Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ponovno promoviraju knjige i organiziraju književne susrete

08.06.2020. 15:11


Ovih dana na dva portala za književnost i kulturu objavljene su poetske crtice iz zbirke »Vošta do Tokija«. Bio je to povod da porazgovaramo s autoricom Ivom Pejković, predsjednicom udruge Zadarski pisci – ZaPis.
– Izbor iz »Vošte do Tokija« koja je objavljena krajem 2019. u nakladi ZaPis-a objavili su Metafora.hr i Astronaut.ba. Mogu već sada najaviti i da će se u lipanjskom broju magazina Libartes naći i nešto što sam pisala u karanteni. Velik dio poetskih zapisa s Facebooka koje objavljujem pod hashtagom umjesto naslova ponovo me inspirirao, ali ovaj put za jednu satiričnu formu. Naime, pisala sam svakodnevno, poluautobiografske zapise, jednu parodiju forme horoskopa pod nazivom #VOŠTAdoWUHANA, kazala je Pejković koja na društvenim mrežama (Vošta do Tokija) objavljuje i niz fotografija upravo iz ovog gradskog kvarta, dokumentirajući tako one skrivene i manje poznate detalje urbane cjeline, koja se neprestano mijenja zajedno sa svojim stanovnicima.


Buđenje kulture
A kolege pjesnici i pisci iz udruge ZaPis također su bili aktivni za vrijeme najveće epidemije koronavirusa. Izolacija je očito urodila plodom. Iz tiska je izašla i zbirka priča zadarskih srednjoškolaca koju je uredio Mirko Jamnicki Dojmi, u suradnji sa Medicinskom školom Ante Kuzmanića.
Iva kaže kako najviše veseli činjenica da su ponovo pokrenuli svoj program, promoviranje knjiga i književne susrete. Zapisova članica sa zagrebačkom adresom Vlatka Basioli objavila je roman »Majka Distorzija« kojega udruga planira promovirati.
– Proljetna gostovanja su nam sva nažalost morala biti otkazana. Ipak, kulturna događanja sada se bude. Na poziv udruge Atribut gostovat ćemo 19. lipnja u Kninu u Centru za kulturu. Na ljeto planiramo u Zadru ugostiti jednog pisca, još smo u dogovorima. Pratit ćemo situaciju, vjerujem da ćemo tijekom srpnja i kolovoza nastupiti na barem još jednoj lokaciji, planirali smo da to bude Šibenik. Rujan će nam biti pun. Sudjelujemo na Kvartart festivalu, gostujemo u knjižnici u Salima kod Ante Mihića, sudjelujemo na Sajmu knjiga LookaBook, a 11. rujna predstavljamo naše tri zbirke u Rijeci, u popularnom Dnevnom boravku. Do kraja godine izlazi zbirka poezije Ivana Čeperkovića i knjiga Marija Padelina, otkriva Pejković dodajući kako se u udruzi još uvijek bore s dva problema, a to su pronalazak prostora i distribucija knjiga.


Nemaju prostor
Nadaju se kako će svoj mali književni kutak pronaći u budućem Cetru za mlade. Tu bi, naglašava, njihova udruga mogla organizirati i književni festival, radionice, pjesničke i tematske večeri, multimedijalne projekte… Na distribuciji vlastitih izdanja rade.
– Mala smo, ali snažna udruga, ovogodišnji proračun će nam kao i svima biti umanjen, ali morat ćemo se snaći. Svjesna sam da je sada kultura ponovo pala u drugi, ma sedmi plan. Fokusirani smo na gospodarstvo, očuvanje radnih mjesta, stižu nam i izbori pa možemo očekivati da će medijski prostor biti pod opsadom, ali čovjek je kulturno, socijalno i kreativno biće, vjerujem da kultura svoje puteve uvijek može naći. To se pokazalo u tim danima karantene – što nam to zaista treba i što nam stvarno počne nedostajati, kada podmirimo one najosnovnije potrebe – hranu, krov nad glavom, rad – prvo što želimo jest neka vrsta kulture!, poručila je predsjednica udruge ZaPis.