Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

More na Kolovarama u lipnju iznimne kakvoće

Autor: Z L

07.07.2008. 22:00
More na Kolovarama u lipnju iznimne kakvoće

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Unatoč posljednjim zagađenjima na gradskom kupalištu, ispitivanja čistoće mora pokazuju kako je more na plaži Kolovare visoke kakvoće, jednako kao i na većini kupališta u Zadru i Zadarskoj županiji. U 2. kategoriji (more podobno za kupanje) tek su uzorci uzeti na Punti Bajlo, Diklu i kupalištu Jadran. Rezultati ispitivanja odnose se na 19. lipnja, pa će ipak tek novi nalazi pokazati pravo stanje nakon zagađenja.
More je inače na zadarskoj obali izvrsne kvalitete, a u županiji su u spomenutoj kategoriji mora podobnog za kupanje još i Bašaća (Pag), Blato (Nin), Ždrijac, Novigrad, Neviđane, Posedarje, Seline, Sv. Filip i Jakov, Turanj, Donji Karin, Biograd (Primorje i Ilirija “Soline”).
Na internetskoj stranici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja Četvrto ispitivanje kakvoće mora na morskim plažama obavljeno je od 7. lipnja do 4. srpnja 2008. godine na 885 točaka ispitivanja. Na petnaest točaka ispitivanja uzorci mora prelazili su granične vrijednosti propisane Uredbom o standardima kakvoće mora na morskim plažama. Ispitivanja se vrše svakih 15 dana duž cijele Jadranske obale, a rezultati se objavljuju na web stranicama Ministarstva.