Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ZBOG DJEČJEG VRTIĆA Čak trećina vijećnika napustila sjednicu Gradskog vijeća Benkovca

08.06.2018. 15:00
ZBOG DJEČJEG VRTIĆA Čak trećina  vijećnika  napustila sjednicu  Gradskog vijeća  Benkovca


Sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca održana u srijedu navečer u Gradskoj vijećnici bila je poput ringa, mjesto verbalnog  obračuna oporbe i vlasti, a bilo je i teških riječi. Ni prijedlog odluke o povećanju  gradskog proračuna  za čak 7,5 milijuna kuna i to prvim ovogodišnjim rebalansom, tako da  sada umjesto 57,4 milijuna kuna iznosi 63,9  milijuna kuna, nije uspio smiriti strasti.
Pod predsjedanjem Borisa Ercega, predsjednika Vijeća, sjednica je započela s 15 vijećnika, nedostajali su Milica Stjepić (HDZ) i Sanja Perica  (lista građana Frane Tokić), a završila je sa samo deset vijećnika. Sjednicu su samovoljno napustila dva oporbena vijećnika s liste Frane Tokića  već za  Aktualnog sata, a trojica na  točki dnevnog u kojoj je   Klub HDZ-a   predlagao poništenje odluke Upravnog vijeća Dječjeg vrića Bubamara o  imenovanju nove-stare ravnateljice Marije Mikulić.


Vladajući mijenjaju ravnateljicu
U jednoj od prethodnih točaka dnevnog reda  u ime Kluba HDZ-a  Branko Arbanas, predsjednik, u Upravno vijeće DV Bubamara  umjesto  Mile Marića, Kristine Sakić i Ivane Ušljebrka u kvoti Grada Benkovca predložio je Tomislava Klaricu, Petru Dabo Zrilić i Mariju Orlović. Po jednog  člana daju roditelji i djelatnici vrtića.
– Umjesto jednog predložena člana predlažem Franu Tokića, djelatnika Grada i primjerenog roditelja, izuzetno kvalitetnu osobu za rad u  Upravnom vijeću, predložio je Jure Prgomet svog nositelja izborne liste,  međutim prijedlog nije prošao.
Dvije točke potom trebalo je donijeti odluku o imenovanju nove-stare  ravnateljice Mikulić koja je u na glasovanju 25. svibnja dobila podršku  trojice članova UV  Bubamare, jedan glas je dobila kandidatkinja Anita  Habenšus, dok je jedan član bio suzdržan. Međutim, Klub HDZ-a s time  se nije složio.
  – Tako ne biste trebali radili, proveli ste anketu u vrtiću. Sramota. Sve je  to lakrdija, ovaj grad se rastura, uništava, mladi ljudi nam odlaze. Došlo  je do svađe u vrtiću, instituciju gradonačelnika doveli ste do nakarade,  pobunio se Prgomet.
Klub HDZ-a neće podržati izbor ravnateljice, kaže Erceg dodajući kako  Grad daje 2,5 milijuna kuna za vrtić i tri od pet članova UV-a.  
    – Umjesto struke politika, u Upravnom vijeću nema polikantstva, rekao je Tomislav Bulić, gradonačelnik, koji je istaknuo kako mu je žao što  nije bilo više kandidata za ravnatelja/cu.
Potom su sjednicu napustili Jure Prgomet, Branko Guzić i Borna Nimac, a za poništenje izbora ravnateljice bilo je devet vijećnika, dok je  suzdržana  bila Djuka Katarina Vrcelj iz SDSS-a.


Vukšićke udruge
U Gradskoj vijećnici je ostalo tek deset vijećnika, već za Aktualnog sata  napustili su je Josip Kamber i Zoran Ledenko.
    – Na izborima ste provodili veliki pritisak na nezavisnu listu u Vukšiću.  Treba samo razbijati. Na tematskoj sjednici o milijunskim dugovanjima  benkovačkog Vodovoda zadarskom Vodovodu odluku ste donijeli već  prije sjednice. Sada pokušavate uništiti i KUD Vukšić koji je u uzletu,  nastupio je u popularnoj emisiji HRT-a Lijepom našom i Smotri folklora  Zadarske županije te je pred mogućim odlaskom na Vinkovačke jeseni.  Umjesto da ih podržavate vi iz gradske blagajne dajete novac za neku  drugu udrugu iz Vukšića, optuživao je Zoran Ledenko.
Kako nam je naknadno objašnjeno radi se o novoosnovanoj pjevačkoj  skupini Vukšićki bećari iz Vukšića, predsjednika Blaža Šegote, kojima je  Grad dao 2.000 kuna za put u Odžak, gradu na krajnjem sjeveru Bosne i  Hercegovine, gdje su nastupili u HRT-ovoj Lijepom našom.
    – Nisam provodio pritisak na nikoga, moja je ideja i cilj zajedništvo, a  ne rastakanje, ni intencija jednoumlja ni razdvajanja, već zajedništva, rekao je Bulić što nije promijenilo Ledenkovu odluku da napusti vijećnicu.




Kamber proziva Grad
U nastavku Aktualnog sata vijećnik Josip Kamber iz Tinja spočitao je   gradonačelniku kako mu se obraća četvrti put za pronalazak rješenja za  odobravanje stambenog kredita za područje koje nema zemljišnih knjiga.
    – Duboko ste me razočarali, niste ništa poduzeli, sam sam sebe riješio,  može vas biti sram, u jednom je  dahu rekao Kamber koji je iskazao nezadovoljstvo i zbog naknadnih materijala koji su dostavljeni pred ovu sjednicu.
Kako bi gradio obiteljsku kuću Kamber je, naime, Gradu predložio da  mu bude jamac za kredit.
    – Putem medija zahvalio sam se svima koji su mi pomogli u ishođenju  bankovnog kredita, a vas može biti sram, ponovio je Kamber, a usprkos  pokušaju predsjednika Ercega da smiri situaciju Kamber je napustio sjednicu.
U posljednjoj točki dnevnog reda preostalih deset vijećnika dalo je suglasnost benkovačkom Vodovodu i odvodnji d.o.o. Benkovac da se kreditno zaduži kod HBOR-a u iznosu od 7,6 milijuna kuna radi građenja  vodoopskrbe u Perušiću benkovačkom i Lišanima Ostrovičkim, što se  financira EU sredstvima.
 Na sjednici su nazočili Paulina Kulaš i Tomislav Klarica, zamjenici gradonačelnika, Željko Katuša, Ljiljana Čerina Bljaić i Ivana Šimić, pročelnici, Stela Filipi, referent za odnose s javnošću i protokol, Hrvoje Bura, direktor Vodovoda i odvodnje te novinari Radio Benkovca i Zadarskog lista.


Šest godišnjih nagrada, odbijena dva  prijedloga
Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana sv. Ante zakazanoj za 12. lipnja, Godišnje nagrade dobit će: Matej Lebo iz Benkovačkog sela za  doprinos na području športa, Mile Marić iz Benkovca za doprinos u kulturi, Ribarska  zadruga Omega 3 Kali – Pogon Šopot za doprinos u gospodarstvu, Čerina – prijevoznički obrt Darka Čerine iz Benkovca, također za gospodarstvo, dok će za doprinos u  zaštiti i spašavanju Godišnju nagradu dobiti Javna vatrogasna postrojba Benkovac i  Vatrogasna zajednica Zadarske županije.
Inače, članovi Povjerenstva (Krešimir Marić, Milica Stjepić, Josip Kamber) nisu  prihvatili da se Mihovilu Miji Brkiću, novinaru-uredniku Radio Benkovca, dodijeli  Nagrada za životno djelo, a general bojniku Marku Lukiću Povelja počasnog građanina, uz obrazloženje da nemaju dovoljno argumenata i elemenata za dodjelu navedenih nagrada. Oba kandidata predložila je županijska Udruga Prvi hrvatski redarstvenik.