Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

PRIREME ZA SEZONU Očekujemo minimalno 30 posto lanjskog turističkog prometa

08.06.2020. 15:35


Na inicijativu predstavnika Ryanaira – Richarda Owensa i Zacha O’Mahoneyja ovih dana smo održali videokonferencijski sastanak na kojem je, uz njih dvojicu, sudjelovao i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i njegova suradnica Ivana Curić Čabraja. Predstavnici Ryanaira obavijestili su nas o planovima za pokretanje ljetne sezone letenja, rekla je direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija koja je također nazočila ovom videokonferencijskom sastanku.


Avioindustrija snažno pogođena
– Trenutačno, u planu je krenuti oko 1. srpnja sa sljedećim destinacijama i to – Berlin Schönefeld, Köln-Bonn, Stuttgart, Karlsruhe-Baden Baden, Dusseldorf Wezze, Poznan, Prag, Milano-Bergamo, Bruxelles Charleroi i Beč. Na tom sastanku je zaključeno kako prema uputama struke i udruženja nema zapreke da se kapacitet zrakoplova ne popuni na svim sjedalima, ali će svi putnici morati nositi maske. Predstavnici Ryanaira su nas još izvjestili kako za sada nemaju planove niti namjeru obnavljati ostale 22 planirane linije za ovu godinu, rekla je direktorica Kadija.
Predstavnici ove poznate irske zrakoplovne kompanije, koja je i najveća u Europi, inicirali su ovaj sastanak jer je općepoznata činjenica da je avioprijevoz jedna od najpogođenijih industrija uslijed pandemije koronavirusa, a predviđanja najvećih svjetskih prijevoznika i općenito zračnih luka odnose na postupni oporavak tek u sljedeće dvije do tri godine.
Na novinarsko pitanje kakva su njezina predviđanja kada je ova turistička sezona u pitanju, direktorica županijske Turističke zajednice Mihaela Kadija odmah je naglasila kako je doista jako nezahvalno bilo što predviđati.


Nezahvalne prognoze za sezonu
– Jako je nezahvalno komentirati ovu turističku godinu koja je dijelom već ostala nerealizirana, sve dok se ne normaliziraju uvjeti prelaska granica barem u Europskoj uniji. Ali, Hrvatska je odradila svoje. Prethodnih godina naš imidž je uz bok našoj konkurenciji. Hrvatska se uspješno borila protiv pandemije korone, postavila dobre mjere za sprečavanje daljnjih zaraza, promidžba je krenula… Čekamo s nestrpljenjem 15. lipnja kada se za većinu naših emitivnih tržišta planira otpuštanje graničnih restrikcija, kao i umanjenje odnosno anuliranje negativnih preporuka za putovanja u inozemstvo, te uvjeta povratka u zemlju. Sve to očekujemo u uvjetima daljnjeg pada stope zaraženosti kako kod nas, tako i diljem EU-a, što je značajan faktor koji i dalje čini planiranje i prognoze nemogućim. Tu je i ekonomska nesigurnost koja prati naše goste, kao i činjenica da su godišnji odmori često iskorišteni u razdoblju izolacija i karantena, naglasila je Kadija.
Dodala je i kako prema sadašnjim informacijama s terena, možemo očekivati minimalno 30 posto prošlogodišnjeg prometa, a ako se ostvare svi pozitivni uvjeti, s obzirom na status Hrvatske na emitivnim tržištima, moglo bi se ostvariti i više.
– Očekujemo prvenstveno naše vjerne goste, kako iz Hrvatske, tako iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke, Slovačke i ostalih bliskih i vjernih tržišta, zaključila je direktorica TZ-a Zadarske županije koja drži kako će svakako prednost biti tradicija dolaska i ljubav prema našoj prekrasnoj destinaciji.
 




Zračna luka Zadar od večeras obnavlja domaće letove


U Zračnoj luci Zadar danas počinje obnova letova na domaćim linijama i to večernjim dolaskom iz Zagreba, a od sutra s dva dolaska, jutarnjim iz Pule i večernjim iz Zagreba. Direktor ZL Zadar Josip Klišmanić nedavno nam je potvrdio kako u dugojh polovici lipnja očekuju prve letove na međunarodnim linijama.
– U redovitim smo kontaktima s brojnim aviokompanijama i sve su vrlo zainteresirane za što skoriji početak operacija, no to ovisi ne samo o razvoju epidemiološke situacije u našoj zemlji koja je relativno povoljna, već i u zemljama iz kojih se letovi planiraju, pojasnio je tada Klišmanić.
Već smo izvještavali kako je španjolska Iberia najavila ponovno pokretanje svojih letova prema destinacijama u Europi, kao i onima u SAD-u. Između ostalih, kompanija je u raspored uvrstila i liniju Madrid – Dubrovnik.
Kompanija inače u ljetnom redu letenja prometuje prema Zagrebu, Zadru, Splitu i Dubrovniku iz Madrida.
Iz kompanije su portalu Croatian Aviation potvrdili kako red letenja za srpanj još nije finaliziran, pa je ostavljena mogućnost uvođenja linija iz Madrida prema Zagrebu i Splitu, dok se linija Madrid – Zadar očekuje od kolovoza.
Kompanija Lufthansa je također ovih dana najavila kako će u lipnju između ostalog pokrenuti linije prema Hrvatskoj za Dubrovnik i Split, ali ne i linije za Zadar i Rijeku. Gotovo istu odluku nedavno je donio i Brussels Airlines koja još uvijek u prodaji drži linije za Split i Dubrovnik, dok su odlućili ukinuti sve neprofitabilne linije, kao i one koje graniče s profitabilnošću (u Španjolskoj, Francuskoj, Portugalu, Njemačkoj Grčkoj,…), pa su iz prodaje povučene linije prema Zadru i Zagrebu. (G.Š.)
 


Scandinavian Airlines uvodi dvije linije prema Splitu, Zadar na čekanju


Scandinavian Airlines, poznatija kao SAS, zračni prijevoznik Danske, Norveške i Švedske uskoro će pokrenuti dvije međunarodne linije prema Hrvatskoj, piše Croatian Aviation.
SAS je dugogodišnji gost u hrvatskim obalnim zračnim lukama, stoga ne čudi da će među prvim linijama nakon korona krize pokrenuti dvije prema Zračnoj luci Split.
Kompanija je objavila red letenja za lipanj, dok će raspored za srpanj uskoro biti finaliziran.
Od 20. lipnja kompanija uvodi liniju Kopenhagen – Split, dva puta tjedno (srijedom i subotom), zrakoplovom tipa A320neo.
Od istog datuma uvodi se i linija Oslo – Split, no svega jednom tjedno (subotom), istim tipom zrakoplova, A320neo koji u floti ovog prijevoznika ima kapacitet od 174 sjedala.
U ljetnom redu letenja SAS inače prometuje iz brojnih destinacija u Skandinaviji prema Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku. Scandinavian Airlines je tako za sezonu 2020. svojedobno bio najavio letove Zadar – Kopenhagen od 4. srpnja – 8. kolovoza 2020. održavajući dvije linije tjedno, utorkom i subotom. (Croatian Aviation/ G.Š.)