Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Natporučnik Ivan Rendulić sa Zemunika prešao u Pleso i uspješno izveo samostalni let na MIG-u

08.06.2018. 13:39
Natporučnik Ivan Rendulić sa Zemunika prešao u Pleso i uspješno izveo samostalni let na MIG-u


Član Akro grupe Krila Oluje, donedavno na zadarskoj adresi, Ivan Rendulić na putu je da postane novi borbeni pilot. Još početkom lipnja, Rendulić je u 91. zrakoplovnoj bazi Pleso uspješno izveo prvi samostalni let na borbenom avionu MiG-21 bisD. Riječ je o iskusnom pilotu koji je radio kao pilot i nastavnik letenja u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Zemunik.
Kako bi zadovoljio kriterije tehničkog poznavanja aviona najprije je u Središte za obuku "Rudolf Perešin" u Zemuniku slušao tehničku učionicu, a potom odradio praktične vježbe na avionima. Preobuku je nastavio u 91. zrakoplovnoj bazi gdje se potom upoznao s eksploatacijom aviona te postupcima i tehnikom pilotiranja na avionu MiG-21.
Kako bi započeo letački dio obuke na školsko-borbenom avionu MiG-21 UMD s iskusnim nastavnicima letenja, uslijedilo je tzv. slijepo poznavanje područja letenja, slijepo poznavanje kabine te polaganje ispita iz poznavanja redovitih i izvanrednih postupaka na avionu MiG-21.
Prije “laširanja” na MiG-u 21 bisD što je u zrakoplovnom žargonu termin za prvi samostalni let, Rendulić je uspješno položio kontrolni let za samostalno letenje. Nakon prvog samostalnog leta, slijede daljnji samostalni letovi prve faze obuke koja završava ispitnim letom.