Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

BUĐENJE TURIZMA Objavljen primamljiv program za Kunjsko lito 2020.

08.06.2020. 15:23


Općina Tkon (Tkon, Ugrinić) na otoku Pašmanu je prepoznatljiva po obiteljskom, avanturističkom i robinzonskom te naturističkom turizmu. Kristalno čisto more, lijepe pješčane plaže i zanimljivi otočići, panoramski putovi i staze, bogata povijest i kulturno nasljeđe, mirni otočni život i brojne tradicijske turističke manifestacije u Tkon i godine u godinu privlači veliki broj gostiju.
– U razdoblju od 1. siječnja do 31. svibnja 2020. imamo 61,3 posto manje dolazaka i 57.94 posto manje noćenja, a dodatni razlog ovakvim rezultatima je svakako odgoda međunarodne manifestacije Škraping 2020 i popratnog programi te kasnije otvaranje naturističkog kampa Sovinje kao i cijela situacija izazvana pandemijom koronavirusa, kazala je Martina Rudić koja s prezimenjakinjom Taki radi u Turističkom uredu Turističke zajednice općine Tkon.


Spas u špici sezone
Naime, prema statističkim podacima eVisitora u prvih pet ovogodišnjih mjeseci na području TZO Tkon bilo je 140 dolaska gostiju koji su ostvarili 1.671 noćenje. U istom razdoblju protekle godine bilo je 362 dolaska gostiju i 3.973 noćenja.
– Daleko najviši broj dolaska gostiju i noćenja ostvarimo u špici turističke sezone, samo u kolovozu proteke godine u ovom svojevrsnom otočnom raju bilo je 31.52 posto više dolazaka i 17.38 posto više noćenja nego godinu dana prije. Kako u situaciji smirivanja koronavirusa turizam sada izgleda puno bolje nego prije nekoliko tjedana u ključnom ljetnom dijelu sezone očekujemo dobar turistički promet te ostvarenje solidnih ovogodišnjih turističkih rezultata, istaknula je Rudić.
Jedan od tkonskih aduta je i kulturno-zabavna, gastro, etno i športska manifestacija Kunjsko lito koji obiluje tradicijskim manifestacijama kao što su Kunjska fešta, Regata starih drvenih brodova na latinsko idro, Ribarska noć, Sajam otočnih proizvoda.
– Kako bi upoznali naše goste, mještane i dobronamjernike javno smo putem portala i društvenih mreža objavili program za Kunjsko lito 2020., kazala je Rudić.


Đir po konalu
Iako je Tkon i otok Pašman »korona free« zona, manifestacije u pravilu podrazumijevaju koncentraciju većeg broja posjetitelja na jednom mjestu što povećava stupanj rizika od zaraze.
– Što se tiče turističkih manifestacija zbog preporuka epidemiologa mogu reći da će ih nažalost biti manji broj nego protekle godine. Održat će se tradicijske manifestacije, među njima i regata Đir po konalu u Ugriniću koja je će se financirati EU sredstvima u sklopu međunarodnog projekta Arca Adriatica, kazala je Rudić istaknuvši kako imaju veći broj događanja namijenjen djeci.
– U sklopu EU projekta Arca Adriatica, Interreg Hrvatska Italija 2014. – 2020., financirat će se i višednevna radionica za djecu »Ajmo se voziti, načinimo kaić« koja se održava od 23. lipnja do 1. srpnja 2020., najavila je Rudić.