LJETNE MANIFESTACIJE Zadar će glazbom poslati poruku o neminovnosti ljudske potrebe za kulturom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Program prekrojen, no od svečanog otvaranja Večeri se ne odustaje
Autor: 
Zbog svih promjena, Večeri započinjemo nešto kasnije, 16. srpnja, ali ih i završavamo kasnije, 14. kolovoza 2020. Zahvaljujući dobroj organizaciji i promptnom reagiranju i praćenju mjera, cijeli tim Večeri koje produkcijski realizira naš Koncertni ured, uspio je pravovremeno reagirati te prirediti dostojanstven, kvalitetan, atraktivan i autentičan program 60. izdanja Glazbenih večeri u Sv. Donatu, naglasila je Dina Bušić
Zvonko KUCELIN
Uvijek svečano i posebno otvaranje Glazbenih večeri

Puno toga neće biti isto ovoga ljeta i svi ćemo živjeti neku novu normalnu stvarnost nakon panedmije koronavirusa koji je "pokorio" cijeli svijet. Ni gužvi na koje smo naviknuli najvjerojatnije neće biti, a brojne manifestacije i tradicionalni ljetni programi bit će "obučeni" u neko novo ruho. Većina će se planiranih programa održati, ali uz mjere opreza i uz domaće izvođače kao što će to biti slučaj i sa 60-im jubilarnim Glazbenim večerima u Sv. Donatu.

Koncerti i gostovanja prebačeni u sljedeću godinu

- Mi u Vijeću Glazbenih večeri u Sv. Donatu sastali smo se se u utorak 2. lipnja, a sve kako bismo usvojili izmijenjeni program načinjen zbog više od dva mjeseca neizvjesnosti uzrokovane COVID-19 epidemijom. Nažalost, sve koncerte ugovorene za tzv. "blok rane glazbe" koje smo priredili u suradnji sa zadarskom muzikologinjom i pjevačicom te stručnjakinjom za ranu glazbu, svjetskog glasa, Katarinom Livljanić, odgodili smo za sljedeću 2021. godinu. Naime, događanja su bila planirana za kraj lipnja, a u pretprodukciji je bilo apsolutno nemoguće planirati, a još manje realizirati bilo kakve aktivnosti za gostovanja međunarodnih umjetnika i stručnjaka za ranu glazbu. No, ukoliko ne bude nepredviđenih situacija uzrokovanih epidemijom, u 2021., upravo te iste programe imat ćemo priliku organizirati i konzumirati sljedeće godine te napokon ostvariti dugo godina željenu suradnju s jednom od najznačajnijih glazbenica iz Zadra čija je fascinacija ranom glazbom započela upravo na Glazbenim večerima u Sv. Donatu, rekla je Dina Bušić, predsjednica Vijeća Glazbenih večeri u Sv. Donatu i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra.

Prema njezinim riječima, drugi dio programa ponešto je prekrojen i to na način da se vodilo računa o tome da nastupe hrvatski umjetnici, kako solisti, dirigenti tako i ansambli, dok je većina programa inozemnih gostiju odgođena za sljedeću godinu. Iako su Večeri oduvijek bile platforma za zadarske glazbenike, naglasak na podršci zadarskim akademski obrazovanim glazbenicima ove godine bit će još snažniji i značajniji.

Na Forumu ima mjesta za ansambl i publiku

- Programi su koncipirani na zadarskim i hrvatskim skladateljima, skladateljima mediteranskog kruga. Od svečanog otvaranja na Forumu nećemo odustati, prvenstveno zbog toga što poštujući sve preporuke, mjesta za ansambl i publiku na Forumu ima, a naši dugogodišnji suradnici Simfonijski orkestar HRT- a više je nego otvoren za suradnju. Također, u pregovorima smo za direktan prijenos HRT- a te se nadam da će odgovor iz nacionalne televizijske kuće biti pozitivan te da ćemo cijeloj hrvatskoj javnosti kroz taj prijenos poslati još jednu snažnu poruku iz Zadra koja će glazbom progovarati o neminovnosti ljudske potrebe za kulturom, identifikacijom i samoizgradnjom kroz nju, naglasila je pročelnica Bušić.

Tako će se nastupi ostalih ansambala u izboru umjetničkog ravnatelja Jurice Šoše, nizati kroz koncerte Zadarskog komornog orkestra koji kao i Večeri ove godine slavi 60. rođendan te će imati jedan od koncerata upravo na dan svog prvog koncerta na 1. Večerima prije 60 godina. Zadarski gudači ove će godine imati dva koncerta u manjem sastavu upravo zbog preporuka koje se moraju poštivati, te će isto tako u Sv. Donatu nastupiti još niz probranih komornih sastava koji će svojim brojem glazbenika na sceni, apsolutno ispunjavati uvjete svih preporuka koje su na snazi.

- Znamo da su Večeri u svom redovnom programu, osim otvaranja i inače svojevrsna boutique manifestacija koja prvenstveno prostorom u kojem se odvija, a to je naša znamenita rotonda, ima ograničeni broj izvođača na sceni, a s obzirom na veličinu prostora, i publike. Stoga nam neće biti teško pratiti sve preporuke i nadam se da ove godine publika i izvođači neće imati osjećaj da se puno toga promijenilo. Večeri započinjemo nešto kasnije, 16. srpnja, ali ih i završavamo kasnije, to jest 14. kolovoza 2020. Zahvaljujući dobroj organizaciji i promptnom reagiranju i praćenju mjera, cijeli tim Večeri koje produkcijski realizira naš Koncertni ured, uspio je pravovremeno reagirati te prirediti dostojanstven, kvalitetan, atraktivan i autentičan program 60. izdanja Glazbenih večeri u Sv. Donatu, naglasila je Dina Bušić.

Zadarsko kazališno ljeto

Što se pak, tiče Zadarskog kazališnog ljeta, Hrvatsko narodno kazalište u Zadru također, zbog nastale pandemije, a u skladu s preporukama HZJZ-a, neće moći realizirati programe odnosno, koncerte inozemnih izvođača i predstave koje na pozornici imaju bliske glumačke kontakte. Zadarsko kazališno ljeto održat će se od 2. do 29. srpnja. Sastojat će se od 12 programa od kojih je osam dramskih, jedan plesni i tri koncertna programa, a riječ je o 6. ZADAR JAZZ& BLUES FESTIVALU koji će se održati od 22.-24. srpnja u Muzeju antičkog stakla. Od ukupnog programa ovog Festivala 50 posto je program zadarske produkcije. Svi programi započinju u 21. 30. sati. Programi će se održavati na četiri različite lokacije kao i svakoga ljeta, a to je u zadarskom HNK-u, lapidariju Narodnog muzeja, Kazalištu lutaka Zadar i Muzeju antičkog stakla.

Otvorenje je predviđeno za 2. srpnja u 21.30 sati u HNK-u izvedbom uspješne predstave Kabanica u režiji Vinka Radovčića i u koprodukciji Drame plus i HNK Zadar. Broj posjetitelja bit će ograničen u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Veći projekti ove se godine neće održati

Hoće li ovoga ljeta biti tradicionalnih manifestacija i koncerta neke veće glazbene zvijezde kao što je to bilo prehodnih godina, pitali smo i direktora Turističke zajednice Grada Zadra Marija Paleku.
- U većini slučajeva ured TZ-a nije organizator evenata, već uglavnom podržava promotore i organizatore raznih manifestacija. Prateći novonastale trendove popuštanja epidemioloških mjera te shodno raspoloživim financijskim mogućnostima kako bi pridonijeli oživljavanju i obogaćivanje kulturno-zabavne ponude, organizirat će se glazbeni programi usmjereni na angažman lokalnih izvođača. Svi su izvođači kontaktirani i čekamo da se situacija s ograničenjima po pitanju mogućeg broja posjetitelja po manifestaciji definira na nivou zakonske regulative kako bismo potvrdili definitvne termine. Svi veći projekti se neće ove godine održati zbog epidemioloških mjera koje su još uvijek na snazi i narušenog Programa rada za 2020. Kao i svi, nadamo se stabilizaciji epidemiološkog stanja i otvaranja tržišta i gospodarstva, što će olakšati provedbu aktivnosti i zadaća na ovogodišnjem skromnijem planu. Imamo jako dobru početnu poziciju naspram nekih naših direktnih konkurenata u turističkom smislu. Turistički promet će se sigurno ostvariti, ali moramo ostati iznimno oprezni što se tiče mjera zaštite, jer će svaki, pa i najmanji incident ponovne pojave virusa osim na zdravstvenom planu imati reperkusije i naspram sezone. Cijeli sustav turističkih zajednica je u stalnoj koordinaciji što se tiče promotivne strategije u kojoj nastupamo zajedno preko kanala HTZ-a optimizirajući sredstva i kanale na nama najpogodnijim tržištima i ciljanim skupinama uz dodatne samostalne aktivnosti vezane uz promociju destinacije, odgovorio je Paleka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)