za Čistoću.
Godine nerada i politiziranja odgovornih kad su trebali prionuti ozbiljnom i odgovornom poslu doći će na naplatu. Nažalost, kao i sve u Hrvatskoj; neće doći na naplatu odgovornima, nego građanima.
Mogli bi reći i da su građani dijelom odgovorni jer godinama izabiru devastirajuću politiku, odnosno dobrim dijelom se ne uključuju u procese koje na kraju (skupo) plaćaju. Ali to je šira priča.
Uzalud je sada kontaktirati službenike gradske Čistoće: oni se rukovode odlukama koje je donijela uprava, zatim Gradsko vijeće Grada Zadra i Županijska skupština (uz konstantno argumentiranje Akcije mladih zašto su te odluke pogrešne). Usput, kada na naplatu dođe sa gospodarenjem otpadom povezani CGO Biljane donje, računi za „smeće“ će biti usporedivi s onima za vodu (ionako preskupu u Zadru zbog sličnih problema u javnom poduzeću Vodovod i njenom „gospodarenju“).
Na kraju želimo naglasiti da će se Klub Akcije mladih i Mosta i nadalje zalagati za uspostavu zakonitih rješenja. Smatramo tako da bi zbrinjavanje otpada ukoliko recikliramo moralo sa vremenom biti višestruko jeftinije od sadašnjeg. Za vodu smatramo da se građanima Zadra, Republike Hrvatske voda kao prirodno pravo uopće ne bi trebala naplaćivati. (Jedino bi se smjela naplaćivati infrastruktura koja bi se trebala voditi pod jedinstvenim nazivnikom: komunalna infrastruktura i objedinjavati cijeli niz usluga izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture koja bi pružala niz pogodnosti građanima: subvencije na energetsku učinkovitost, korištenje mini solara za većinu domaćinstava, javnu, sigurnu i učinkovitu opskrbu vodom, električnom energijom i drugo, uređene sigurne i organizirane javne prometnice i prostore, komunalno uređenje plaža, parkova, šumskih puteva, zbrinjavanje otpada na načelima kružne ekonomije i uopće primjenu novih društvenih pravila odgovornosti.)
Nadamo se da će se građani toga sjetiti bar sada kad zbog nerada i ostalih devijacija vladajućih počinju posezati u ponore vlastitih novčanika.