Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

BENKOVAČKA CESTOGRADNJA Put prema razvoju – rekonstrukcija i sanacija cesta »teška« 35 milijuna kuna

08.06.2020. 20:53


U tijeku je izvođenje radova na četiri od ukupno 12 projekta Intervencijskog plana Grada Benkovca vrijednog 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Jedan od aktualnih projekata je i »Rekonstrukcija i sanacija nerazvrstanih cesta – 1. faza« ukupne vrijednosti 35.004.700,07 kuna s intenzitetom potpore od 85 posto.
– Unutar prve faze ukupno je pet grupa radova, započeli su radovi u četiri grupe. Prestaje još početak radova na rekonstrukciji i sanaciji Ulice Antuna Mihanovića, izvođač radova je Strabag d.o.o. iz Zagreba, kazala je voditeljica projekta Marija Bešlić, viša stručna suradnica u Gradskoj upravi.


Radovi na cesti Miranje – kamenolom Somar
Prije dva mjeseca, 6. travnja 2020. godine započeli su radovi u Velebitskoj ulici iznad igrališta Velebita, uz dječji vrtić i osnovnu školu, čija je vrijednost 6.733.101,67 kuna od ukupnog iznosa projekta. Izvođač radova je Strabag d.o.o. iz Zagreba, a Stručni nadzor nad građenjem je Civil engineering consultancy d.o.o. iz Zadra. Predviđeni rok za završetak radova je početak listopada 2020. godine.
Radovi na cesti Miranje – kamenolom Somar čija je vrijednost 2.814.507,29 kuna započeli su 17. travnja. Riječ je o 900 od 2.000 metara, do zadnjih kuća prije kamenoloma. Izvođač radova je Strabag d.o.o. iz Zagreba, a Stručni nadzor nad građenjem je Prona-Grad d.o.o. iz Zagreba. Iako je završetak radova kraj studenog 2020. godine cesta do je već asfaltirana. U tijeku su radovi na nogostupu i na vanjskoj rasvjeti.
Započeli su i radovi na rekonstrukciji i sanaciji Ulice kralja Dmitra Zvonimira, od raskrižja kod Tomyja prema pravoslavnoj crkvi i groblju i dalje. U vrijednosti od 10.430.554,73 kuna radove izvodi TIM d.o.o. iz Nadina. Predviđeni rok za završetak radova je kraj srpnja 2021. godine.


Podizanje kvalitete života
U posao su uvedeni i Elektrocentar Petek d.o.o. iz Ivanić Grada i Golemi d.o.o. iz Vrane koji će izvoditi radove na rekonstrukciji i sanaciji ceste L 63125 koja obuhvaća ulice Stjepana Radića, don Mate Klarića, knezova Šubića Bribirskih i dio Šetališta kneza Branimira.
– Specifični cilj projekta je izgradnja lokalnih cesta na području pod Gradom Benkovcem u svrhu podizanja kvalitete života, stvaranja preduvjeta za gospodarski razvoj i razvoj turizma, naglasila je Marija Bešlić.
Kada se prije preko četiri godine započeo razvijati IP vizija je bila da Benkovac 2023. bude ugodan za življenje, poduzetnicima prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje.
– Kroz tu viziju su definirani određeni ciljevi koji se odnose na ovaj prostor na vratima Ravnih kotara i Bukovice, na gospodarstvo i razvoj. Ostanak mladih ljudi na ovom području je predragocjen, poručila je Paulina Kulaš, zamjenica gradonačelnika.