BENKOVAČKA NESLAGANJA Oporba za braću Skelin, a protiv RK Benkovac i pukovnika Radojka Bakovića

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Burne rasprave o godišnjim priznanjima
Prijatelj sam s pukovnikom Radojkom Bakovićem, ali on nema nikakvih dodirnih točaka s Benkovcem i ne zaslužuje nagradu. Nije bio ni pripadnik Benkovačke bojne već Stankovačke bojne, naglasio je vijećnik Branko Guzić (Nezavisna lista Frane Tokića)
Velimir BRKIĆ
Na sjednici Vijeća je nazočilo 16 od 17 vijećnika, a opravdao se Branko Kutija (HDZ)

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Benkovac pod predsjedanjem Borisa Ercega, održanoj u četvrtak navečer na aktualnom satu postavljeno je čak 19 vijećničkih pitanja. Međutim, umjesto žestokih  rasprava na aktualnom satu one su se neočekivano dogodile tamo gdje  se najmanje očekivalo, na prijedlogu Odluke o dodjeli javnih priznanja  Grada Benkovca koja će se dodijeliti u utorak, 11. lipnja, na svečanoj  sjednici GV-a u Kaštel Benkoviću.

Skelinova majka iz Benkovca

Za Nagradu za životno djelo predložen je Vlatko Gulin, klapski pjevač  i kulturni radnik. Za Godišnje nagrade Grada Benkovca predloženi su  Rukometni klub Benkovac, Branko Antunović, umjetnički fotograf i  pjesnik, Radojko Baković, pukovnik u miru te Udruga Hrvatskih civilnih  stradalnika Domovinskog rata. 

- Zašto se nagrada dodjeljuje RK Benkovac, a ne višestrukim osvajačima medalja na Olimpijskim igrama, svjetskim prvenstvima i Europskim prvenstvima u veslanju braći Nikši i Siniši Skelinu čija je majka iz  Benkovca. Koji su to postignuti rezultati rukometaša da bi zaslužili javno priznanje u usporedbi s braćom Skelin, upitao je Jure Prgomet,  oporbeni vijećnik s Nezavisne liste Frane Tokića.

Odgovorili su mu Krešimir Marić, predsjednik Povjerenstva, i Mile  Marić iz Gradske uprave.

- Nije riječ o istom javnom priznanju, braća Skelin su bili predloženi  za Nagradu za životno djelo, a RK Benkovac za Godišnju nagradu.  Braća Skelin su možda trebali dobiti nagradu prije 10 godina, ali ako se  u idućim godinama predlože za dobivanje javnih priznanja Povjerenstvo može prihvatiti prijedlog, kazao je Mile Marić.

Od pristiglih prijedloga osim braće Skelin Povjerenstvo nije prihvatilo  prijedlog da se javna priznanja dodijele Pekarskom obrtu Đoni Benkovac i Prvom sazivu Gradskog vijeća iz 1997. godine.

- Prijatelj sam s pukovnikom Radojkom Bakovićem, ali on nema nikakvih dodirnih točaka s Benkovcem i ne zaslužuje nagradu. Nije bio ni  pripadnik Benkovačke bojne već Stankovačke bojne, naglasio je vijećnik Branko Guzić (Nezavisna lista Frane Tokića).

Prve godine Domovinskog rata

Radi se o razdoblju 1991. i 1992. godina, kaže Boris Erceg, vremenu u  kojem su Stankovci bili pod općinom Benkovac.

- Pukovnik Radojko Baković zaslužan je za uspješnu obranu benkovačkog i stankovačkog kraja. Ustrojio je, opremio i uvježbao pješačku  bojnu u zoni odgovornosti za 53 naseljena mjesta općine Benkovac. Bio  je i koordinator između 55 DB Benkovac i 112. brigade HV-a. Dakle radi  se o prvim godinama obrambenog Domovinskog rata, objašnjavao je  Boris Erceg.

Na sjednici Vijeća je nazočilo 16 od 17 vijećnika, opravdao se Branko  Kutija (HDZ). Za Prijedlog Odluke bilo je 14 vijećnika, suzdržani su bili  Branko Guzić i Jovan Bojanić (DSS) 

Na aktualnom satu vijećnika Branka Arbanasa (HDZ) zanimalo je kada će biti izrađena projektna dokumentacija za Poslovnu zonu Veljane i  kada će ona biti privedena svrsi i dana na korištenje potencijalnim poduzetnicima. Također ga je zanimalo kada će se graditi hladnjača kapaciteta 5.000 tona za skladištenje voća i povrća i da li će ona biti na području Grada Benkovca.

- Za PZ Veljane izrađen detaljni plan uređenja te će biti planirana u  sljedećem rebalansu proračuna. Sada ima dosta zainteresiranih uz postojeće kupce te dio poslovne zone svakako želimo staviti u funkciju,  odgovorio je Tomislav Bulić, gradonačelnik.

Bez struje Ulica Nikole Tesle

Što se tiče izgradnje hladnjače od čak 7.000 tona, Bulić će kazao kako  će se zasigurno graditi hladnjača na području Zadarske županije ali da  u ovom trenutku ne zna gdje će ona biti. Spominju se, kazao je, tri opcije, Benkovac, Zemunik i Poličnik.

- Velika želja nam riješiti problem postojeće hladnjače na kojoj su ostali veliki dugovi u iznosu od oko 54 milijuna kuna, uglavnom državni  hipotekarni dugovi, poželio je Bulić.

Vijećnika Prgometa je zanimalo kada će se urediti i osigurati igralište  na Baricama.

-  Malonogometno i dječje  igralište na Baricama je u postupku  uređenja, naručeni novi golovi i mreže te će ono biti kompletno  uređeno u sklopu uređenja projekta Parka Barice, odgovorio je Bulić.

Vijećnik Prgomet upozorio je na i problem zapuštenosti prometnica  u profilu. Naveo je problem malčera i neurednosti.

- Problem su stari strojevi, postojeći malčer je na popravku. Riješit  ćemo i taj problem, grad je sufinancirao s 300.000 kuna nabavku novog  traktora i malčera koji ubrzo stižu. Osposobit ćemo i stari stroj, najavio  je Bulić 

Vijećnika Nikolu Šegotu (HDZ) zanimalo je u kojoj je fazi izgradnja  vodovoda Vukšić-Prović.

- Projektna dokumentacija još uvijek u izradi i realno je očekivati da  će ona biti gotova kroz dva do tri  mjeseca. Potom bi se trebala biti dobivena građevinska dozvola, objašnjava Bulić..

Drugo pitanje bilo je vezano za žitelje Ulice Nikole Tesle u Benkovcu  koji se žale na nedostatak rasvjetnih tijela, kako je kazao, u ulici čovjeka  koji je izumio struju.

- U toj ulici je nastao problem s uređajem koji regulira rad javne rasvjete ali je isti sad zamijenjen te je rasvjeta u funkciji, odgovorio je Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika.

Dječji vrtić

Vijećnicu Milicu Stijepić (HDZ) zanimalo je u kojoj je fazi Dječjeg vrtića u zgradi POS-a.

Gradonačelnik Bulić joj je odgovorio kako je grad dobio 3,2 milijuna  kuna za uređenje tog dječjeg vrtića te da je natječaj bio raspisan ali je i  poništen zbog previsoke cijene. Dodao je da je u ponovljenom postupku javne nabave dobivena pola milijuna niža cijena, da je odluka pripremljena te se nada da će do kraja godine vrtić biti stavljen u funkciju.

Vijećnicu Sanju Pericu (Nezavisna lista Frane Tokića) zanimalo je ponovno što je s radovima na Dječjem vrtiću Bubamara.

- Grad nije išao na raskidanje ugovora s izvođačem radova, s njim  potpisan aneks ugovora te se nadam da će ga ispoštovati po dogovoru,  odnosno do 30. lipnja 2019. godine, rekao je Bulić.

Vijećnica Marija Orlović (HDZ) predložila je da se omogući boravak  djece u Bubamari tijekom ljetne sezone.

Gradonačelnik Tomislav Bulić uputio je vijećnicu Orlović da se obrati  ravnateljici Dječjeg vrtića i da se u njemu provede anketa na temelju  koje bi se saznalo koliko ima zainteresiranih roditelja koji rade sezonske poslove. Dodao je kako bi se to moglo provesti s postojećim kadrom, a ukoliko bude potrebno i dodatnim što je grad spreman platiti.

Vijećnik Borna Nimac (Nezavisna lista Frane Tokića) prenio je upit  građana koji su upozoravali da se firma Benković bavi opomenama radnicima pred otkaz te da je čak u toj firmi intervenirala policija.

- Nisam upoznat s takvim radnjama. Dao sam ovlasti direktoru za  vođenje tvrtke, jer svatko mora raditi svoj posao i da za ono što radi  mora biti korektno plaćen, istaknuo je Bulić.

U nastavku sjednice prihvaćena su i financijska izvješća za 2018. godinu za TZ Grada Benkovca, Radio Benkovac i Benković d.o.o. koja su  obrazlagali direktori Vanja Čvrljak, Marin Lepur i Ivan Mitrović.

Big Brother u Benkovcu

Vijećnik Guzić također je upitao zašto su postavljene kamere u vlasništvu gradskih tvrtki i gradske uprave i zašto se nadgledaju ulasci i  izlasci zaposlenika i da bi bilo bolje da su postavljene u vijećnici kako  bi građani mogli izravno pratiti sjednice vijeća. Zanimalo ga je koji je  razlog Big Brothera.

- Ne radi o nikakvom nadziranju djelatnika već se radi o uobičajenoj  stvari, jer danas se kamere postavljaju u sve javne zgrade. Benkovac siguran grad i ugodan za življenje, poručio je Bulić dodavši kako će postaviti kamere i na odlagalište smeća u Karinu gdje je nedavno  čišćeno.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Citat: Ustrojio je, opremio i uvježbao pješačku bojnu u zoni odgovornosti za 53 naseljena mjesta općine Benkovac. Bio je i koordinato.... Ovo "uvježbao" je zanimljivo. Gospodine Erceg očito te je Radojko dobro uvježbaokad si se kod samopropucavanje vlastitog stopala uspio metak provući između dva prst. Svaka čast tebi Radojku. Obojicu za nagradu. Nadam se da će benkovački Njonjo (M.M.) pročitati ovaj komentar te Ercega dogodine predložiti za nagradu za vrhunsku uvježbanost.
Slika korisnika ive
BENKOVAČKA VLAST POVRŠNO PRISTUPA PREDLAGANJU OSOBA ZA JAVNE NAGRADE Obznanjeni su ovogodišnji dobitnici nagrada Grada Benkovca, čestitam laureatima. Ipak, čini mi se, da povjerenstvo za javna priznanja i Gradsko vijeće Grada Benkovca rade vrlo površno, jer ne ulaze u tu materiju dubljom analizom što su (u čemu su i koje kvalitete) pojedine osobe doprinijele benkovačkom području. Trebali bi stvoriti registar poznatih ljudi koji su ponikli s ovoga prostora i takve (bar po jednoga ili dvojicu) navedena bi tijela vlasti trebali predlagati za priznanja. A ne to svoditi da određene grupacije predlažu pojedince ili pravne osobe iz iz svog „tora“ (po političkoj, stranačkoj, prijateljskoj, generacijskoj ili rođačkoj liniji). Zar braća Alojzije, Šime i Eduard Pavlović ne zaslužuju da čak budu počasni građani Grada Benkovca, a svakako dobitnici za životna djela?! Letimično samo pogledajte njihov znanstveni, stručni, umjetnički doprinos benkovačkoj regiji (šire od samog administrativnog područja Grada Benkovca). Klikajte malo po internetu (znanstvenim , gradskim knjižnicama i ostalim institucijama). Ne gledajte njihova politička ili svjetonazorska opredjeljenje, ako se ne uklapaju u vaša. Uostalom, gospoda Alojzije i Eduard Pavlović bili su dragovoljci u Domovinskom ratu. Izvedite i na ovaj način Grad Benkovac iz provincijalnog robovanja i boljke manje vrijednosti – priznajte nekome njegove vrijednosti, a ne samo svoje uske interese ili svojih stranaka.