Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

NOVA SNAGA Olakšati povlačenje sredstava iz EU fondova i oživjeti poljoprivredu

08.06.2020. 09:30


Imamo potpuno opustošenu i iseljenu Liku i dalmatinsko zaleđe, te brojne resurse koji nisu iskorištenI. Mi želimo ravnomjeran razvoj čitave Hrvatske, a posebno područja Dalmacije i Like koju ova 9. jedinica obuhvaća. Iz tog razloga smatram da uz ispravne strateške odluke, kao što smo ih napravili u Kninu, možemo napraviti promjene, naglasio je jučer Marko Jelić, gradonačelnik Knina na konferenciji za novinare koju je na Narodnom trgu održala Stranka s imenom i prezimenom, a na kojoj su se predstavili potencijalnim biračima.
– Mi smatramo da je potrebno napraviti poreznu reformu kojom će se omogućiti 25 posto dodatka na plaće, a koje su imali zaposlenici na tim područjima. Druga stvar je bolja prometna povezanost jer su male sredine potpuno prometno odsječene od ostatka Hrvatske. Treće je ulaganje u poduzetništvo te razvoj centara kompetencija. Nije mi jasno zašto netko deset godina zaustavlja projekt izgradnje Veleučilišta u Kninu koji bi trebao stvoriti »know how« za poduzetništvo i nove industrije te koji ima sve dozvole, naglasio je Jelić dodajući kako Hrvatska još uvijek nema nacionalnu strategiju za razvoj do 2030. godine, a što je, kako je rekao, ključni dokument za korištenje EU sredstava. Zajedno s njim predstavio se i zadarski liječnik dr. Ivica Žuvela koji je naglasio važnost ravnomjernog razvoja Dalmacije.


Nedostaje strategija razvoja
– Kroz luku Gaženicu imali smo priliku stvoriti mogućnost da Ravni kotari plasiraju svoje proizvode, ali to se nije dogodilo. Smatramo da razvoj grada ne smije biti baziran samo na turizmu, već na proizvodnji, kao i da politika mora biti u službi razvoja, a ne da se razvoj događa unatoč politici, u uvodu je rekao dr. Žuvela.
Marijo Ćaćić, zamjenik gradonačelnika Knina istaknuo je važnost korištenja sredstava EU fondova, te je istaknuo kako je potrebno pojednostaviti proceduru pripreme i provedbe natječaja za EU fondove čime bi se, prema njegovom mišljenju, potaknulo mnogo više ljudi da se prijave i da iskoriste taj novac.
– Do sada smo bili iznimno neučinkoviti u iskorištavanju raspoloživih EU sredstava, a Vlada se hvali kako ćemo na raspolaganju dobiti dodatnih 10 milijardi eura za sljedeće četiri godine, pa se postavlja pitanje kako s postojećim znanjem i iskustvom postići višestruko bolji rezultat, a odgovor je nikako. Moramo pojednostaviti sve procedure, izbaciti korupciju iz svih postupaka pripreme i provedbe projekata, te stvoriti kvalitetne i učinkovite timove stručnjaka na svim razinama, od općinskih, gradskih do regionalnih i nacionalnih, a posebno u ministarstvima i agencijama, naglasio je Ćaćić pojašnjavajući što je sve potrebno kako bi se situacija promijenila i kako bi Hrvatska iskoristila još više sredstava iz EU fondova. Istaknuo je kako oni u Gradu Kninu trenutačno provode 22 projekta ukupne vrijednosti 22 milijuna eura, što žele preslikati i na nacionalnu razinu.


Treba izbaciti korupciju
Zadnji na konferenciji za novinare govorio je Toni Turčinov, načelnik Općine Murter koji je govorio o poljoprivredi. Hrvatske.
– O spoju plave i zelene Hrvatske govori se već deset godina, ali ništa još nije učinjeno po tom pitanju. Izašle su brojne strategije koje nitko nije vidio. Imamo brojne prirodne resurse, imamo mlade koji žele raditi i niz ugostitelja i poljoprivrednika koji su već napravili čudo. Poljoprivredu treba prilagoditi njima, a ne da se oni prilagođavaju poljoprivredi. Mi želimo uzeti resurse koji nam se nude i pomoći ljudima da ostvare svoje potrebe, naglasio je Turčinov dodavši kako se ova ekipa pokazala kao sposobna na terenu u malim općinama u kojima su napravili promjene na bolje, a to žele napraviti i u Hrvatskoj.