Obalni i zaobalni dio zadarske rive po prvi puta će se potpuno obnoviti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Potpisan ugovor za EU projekt vrijedan 67,8 milijuna kuna
Ovo je jedan od najvažnijih i najinteresantnijih projekta, jer ima posebnu dodanu vrijednost, zbog kulturnog i povijesnog značaja zadarske rive za sve građane Zadra, ali i za sve goste. Nadam da ćemo projekt realizirati u roku, tj. u sljedećih 27 mjeseci, rekao je Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar
Vedran SITNICA
Predstavnik izvođača radova i njegovi zadarski domaćini na potpisivanju ugovora u prostorijama Lučke uprave Zadar

Predstavnici Lučke uprave Zadar jučer su potpisali ugovor o obnovi zadarske rive u sklopu projekta »Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok«, s odabranim izvođačem radova, Zajednicom ponuditelja Adriaing d.o.o. sa sjedištem u Kopru, i Adriaing d.o.o. iz Buja.
Potpisivanju ugovora nazočili su predstavnici lokalne uprave, gradonačelnik Branko Dukić i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Božidar Longin, ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić, te predstavnici izvođača direktori Nino Filipin i Matjaž Andrejašič i prokurist Jože Andrejašič.
Na predstavljanju je istaknuto kako projekt vrijedi 67.800.000 kuna, od čega je 56.600.000 kuna sufinancirano od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda. Nacionalni doprinos iznosi 9.900.000 kuna.

Nemjerljiv značaj rive

Zadarska riva jedan je od najpoznatijih simbola Zadra, te mjesto na kojem su se dogodili mnogi značajni događaji u povijesti grada.
- U ime svih građana Zadra želim se zahvaliti Vladi Republike Hrvatske na svim ostvarenim projektima pomorske i lučke infrastrukture. Ovo je jedan od najvažnijih i najinteresantnijih projekta, jer ima posebnu dodanu vrijednost, zbog kulturnog i povijesnog značaja zadarske rive za sve građane Zadra, ali i za sve goste. Osobna mi je čast što sam potpisao ovaj ugovor, te se nadam da ćemo projekt realizirati u roku, tj. u sljedećih 27 mjeseci, rekao je Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar.
Odabrani izvođač radova je slovenska tvrtka koja iza sebe ima mnogobrojne uspješne projekte, ponajprije u Sloveniji, ali i u Hrvatskoj.
- Želio bih se zahvaliti na gostoprimstvu koje smo ja i kolege imali u Hrvatskoj. Naše je sjedište u Sloveniji, a na hrvatskom smo tržištu prisutni od 2016. godine. Nakon mnogobrojnih uspješnih projekta koje smo realizirali u Sloveniji i zahtjevnog projekta uređenja rive Poreč, okrećemo se realizaciji projekta uređenja zadarske rive, kojoj ćemo dati sjaj i važnost koju zaslužuje, istaknuo je predstavnik izvođača radova Nino Filipin.

Riva u prvom planu

​Nakon izbora, fokus gradske uprave ponovno je na započetim i budućim projektima.
- Drago mi je da smo završili izbornu kampanju jer su zbog nje neki važni projekti ostali u sjeni izbornog nadmetanja, kao što je potpisivanje druge faze aglomeracije Zadar – Petrčane, kao što je uređenje prometnice na Putu Biliga, pa i projekt uređenja rive. Radi se o jednom velebnom projektu jer su Zadrani emotivno vezani za Poluotok i rivu, izjavio je gradonačelnik Dukić te podsjetio na razorne učinke nevremena koje je prije nekoliko godina pogodilo Zadar, a koje je ogolilo sve nedostatke na rivi.
- Taj divni kutak grada napokon je dočekao svoj trenutak i dugo zasluženu obnovu. Ovaj projekt obuhvaća i Liburnsku obalu, kojom se naši otočani svakodnevno šeću. Nakon zadnjeg velikog nevremena, svi veliki problemi i nedostatci su postali vidljivi. Izvođačima poručujem da je Zadranima riva važna kao i crkva sv. Donata, te im želim svu sreću u radu, naglasio je Dukić.

Simbol grada

Župan Longin najavio je, pak, daljnja ulaganja u lučku i pomorsku infrastrukturu.
- Ovo je projekt Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Lučke uprave Zadar. Zahvaljujemo se svim institucijama koje su osigurale skoro 10 milijuna kuna za provedbu ovog projekta. Zadarska riva svakako je uz sv. Donat simbol grada Zadra, te predstavlja posebni spomenik i uspomenu za mnoge građane. Danas smo na korak do velikog pomaka. Prvi je ovo puta da će se zadarska riva i njezin obalni i zaobalni dio, koji su bili teško oštećeni, u potpunosti obnoviti. U prošlom smo mandatu u obalnu i lučku infrastrukturu uložili pola milijarde kuna, istaknuo je župan Božidar Longin dodajući kako ovaj projekt upravo govori o tome kako će se i dalje nastaviti s ulaganjima u tom segmentu gradske infrastrukture.

Nova internetska stranica

Od prošlog je tjedna dostupna i službena internetska stranica zadarska-riva.hr, na kojoj se mogu pronaći sve informacije o tijeku projekta. Zbog važnosti i značaja zadarske rive za sve građane, osigurana je i posebna kategorija o povijesti zadarske rive, te njezinoj kulturno – povijesnoj važnosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)