Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Terkeš: Šibenik je pokazao kako spasiti klub i vratiti se istovremeno u Prvu HNL, Gluić: NK Zadar može spasiti stabilizacija poslovanja i naknade za razvoj, Milin: Napravljena je nepravda budućim pokoljenima zadarskih nogometaša

08.06.2020. 15:00


O Želimiru Terkešu, Tomi Gluiću i Ferdi Milinu u Krševanovom gradu svi poznavatelji i štovatelji najvažnije sporedne stvari na svijetu, kako još znaju nazivati nogomet, znaju puno. Jer, trag koji su ostavili noseći modri dres momčadi sa Stanova jednostavno je neizbrisiv. Želimir Terkeš je noseći dres NK Zadra bio najbolji strijelac Prve HNL što je sigurno raritet kada znamo da se Zadar gotovo uvijek borio za goli prvoligaški život. Tomo Gluić je po odlasku Tomislava Rogića Tumbe u »penziju« preuzeo zadarsku »jedinicu« na duži period i u mnogo navrata svojim obranama uvelike doprinosio osvajanju toliko važnih bodova. Ferdo Milin je kao zadnji vezni s jedne strane pomagao Tomi da bi sačuvao svoju mrežu, a s druge strane prekidajući suparniče napade započinjao napadačke akcije koje su rezultirale Terkešovim golovima. Ono što je svoj trojici zajedničko je da su odmah po završetku igračke karijere, praktički iz kopački, uskočili u trenerske vode za koje su se počeli školovati dok su se još aktivno i profesionalno bavili nogometom. I vrlo uspješno brode tim vodama. Milin je otišao najdalje, bio je izbornik U-19 reprezentacije Hrvatske nakon čega ga je trenerski posao odveo u Ujedinjene Arapske Emirate gdje je bio izbornik također izbornik reprezentacije U-19. Želimiru Terkešu je posljednji angažman bio kao pomoćni trener u bugarskom prvoligašu Lokomotivu iz Plovdiva, a Tomo Gluić je trener vratara u U-16 reprezentaciji Kine. A osim ljubavi i privrženosti Zadrovom dresu zajedničko im je da su i mali dioničari NK Zadra s.d.d. koji se praktički nalazi pred stečajem. Bio je to i osnovni razlog zašto smo ih na tu temu pozvali svu trojicu na razgovor i postavili im po četiri ista pitanja kako bi kroz njihove odgovore javnosti bolje prezentirali što se događa, ali i što se, po njihovom mišljenju, moglo i moralo učiniti drugačije. Pa pročitajte što su nam kazali.


Pandemija spriječila stečaj
Kako sada stvari stoje vrlo je izvjesno da će Nogometni klub Zadar s.d.d. u skorije vrijeme prestati postojati. Da nije bilo pandemije koronavirusa zbog kojih je Vlada RH stopirala stečajne postupke s obzirom na blokadu računa već bi bio pokrenut stečajni postupak. Kako gledate na tu situaciju kao bivši igrači i treneri NK Zadra, ali i mali dioničari ovoga kluba, te vjerovnici s obzirom da vam je klub, ako se ne varam, dužan određena i to ne mala sredstva?
TERKEŠ: Pandemija koronavirusa nam je na neki način promijenila način života, samo izgleda da nije mogla ništa promijeniti u NK Zadru. Čak mi se čini da je uspjela samo produljiti agoniju koja u NK Zadru traje već duže vrijeme. Ako su jedini razlog financije koje su u prosincu iznesene u javnost, onda se stečaj nije nikako smio dogoditi. Ako postoje drugi razlozi s kojima ja ili šira javnost nismo upoznati, to bi se trebalo javno objaviti tako da svi budemo upoznati s pravim razlozima zbog kojih bi NK Zadar s.d.d. trebalo poslati u povijesti. Povijest jednog kluba se dugo stvara, puno velikih igrača je prošlo kroz Stanove da bi se to učinilo tako olako. Puno je tu uspomena, odricanja, truda i muke uloženo da bi se sada zbog nejasnih razloga sve bacilo u vjetar. Kao bivši igrač i trener u NK Zadru, te kao mali dioničar kluba, volio bih znati prave razloge jer ovi koji se ističu pod rubrikom financijski nisu relevantni da se jednim potezom prebriše i povijest i budućnost ovoga kluba.
GLUIĆ: Koronavirus je samo produžio agoniju koja traje već duže vremena i nažalost, klub ide u smjeru gašenja. Moje mišljenje je da do toga nije trebalo doći jer dugovi na kraju 2019. godine nisu bili takvi da se nisu mogli riješiti pogotovo što klub može očekivati financijska sredstva od naknada iz transfera bivših igrača, u prvom redu Livakovića čiji je transfer u inozemstvo ovo ljeto izvjestan. Ako se ne radi o novcu već o vlasničkoj strukturi Grad je vrlo lako mogao doći i do 5% posto dionica čime bi i formalno stekao većinu kojom bi donosio sve važne odluke.
MILIN: Upravo ta odluka Vlade RH da se privremeno zaustave stečajni postupci ide u prilog tome da se nastavi borba za spas NK Zadra s.d.d. Po mom mišljenju trebalo je obaviti razgovore s vjerovnicima koji su većinom bivši igrači i siguran sam da bi svi pristali na deblokadu. Međutim, koliko sam upoznat nitko im se nije javio i uopće došao na tu ideju. Ja iskreno nisam za gašenje NK Zadr s.d.d. jer mislim da ima načina kako klub izvesti na pravi put. Niti približno nismo marketinški »iskoristili« imena svih bivših igrača Zadra,a dovoljno je samo kazati da su četvorica njih viceprvaci svijeta. Uz to nismo napravili turnir za Hrvoja Ćustica i tako očuvali spomen za njega. A tim putem smo mogli dovesti velike klubove i raditi dobar posao, Načelno njegovo ime i dalje veličamo ali ne ne bi to trebalo raditi samo kad je godišnjica smrti. Tako bi uz pomoć velikih imena koji su potekli iz Zadra radili jednu pozitivnu priču. Iskoristit ću i ovaj trenutak i predložiti svim školama kojih ima mnogo u Zadru, a nemaju utakmica zbog prekida da organiziraju turnir u njegovo ime i nadoknade utakmice koje su trebali imati kroz prvenstvo. Naravno, uz suklasnost s obitelji Ćustić, što naravno treba biti prvi korak.


Nepotrebni troškovi
Smatrate li da se ovakva sudbina Nogometnog kluba Zadar s.d.d. mogla izbjeći ili se još uvijek može izbjeći i na koji način biste vi to učinili da ste bili na čelnim mjestima u klubu?
TERKEŠ: MI svi bivši igrači ili treneri koji smo prošli kroz NK Zadar, a sada smo izvan kluba, smatramo da se uvijek može nešto napraviti da se stvar pokrene s mrtve točke, tj. da se Klub spasi. Kao bivši igrač i trener Zadra nisam nikada imao priliku biti na tim pozicijama na kojima bih mogao donositi odluke važne za financiranje kluba i budućnost kluba. Ali, tijekom svoje karijere puno toga sam vidio kako sigurno ne bih rješavao financijske probleme. Nije Zadar jedini klub u Hrvatskoj koji se našao u ovakvoj situaciji u kojoj se sada nalazi, praktički pred gašenjem. Imamo u našoj blizini Šibenik koji je prije nekoliko godina bio u sličnoj situaciji, a već sljedeće sezone ćemo ga gledati u Prvoj HNL. Imam pouzdane informacije o načinu na koji je Šibenik u suradnji s Gradom iznašao način kako se »vratiti iz mrtvih«, stabilizirati poslovanje i rezultat vidimo kroz sadašnji povratak u elitni razred hrvatskog nogometa. Oni su svoj problem riješili tako da je Grad Šibenik dignuo kredit kojim je pokrio sva tadašnja dugovanja kluba koja nisu bila mala, a Klub se obavezao da će u određenom vremenskom periodu od više godina kroz transfere, tj. od naknada za razvoj, vraćati taj kredit. S naglaskom da bi dio od svakog transfera ostajao i klubu kako bi mogao normalno poslovati, a dio je išao na otplatu kredita. Imam informaciju da su u prethodnom razdoblju već vratili trećinu kredita i u isto vrijeme uspjeli stabilizirati klub i vratiti ga u prvoligaško društvu. Kada je mogao Šibenik koji je manji grad s ograničenim sredstvima, ne vidim razloga zašto to isto ne bi mogao i Zadar.
GLUIĆ: Ako se prije početka sezone odlučilo da je cilj stabilizirati poslovanje kluba i srediti školu nogometa, nije bilo potrebe bacati toliki novac koji se trošio na plaće igrača prve momčadi. Ili, u trenutku kad te pritišču financijske obaveze u školu nogometa dovoditi još šest novih ljudi ili u stožeru prve momčadi trećeligaškog kluba imati pet trenera. Sve to opterečuje poslovanje, ne stabilizira ga. Kroz racionalnije upravljanje i smanjenje buđeta prve momčadi moglo se uštedjeti dovoljno da klub tijekom sezone ne upadne u nikakve probleme, paralelno riješavati dugove i stvarati temelj za budući rezultatski uspjeh.
MILIN: Ovakva sudbina se mogla i još uvijek se može izbjeći. Rješenje je jednostavno, neka juniori uz nekoliko iskusnijih igrača igraju Treću HNL jug dok se financije ne stabiliziraju. Škola nogometa bi nastavila dalje svojim putem dižući kvalitetu u svakom segmentu i stvarala bi nove mlade igrače. A mi imamo situaciju u kojoj je Uprava u Školi nogometa zaposlila nove trenere u trenutku kada se znalo se da nema novaca. Razumio bih to da su htjeli dignuti kvalitetu pa su jedne trenere zamijenili drugima. Ako klub ode u stecaj može se nastaviti natjecati s minusom od 10 bodova. Stečajni upravitelj ima prioritete plaćanja, a to su zaposlenici. Nemojmo zaboraviti da imamo i naknade za razvoj koje mogu biti izvor plaćanja svih dugovanja. Mi imamo četiri top igrača koji će u budućnosti napraviti transfere i Zadar bi sigurno dobio naknadu za razvoj. Pritom mislim na Livakovića, Santinija, Pericu i Vrsaljka. Te novce ne može dobiti niti jedan drugi ili novi klub, nego samo NK Zadar s.d.d. A s njima bi se vraćali dugovi. Škola bi se financirala sama, a seniori sigurno ne bi bili plaćeni ovoliko koliko imaju sada, barem dok se klub financijski ne stabilizira.




Nepravda prema budućim pokoljenjima
Ono što likvidacija donosi je prestajanje postojanja kluba čime neki novi Zadar neće biti pravni nasljednik NK Zadra s.d.d. Smatrate li da je time budućim pokoljenjima zadarskih nogometaša učinjena velika nepravda s obzirom da u tom slučaju oni ne bi imali pravo na naknade za razvoj u eventualnim i vrlo vjerojatnim budućim transferima, a znamo da su u pitanju igrači poput Modrića, Subašića, Vrsaljka, Livakovića, Santinija, Perice i mnogih drugih?
TERKEŠ: Svaki problem u prvoj momčadi ne samo u Zadru nego u drugim klubovima diljem Lijepe naše posljedično dovodi do pada kvalitete u omladinskoj školi. Dovoljno je vidjeti koliko je djece otišlo iz omladinske škole u posljednjih pet godina. Izgubili smo najmanje dvije, tri generacije, a ovakva situacija u zadarskom nogometu samo će produžiti agoniju. Posljednji veliki transfer koji je NK Zadar ostvario bio je onaj Stipe Perice u londonski Chelsea. Upravo njega sam uzeo za primjer jer je on posljednji igrač Zadra koji je prošao cijeli razvojni put u Školi nogometa NK Zadra i bez prelaska u Dinamo ili Hajduk ostvario transfer o kojem će buduće generacije mladih nogometaša u Zadru moći samo sanjati. I to samo nakon pola sezone koliko je proveo u seniorskoj momčadi gdje je svojim nastupima dokazao svoj talent. S naglaskom da je Zadar tada imao klub na prvoligaškoj sceni, svojevrsni izlog za svoje mlade igrače. O talentiranosti djece na ovom području suvišno je razglabati. Grad koji je dao četiri srebrna viceprvaka svijeta, koji ima još niz velikih nogometaša poput Santinija, Perice, Tomasova i ostalih mora imati stabilan klub, koji, najprije kroz Treću HNL, pa nakon toga i Drugu HNL planski treba dovesti do Prve HNL bez žurbe i s naglaskom na stabilizaciju. Jer to je jedini način kako bi se mogao razvijati sa svim potencijalima koje ova županija po darovitosti nudi.
GLUIĆ: Kroz NK Zadar su u nekom periodu života prošli mnogi igrači od kojih su neki postali planetarno poznati, a kruna svega dosad su četiri reprezentativca na prošlom SP-u ponikla u našem klubu čime se svi ponosimo. Gašenjem NK Zadra i osnivanjem novog kluba u prvom redu odričemo se svoje povijesti, a kakva god bila naša je, i mislim da se šalje kriva poruka, da se ne treba boriti kad je teško ili da kad dođu problemi da je odustajanje dobro. Što se tiče naknada od budućih transfera, ako sam dobro informiran one bi trebale ući u stečajnu masu iz koje bi se naplatiti vjerovnici ako dođe do likvidacije kluba.
MILIN: Naravno da je napravljena nepravda budućim pokoljenima zadarskih nogometaša. Te naknade za razvoj trebaju nam biti nada za bolje sutra i temelj isplate dugova. Na posljednjoj Skupštini kluba mislio sam pričati upravo o tim stvarima, ali kao mali dioničar uopće nisam primio poziv. Kada sam postavio pitanje zašto to nisu učinili pismenim putem kako je to bio slučaj uvijek do sada, odgovor je bio da poziv postoji na stranicama kluba i u Narodnim novinama. Trenutačno vodstvo kluba ima ideju da se ugasi klub, ali mislim da su to sve nekako nespretno izveli jer postoji puno pitanja na koje nemamo odgovor. Jedno od pitanja je kako prva momčad u Trećoj HNL može koštati mjesečno 200 tisuća kuna kada takav budžet imaju svi klubovi zajedno u istom rangu. Zapošljavaju nove ljude i stvaraju novi trošak umjesto da se rješavaju stari dugovi. I uz to dvije godine zaredom rade ogromne kikseve u postupku za licenciranje. Logičo se nameće odgovor da Klub namjerno žele odvesti u stečaj.


Plivanje u mutnome
Što mislite o tome da HNK Zadar u budućnosti »naslijedi« NK Zadar s.d.d. što je vrlo vjerojatno s obzirom da je Škola nogometa već prebačena na njihovu adresu, a spominje se da bi već sljedeće sezone Zadar pod novim imenom mogao krenuti s natjecanjem i to u Prvoj ŽNL?
TERKEŠ: Teško mi je dati odgovor na to pitanje jer u u ovome trenutku nemam sve relevantne podatke. Činjenica je da za sada imamo NK Zadar s.d.d. koji još uvijek nije otišao u stečaj, dapače, nije pokrenut niti stečajni postupak. S druge strane HNK Zadar za sada postoji samo u formi Škole nogometa što znači da nema oformljenu seniorsku momčad koja bi sljedeće sezone mogla nastupati u Prvoj ŽNL. Djelovanje Škole nogometa bez toga da je u razvoju prati seniorska momčad nema nikakvog smisla. Svjedoci smo da se posljednjih pet godina od kada je Zadar ispao, najprije u Drugu HNL, pa zatim i u Treću kvaliteta u Školi nogometa samo smanjivala, što je i logično s obzirom na veliki broj darovite djece koja su otišla iz NK Zadra. Ako se ubrzo nešto ne napravi na tom planu Zadar se sljedećih desetak godina neće pomaknuti s mrtve točke bez obzira kako se klub zvao.
GLUIĆ: Temelj svakog kluba treba biti škola nogometa, a pogotovo klubova koji se muče s financijskim sredstvima. Ono što je davalo kvalitetu zadarskoj školi nogometa bila je velika protočnost mladih igrača iz juniora u prvu momčad koja je nastupala u Prvoj ligi. Naravno da će najbolji igrači uvijek biti na meti velikih klubova, ali ne smije se dopustiti da igrač srednje kvalitete vidi bolju priliku za svoj razvoj u nekom drugom klubu i u drugom gradu. Prilika igrati u najvećem stupnju natjecanja svog godišta i velika vjerojatnost nastupanja u seniorskoj momčadi na prvoligaškoj sceni bilo je dovoljno roditeljima i djeci da ostanu u svom gradu. Danas imamo situaciju da kategorije iz škole nogometa NK Zadra već nekoliko godina poput seniora ne nastupaju u prvoj ligi, a to je posljedično dovelo do toga da mladi igrači iz Zadra odlaze ne samo u Hajduk i Dinamo, već u Šibenik, Inter Zaprešić, Sesvete i klubove slične kvalitete. Ako tome pridodamo pojavu sve većeg broja školi nogometa koje broje respektabilan broj članova dolazimo do velikog razvodnjavanja kvalitete. Uz sve to, danas djeca odlaze u druge klubove puno ranije nego prije, već sa 12-13 godina. Pitanje je može li Zadar u ovom trenutku stvoriti dovoljno kvalitetne momčadi koje se mogu izboriti za najveće rangove i u kojima će roditelji vidjeti perspektivu za svoju djecu. Nedavno je dvanaestogodišnji igrač Abecede sporta prešao u Hajduk što je jako dobro za Abecedu, potvrda da dobro rade i odlična reklama prema roditeljima, ali u krajnjoj liniji nije dobro za nogomet u Zadru. Zadar mora biti klub u kojem će završiti najdarovitija djeca iz drugih gradskih klubova i u kojem će se koncentrirati kvaliteta. Da bi se to dogodilo moraju se dogoditi strateške promjene u načinu razmišljanja ljudi koji se brinu o školi nogometa Zadra. Treba vidjeti i koji je interes drugih škola u tome da svoje najbolje igrače u određenoj dobi pošalju u Zadar, a ne u neki drugi klub.
Što se tiče seniora, mišljenja sam da grad ne treba financirati profesionalni pogon kluba već namjenski odvajati dio sredstava samo za funkcioniranje škole nogometa, prvenstveno za plaće trenera u klubu, a budžet prve momčadi i ostalih segmenata kluba treba ovisiti prvenstveno o upravi kluba i njihovoj sposobnosti da stvore novac.
MILIN: Mislim da to nije u redu jer tko daje pravo upravo ovim ljudima da vode Školu nogometa kluba sa Stanova. Imam i ja ideju o školi nogometa i zašto sa svojim trenerima koji su igrali i radili u NK Zadru ja npr. ne bih bio nasljednik te škole nogometa. Umjesto da se sad omoguće treninzi svim školama nogometa, a ne samo HNK Zadru na Bagatu ili Stanovima (jer su to gradska igrališta dok se čeka uređenje umjetne trave), djeca treniraju na Višnjiku koji je u nikada gorem stanju. Djeca mogu slomiti nogu bez problema u tim uvjetima. Škola je prebačena vrlo sumnjivo, a ja postavljam pitanje što ako NK Zadar s.d.d nastavi s radom, pa makar i u stečaju, u kojem će rangu igrati djeca koja su sada registrirana u HNK Zadar. Oni su jednostavno prodali priču roditeljima da sve ide kako je bilo, ali je li to baš tako nisam siguran. Jednostavno, puno je pitanja u ovome trenutku, a premalo smo dobili odgovora.