Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

VJEROVALI ILI NE Damir Knežević dao neopozivu ostavku na mjesto direktora kluba

08.06.2020. 21:13


Damir Knežević više nije direktor Nogometnog kluba Zadar s.d.d. Knežević je neopozivu ostavku podnio na sjednici Nadzornog odbora koja je održana na Stanovima, a NO je na njegovo mjesto imenovao dosadašnjeg tajnika kluba Marina Antonija Kokića. Dodajmo ovome da je na mjesto u Nadzornom odboru neopozivu ostavku zbog neslaganja s vođenjem kluba podnio i Šime Kokić. Na sjednici Nadzornog odbora prisustvovali su njegov predsjednik Josip Miočić i članovi Krešimir Zorić, Krešimir Karamarko i Šime Kokić, dok je peti član Damir Kalapač bio odsutan.
Burno je bilo na Stanovima i teško je prije početka bilo za predvidjeti ovakav rasplet događanja. Prvi je iz prostorije u kojoj se održavala sjednica Nadzornog odbora izašao direktor Damir Knežević i više se nije tamo vraćao što je upućivalo na iznenađujuće događaje. Kao što se kasnije pokazalo Knežević je podnio neopozivu ostavku, ali ne zbog velikih problema koji pritišću klub i blokiranog računa zbog kojeg je stečaj sve izvjesniji. Kao razloge svoje neopozive ostavke naveo je pravnu nemogućnost istovremenog obavljanja dvije funkcije u dva različita kluba, NK Zadru s.d.d. gdje je do sada bio direktor i novoosnovanom HNK Zadar gdje obavlja funkciju predsjednika kluba.


Kolizija
– Istina je da sam podnio neopozivu ostavku na mjesto direktora NK Zadra s.d.d.,a razlozi moje ostavke su jednostavni. Obavljanje funkcije direktora NK Zadar s.d.d. je u koliziji s onom predsjednika HNK Zadar i zato sam se odlučio za ovaj korak. A s obzirom da mi imamo namjeru prijaviti HNK Zadar u različita natjecanja za sljedeću sezonu i da više nismo u mirovanju, odlučio sam se za ovaj potez. Razlozi moje ostavke nisu nagomilani problemi u NK Zadru s.d.d. jer da je bilo moguće obavljati istovremeno obje funkcije sigurno ne bih dao ostavku. Problema uvijek ima, ali oni su sastavni dio svakog posla i nisu bili presudni u donošenju ove odluke.
Knežević je potom priupitan za komentar HNS-ove odbijenice po pitanju licence za Drugu HNL u čijem obrazloženju klub na čijem je čelu bio Knežević nije ispunio čak 32 kriterija. Uz to klub je u blokadi od 20. siječnja zbog čega igrači i stručni stožer, te radna zajednica od tog trenutku nisu dobili plaće.
– Mi smo u postupak licenciranja ušli s dobrom vjerom u trenutku kada NK Zadar s.d.d. nije bio u blokadi. Međutim, nakon dva tjedna od naše prijave nastupila je višemilijunska blokada i domino efektom ona se iz dana u dan sve više povećavala. Grad Zadar se u tom trenutku izjasnio da ne želi više sam financirati NK Zadar s.d.d. i u takvim uvjetima bilo je nemoguće funkcionirati. Činjenica je da je bez stabilne financijske situacije u klubu i likvidnosti, gotovo je nemoguće očekivati pozitivan ishod u postupku licenciranja – kazao je za medije sad već bivši direktor NK Zadra s.d.d..
Prije njega je pred novinare stao Josip Miočić, najodgovornija osoba, s obzirom na to da je riječ o predsjedniku Nadzornog odbora i odgovarao na pitanja novinara.


Stečajni postupak
– Direktor kluba Damir Knežević podnio je neopozivu ostavku i mi smo to prihvatili – rekao je nakon sjednice Nadzornog odbora Josip Miočić, predsjednik NO NK Zadar s.d.d.
Koji su razlozi?
– Rekao je da više ne može funkcionirati u Nogometnom klubu Zadar. Uopće nismo ulazili u detalje, samo smo prihvatili ostavku.
Odmah potom izabrali ste i novog direktora.
– Sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, Društvo ne može ostati bez odgovorne osobe pa smo odmah imenovali novog direktora, a to je gospodin Marin Antonio Kokić. On je izabran trenutno da klub može dalje funkcionirati.
Je li on prijelazno rješenje?
– On je rješenje, tako ćemo reći. Upoznat je sa situacijom i izabran je jednoglasno – kazao je Miočić.
Inače, Marin Antonio Kokić izabran je glasovima Josipa Miočića, Krešimira Zorića i Krešimira Karamarka, s obzirom da Damir Kalapač nije bio prisutan na sjednici, dok je Šime Kokić prethodno podnio ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora. Što će se dalje događati s NK Zadrom?
– Na posljednjoj Skupštini dioničara, osim Grada Zadra, nitko od ostalih dioničara se nije izjasnio o budućnosti kluba. Sukladno zakonu, vidjet ćemo što će se dalje događati.
Je li pokrenut stečajni postupak?
– Nije. Do sada nije ni mogao biti zbog korone, a sada se postupci parcijalno otvaraju, ali doista ne znam detalje oko toga.
Koliki je gubitak kluba?
– Prema reviziji 96% temeljnog kapitala – zaključio je Miočić.
 




Šime Kokić: NK Zadar se namjerno vodi prema stečaju


Šime Kokić, član Nadzornog odbora NK Zadra s.d.d., svoju je ostavku na tu funkciju objasnio vrlo jasno i direktno, a najavio je i obraćanje medijima putem priopćenja.
– Kada sam vidio da, unatoč kaotičnoj situaciji u klubu, nitko nema namjeru sazvati sjednicu Nadzornog odbora, nazvao sam Josipa Miočića, predsjednika NO, kako bi inzistirao na sazivanju sjednice i zatražio odgovore na neka pitanja. Jedno od njih bila je i odgovornost direktora Damira Kneževića za aktualnu situaciju: nedobivanje licence za Drugu HNL, višemjesečnu blokadu računa, neisplate plaća, rastrojavanje škole nogometa, kao i činjenicu da je u najtežim trenucima kupio novi automobil na račun kluba. Sve su to razlozi zbog kojih mu je NO trebao izglasati nepovjerenje, no on je prije toga, prilikom svog izlaganja, dao ostavku. Držim da njegova ostavka povlači za sobom i odgovornost ljudi koji su ga na tu funkciju postavili, a to su prije svih Josip Miočić i Krešimir Zorić, a kako su oni odlučili dalje nastaviti s radom na takav način, ja u tome nisam htio sudjelovati. U klub sam ušao s časnim i poštenim namjerama i ne želim više biti dio ove priče, koja je sve samo ne časna i poštena. Stoga sam dao ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora, jer se ovdje već neko vrijeme ne radi na dobrobit NK Zadra, nego upravo suprotno, vodi ga se prema stečaju, a u tome ni na koji način ne želim sudjelovati – kazao je Šime Kokić, dojučerašnji član NO-a.
 


Marin Antonio Kokić: Moram dodatno proučiti situaciju


Direktorom kluba nakon ostavke Damira Kneževića Nadzorni odbor imenovao je dotadašnjeg tajnika Marina Antonija Kokića.
– U ovome treutku mogu samo kazati da sam prihvatio funkciju direktora NK Zadra s.d.d. Iako sam već neko vrijeme u Klubu, dopustite mi da u sljedećih nekoliko dana dodatno proučim situaciju i nakon razgovora s Gradom Zadrom, vlasnikom većinskog paketa, donesem zaključke i onda vam ih prezentiram – kazao je novi direktor.