Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Plan je na veliki dan »obući« obje palače u stvaralaštvo Ratka Petrića

08.06.2021. 10:37


Providurova palača je u zadnjoj fazi »šporkih« radova i, nakon uređenja »zmije« koja ju spaja s Kneževom palačom, predstoji još ušminkavanje i opremanje. Prvi programi i svečano otvorenje očekuju se u rujnu. Po gradilištu Providurove proveli su nas gradski pročelnici Ante Ćurković i Dina Bušić i uistinu čovjek već može zamisliti izložbu tamo, klavir onamo, lounge bar na terasi, dok se već iz memorije briše u kojem je točno prostoru bio Radio Zadar, u kojem Koncertni ured, a u kojem zbor Petar Zoranić….
S obzirom na to da se Providurova postupno gradila još od 17. stoljeća. Tragovi povijesti sačuvani su i u detaljima, poput originalnih kamenih stuba i oslika na zidovima iz 19. stoljeća.


Do početka srpnja završetak svih radova
Nakon završetka ove posljednje i sveobuhvatne tranformacije, u Providurovoj će biti Galerija umjetnina, Koncertni ured Zadar, Čitaonica Gradske knjižnice Zadar, a s vremenom će zaživjeti i Muzej grada Zadra, što je još jedan od sljedećih velikih kulturnih projekata za koji se u okviru ovoga radi »samo« infrastruktura. Budući Muzej grada u međuvremenu će također imati svoj život kao izložbeni prostor. U okviru ovog dijela obnove Providurove palače, koji se s 36,3 milijuna kuna sufinancira iz velikog europskog projekta Zadar baštini, ukupno je preko 7.000 kvadrata bruto prostora i 5.000 kvadrata neto.
– U velikom atriju, takozvanom zmijom, stubama i mostovima, povezali smo dvije građevine, Providurovu i Kneževu koje su postale jedinstvena cijelina, i tako u urbanoj matrici grada dobili preko 7.500 neto kvadrata izložbenog prostora, kazao je Ćurković,
Najveći dio radova je ostao u velikom atriju, upravo na toj »zmiji«. Kako je rekao Ćurković, nakon što se kroz desetak dana dovrše svi radovi na natkrivanju s polikarbonatom, uklonit će se skela i dovršiti kamenarski radovi, s čime će se kraju privesti preko 90 posto svih radova.
Predstoje još završni obrtnički radovi, a do kraja lipnja, to jest početka srpnja, se očekuje završetak svih radova.
– Nakon toga ide tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole. Planirali smo da to sve skupa bude gotovo kroz sedmi mjesec, nakon čega vrlo brzo moramo predati objekt i zajedno s Upravnim odjelom za kulturu i sport početi pripreme za otvorenje u rujnu, govori Ćurković, dok nas uvodi u palaču.


Avangardne skulpture
Krajem rujna bi bilo otvorenje u suradnji s Narodnim muzejem, Gradskom knjižnicom i Koncertnim uredom. Slaže se i taj prvi mjesečni program izložbi, koncerata, aktivnosti u knjižnici…
– Nadamo se da će otvaranje biti jednako kvalitetno, ako ne i atraktivnije, s obzirom da sad imamo dvije spojene palače, Muzej dvije palače, a i otvorenje novog prostora Gradske knjižnice. Vidimo ove dvije zgrade kao jedan kulturni ‘hub’ odmah na početku Poluotoka, u koji će svatko moći ući, informirati se o cjelokupnoj kulturi grada, ne samo o ove dvije palače. Također, kroz adekvatni ticketing sustav osigurat će se kupnja ulaznice za sve što se događa, ne samo ovdje, već i u drugim kulturnim ustanovama u gradu, govori Bušić, pročelnica za kulturu i sport u Gradu Zadru.
Za samo otvaranje, kako je rekla Bušić, ideja je bila da se prikaže nešto zadarsko, a svjetsko.
– Što se tiče same likovne umjetnosti, točnije kiparstva, to je svakako Ratko Petrić. Njegovu retrospektivnu izložbu smo mi kao Odjel za kulturu sufinancirali i ove i prošle godine u Zagrebu. Jednim dijelom nam građa dolazi iz Zagreba, a jednim dijelom iz Zadra. Plan je ‘obući’ obje palače u Ratka Petrića koji ima uistinu avangardne skulpture, neke stare sad već i po 40 godina, ali podjednako intrigantne sada, kao i tada. Izložba donosi integralni kritički presjek cjelokupnog opusa ovog velikog zadarskog umjetnika. Gradska knjižnica i Koncertni ured koncentrirat će se na zadarske umjetnike s područja književnosti i glazbene umjetnosti iz istog tog razdoblja, dakle, druge polovice 20. stoljeća. Smatramo da bi kroz tih mjesec dana bilo dobro organizirati i izložbe, konferencije, okrugle stolove, radionice s djecom na tu temu, rekla je Bušić, dodavši da gradski odjeli rade direktno na programu dok se sve ne uhoda.




Financiranje opreme
Providurova se oprema iz proračuna Grada Zadra, a po segmentima i iz drugih izvora. Ministarstvo kulture je dodijelilo kroz Upravni odjel za kulturu i sport 300.000 kuna za tehničku opremu, ekrane, zvučnike te za infopult. Prošle godine je dodijelilo 250.000 kuna za DCP projektor. Cijeli troškovnik za taj dio opreme je 1.100.000 kuna.
– Pratit ćemo natječaje za financiranje i ostalih dijelova opreme, različitog karaktera – za knjžnicu, Galeriju umjetnina, a uredske prostore korisnici će opremiti ovisno o njihovim potrebama, govori Ćurković.
Sami radovi, koji su započeli u veljači 2019. godine, su bili vrlo zahtjevni i puni iznenađenja – od arheologije do epidemije te su rokovi više puta pomicani.
– Konstrukcija i statika kuće su bile u znatno lošijem stanju no što se očekivalo, s obzirom na prethodne istražne radove koji su se izvodili neposredno prije uvođenja izvođača u posao. Radove su usporili i arheološki radovi, potom su otkirveni i oslici iz 19. stoljeća na čemu su restauratori radili oko 8-9 mjeseci, što je s milijun kuna financiralo Ministarstvo kulture. Sve to je iziskivalo nužne dodatne radove što sa sobom nosi i povećanje troškova investicije u odnosu na 36,3 milijuna koje smo dobili kroz projekt Zadar baštini, rekao je Ćurković.
Izvođač radova je Krekić avangard, prema projektu Igora Pedišića i Ive Letilović iz AB Foruma, a glavni nadzor vrši Invest Inžinjering, točnije Damir Stipanov.
Sljedeća faza koja će također potrajati neko vrijeme je uređenje zadnjeg dijela Providurove palače koji gleda na Medulićevu ulicu i Ulicu Špire Brusine, te u kojem se, između ostalog, nalazi i Vodovod. Prijava za taj dio će se tek pripremati za sljedeću financijsku perspektivu i to ukoliko bude moguće financiranje infrastrukture za kulturnu baštine.


Na putu prema gore
Ulazimo u Providurovu s Trga Petra Zoranića. Nakon velikog predvorja iz kojeg se može skrenuti na ono staro dobro poznato stubište, kao i na novi lift, gdje će biti i ‘videowall’ dolazimo do velikog atrija koji će biti natkriven prozirnim polikarbonatom. Tu će biti glavni infopult obiju zgrada, a atraktivan je i po »komunikacijskoj zmiji«. U mali atrij koji je nenatkriven, ulazi se iz više prostorija knjižnice, a može poslužiti i kao terasa muzejske kafeterije koja je također planirana u prizemlju kao i prostor Gradske knjižnice Zadar, takozvane Čitaonice gdje će biti poseban naglasak na kulturnu baštinu grada Zadra, kao i poseban dječji prostor.
Na prvom katu će se smjestiti Muzej grada i polivalentna dvorana, kojom će upravljati Koncertni ured Zadar, ali osim koncerata, tu su moguće projekcije, performansi i to za publiku sa 190 sjedećih mjesta. Koncertni ured će s vremenom urediti i mali studio za snimanje, prvenstveno namijenjen ansamblima gradske glazbe. Na drugom katu će biti Galerija umjetnina, a na trećem muzejska knjižnica i uredski prostori.