Uvođenje eura je prikrivanje pljačke

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
SHH upozorava kako bi to bio udar na standard građana nizom poskupljenja
Izjava guvernera HNB-a Borisa Vujčića da je Hrvatska korak bliže uvođenju euru stvara se atmosferu da se što prije uvede euro, stoji u priopćenju SHZ-a
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL
Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić snažan je zagovaratelj uvođenja eura

Stranka hrvatskog zajedništva (SHZ) oglasila se u nedjelju priopćenje u kojem navode kako su pojedina sredstva informiranja objavila izjavu guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića da je Hrvatska korak bliže uvođenju eura. Istaknuli su kako je takvom izjavom očito da guverner stvara atmosferu da se što prije uvede euro.
SHZ se protivi uvođenja eura, već je za zadržavanje hrvatskog novca kune. Hrvatska kuna je cijenjena i obrana je našeg suvereniteta. Ovo nije izolacionistička, kako je mnogi hoće prikazati, već suverenistička politika. Guvernera koji zagovara uvođenje eura nije briga što bi to bio udar na standard građana nizom poskupljenja jer Hrvatska nema produktivnost i plaće kao na primjer Njemačka. Upravo zbog toga danas Italija, Grčka i drugi imaju toliko problema što su ušli u eurozonu.
I dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph E. Stiglitz je protiv uvođenja eura. Tako je izjavio »Kada uvedete euro, odričete se dva glavna sredstva usklađenja u slučaju nekog šoka, a to su prilagodbe kamatne i tečajne stope. Kamatne stope se postavljaju u Frankfurtu, dok tečajne stope na možete podesiti. To znači kada se dogodi neka vrsta šoka, kada se dese neki događaji koji su, primjera radi, različiti u Njemačkoj u odnosu na Hrvatsku, ne možete se prilagoditi da bi relativno jednostavno obnovili svoju ekonomiju. To je razlog zašto toliko zemalja u Europi ima tolike probleme i to ne isključivo zemlje na koje se prvo pomišlja, poput Grčke. Tu su Italija, Francuska... Njihove ekonomije nisu rasle koliko su trebale i zato bih vam preporučio veliki oprez u uvođenju eura. Rekao sam da je euro nedovršen projekt, jer je ekonomija postala nekompatibilna s politikom. Vidio sam euro koji zapravo funkcionira, tamo gdje postoji fiskalna podrška za slabije zemlje. Na slabije zemlje se ne stavlja teret prilagodbe, nego na snažnije zemlje«.
Udruga bivših zaposlenika »Solidarnost« Zadar tražila je od Hrvatske narodne banke da im dostavi dokumentaciju o osnivačima Dalmatinske banke, sada OTP banke s ciljem da se vrate osnivačke dionice osnivačima banke, koji su na nezakonit način izgubili vlasništvo, njih 139, i isplati im naknadu štete, kao što je isplatila naknadu štete i poduzeću Bagat Precizna mehanika. Po zahtjevu Udruge HNB im nije dostavio tražene podatke i zbog toga smatramo da se požuruje uvođenje eura samo da bi se prikrila pljačka. Osim navedenog uvođenjem eura briše se i trag devizama koje su hrvatski građani deponirali radi devizne štednje u iznosu oko 24 milijarde eura po javno objavljenim podacima, stoji između ostalog u priopćenju SHZ-a.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)