Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

S brojem turista raste i broj korisnika javnih bicikala

08.06.2021. 09:17


S ljepšim vremenom broj biciklista po gradu je puno veći, a dolaskom turista koji često sa sobom nemaju bicikle, raste i broj korištenja javnih bicikla. Zadar ukupno broji 16 klasičnih te osam električnih bicikala na ukupno sedam lokacija. Tako svi koji žele unajmiti bicikl mogu to učiniti na Autobusnom kolodvoru, kod mosta, na Puntamici, na Kolovarama, pored Novog kampusa, pored sveučilišne menze i na Višnjiku.
Od 2016. kada je Zadar uveo sustav javnih bicikla pa do ove godine registrirana su 7.923 korisnika javnih bicikala.
Iz Upravnog odjela za EU fondove kažu kako je broj korisnika javnih bicikala dobar tijekom cijele godine, ali ipak iz podataka o korisnicima ovog sustava, vidljivo je kako je najveći broj korisnika registriran tijekom ljetnih mjeseci kada je u gradu i veći broj turista.
– Najveći broj novih registriranih korisnika bilježi se tijekom srpnja i kolovoza, u prosjeku oko 700 do 800 korisnika. Tijekom zimskih mjeseci taj je broj nešto manji, tako u prosjeku brojimo od 250 do 300 najmova mjesečno, dok tijekom ljetne sezone bilježimo ukupno oko 3.450 najmova. Najveći porast najmova bilježi se upravo tijekom sedmog i osmog mjeseca i to u prosjeku oko 850 najmova, kaže Ante Ćurković, pročelnik gradskog Upravnog odjela za EU fondove.
Korisnici ovih bicikala najčešće ih unajme u periodu od pola sata što je sasvim dovoljno vrijeme za obići neki dio grada ili, pak, doći od jednog punkta do drugog. Iz Upravnog odjela kažu kako je na jesen planirano i proširenje sustava javnih bicikla s dodatnih 17 klasičnih te pet električnih bicikala na dodatne dvije lokacije.