Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

RASKOL Josip Plazibat napušta Živi zid?

08.06.2019. 13:26
RASKOL Josip Plazibat  napušta Živi  zid?


Nakon neviđenog sukoba u vrhu stranke članovi Živog zida  više ne mogu glumiti moderne robinhudove koji spašavaju ljude od deložacija, riskrirajući privođenja u policijsku postaju. Sada je već  jasno da  je riječ o političkoj eliti čiji su principi pali na samo jednoj fotelji, ali  onoj  od 50.000 kuna.
Naime, mjesto u Europarlamentu izazvalo je raskol u Živom zidu kakvog nacionalna politička scena ne pamti. Borba za zastupnika u Europarlamentu posvađala je bliske suradnike i prijatelje, otkrivajući kako su  i principi djelovanja te stranke i njihova velika prijateljstva zapravo  samo   predstava za javnost.
Lažna borba za malog čovjeka preko noći se pretvorila u borbu za euro  fotelju, ostavljajući članstvo po županijama obezglavljeno i u čudu. Dok  se situacija s ekipom oko Ivana Vilibora Sinčića, njegove supruge Vladimire, Ivana Pernara, Branimira Bunjca i ostalih u stranačkoj vrhuški ne  rasplete, članstvo po gradskim i županijskim organizacijama nastoji  sačuvati dignitet stranke.
No, u uvjetima potpunog kaosa u vrhu stranke teško im to polazi za  rukom te jučer saznajemo kako će neki njihovi vijećnici napustiti stranku te ubuduće djelovati kao nezavisni. Da se odlučio upravo za tu soluciju čuli smo za njihova vijećnika u Županijskoj skupštini u Zadru, Josipa  Plazibata, koji bi u stranci ostao do kraja ljeta, odnosno sabora stranke te  sreću potražio u jednoj drugoj stranci.
Nakon ove informacije nazvali smo i Plazibata želeći prije svega čuti  njegov komentar, no Plazibat o ovome nije htio razgovarati, upućujući  nas na svoju kolegicu, također vijećnicu u Županijskoj skupštini Jasminu  Adžić Sikirić. 
Ona, pak, situaciju u stranci pokušava relativizirati, uz obrazloženje da  se u drugim strankama "manje-više događa isto".
– Situacija nije ništa gora nego u drugim strankama, prolazimo ono su  prošle i ostrale stranke. Što se tiče mene i mojeg kolege u Županijskoj  skupštini, ostajemo vijećnici Živog zida jer smo u Skupštinu i došli na  njihovoj listi. U stranci smo zbog ideje i programa, a ne zbog Sinčića,  njegove supruge ili Bunjca i Pernara. Jer stranka nisu oni, nego puno  više, a to su članovi i simpatizeri koji su je stvarali, poručuje Adžić Sikirić.
Razvoj situacije u stranci ipak će pokazati hoće li ovo dvoje vijećnika  ostati u Živom zidu ili će se obistiniti spekulacije kako će Plazibat ipak  otići.
Šteta je ovo za stranku koja je po snazi nekad bila čak treća na ljestvici  popularnosti i koja je "puhala za vratom" HDZ-u i SDP-u te je jedno vrijeme čak zauzimala treće mjesto na ljestvicama popularnosti hrvatskih  stranaka.