Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dogovoren posao “težak” pet milijuna eura

Autor: Velimir Brkić

07.07.2009. 22:00
Dogovoren posao “težak” pet milijuna eura


Razgovor u potkrovlju kod bavarskog zastupnika Karla Frellera rezultirao njemačkom investicijom teškom pet milijuna eura za izgradnju tematskog parka Winnetouland na području općine Jasenice, iznad rijeke Zrmanje
Unatoč globalnoj svjetskoj krizi strani investitori i dalje vjeruju Hrvatskoj. Slikovito to govori projekt izgradnje tematskog parka Winnetouland na području Općine Jasenice, iznad rijeke Zrmanje, u koji ulagači iz Bavarske, površinom najveće savezne pokrajine u Njemačkoj smještenoj na njenom jugoistoku, ulažu čak pet milijuna eura.
Posao je dogovoren u potkrovlju kod Karla Frellera, zastupnika u parlamentu Bavarske, koji je u svom domu ugostio izaslanstvo općinskih djelatnika iz Hrvatske, pripadnike najveće hrvatske političke stranke – HDZ-a. Predvođeni Martinom Baričevićem, načelnikom Općine Jasenice, gosti su stigli iz Zadarske županije.
Razgovori u potkrovlju
Posrednik u organiziranju ovog susreta je bio Damir Vrdoljak iz Schwabacha i sam Hrvat, koji sa suprugom Aleksandrom vodi trgovinu mediteranskim proizvodima u Schwabachu, a radi i kao poslovni konzultant.
– Hrvatsko izaslanstvo u Njemačku je došlo u cilju promidžbe projekta na kojem se radi na području Jasenica, izgradnju tematskog parka Winnetouland na Parizevićevoj glavici vrijednog pet milijuna eura, rekao je Baričević.
Budući da su u toj regiji, upravo na području Jasenica tijekom 60-tih godina prošlog stoljeća snimani dijelovi originalnih filmova, ovi su općinski djelatnici došli na ideju o izgradnji jednog ovakvog parka. Stoga je njihov posjet Njemačkoj imao dva cilja.
– S jedne strane, za ovakav su projekt uvijek neophodni investitori s kojima smo se u Njemačkoj i htjeli susresti. S druge strane, ljudi u Hrvatskoj još nemaju tako puno iskustva s tematskim parkovima, kao primjerice u Njemačkoj. Posjet nam je pružio i mogućnost obilaska njemačkih parkova, naglasio je Baričević dodajući kako su boravak u Njemačkoj željeli iskoristiti i za susret i razgovor s jednim od predstavnika najveće bavarske političke stranke, CSU-a.
Karl Freller, zastupnik u bavarskom parlamentu, u mladim danima i sam veliki poklonik djela Karla Maya, hrvatsku je delegaciju odmah pozvao na jedan od svojih tradicionalnih razgovora u potkrovlju, koji se održao po već 102. put. Tom su prigodom razmijenjena zanimljiva iskustva, ne samo o politici u Hrvatskoj i Njemačkoj, nego i o bliskim vezama dviju zemalja. Tema razgovora bio je, naravno i tematski park.
Aqua park
– Radi se o zaista kreativnoj zamisli kako privući još više turista u lijepu Hrvatsku, rekao je Freller o projektu hrvatskog izaslanstva.
Za poklonike Karla Maya, Jasenice su u filmsko-povijesnom smislu od posebnoga značaja. Upravo su se na tom mjestu prvi put susreli glavni protagonisti ovoga filmskog serijala, Pierre Brice i Lex Barker, koji su se proslavili kao najpoznatiji indijanski poglavica Winnetou i Old Shatterhand.
– Tijekom svoga boravka u Njemačkoj hrvatsko se izaslanstvo doista moglo uvjeriti da između Hrvatske i Njemačke, osobito Bavarske, uistinu postoji posebna veza, sa zadovoljstvom je ustvrdio Vrdoljak, koji je skrbio o gostima tijekom njihovog posjeta.
Projekt izgradnje tematskog parka Winnetouland na području Jasenica već je daleko odmakao.
U tijeku je izrada UPU-a Pariževičke glavice potrebnog za izgradnju tematskog parka Winnetouland. Njemačka investitorska financijska sredstva u iznosu od pet milijuna eura su osigurana. Predstoji rješenje imovinsko-pravnih odnosa, govori Baričević dodajući kako je dogovoren dolazak veće skupine Bavaraca, koji će održati okrugli stol o tematskom parku Winnetouland.
– Najkasnije do idućeg ljeta započet će i izgradnja projekta Aqua parka tvrtke Velebit d.o.o. mađarskih investitora, koji namjeravaju u Rovanjskoj u blizini Masleničkog mosta sagraditi vodeni park na temu Winnetou vrijedan osam milijuna eura. Sve to učinit će da će duh Winnetoua biti nazočan na cijelom općinskom području, zaključio je Martin Baričević, ističući turističku orijentaciju općine.
I ne samo to. Uz ostvarenje projekta Aqua parka i Winnetoulanda te mega projekta Sveto brdo, surova ljepota mora, soli, bure, planina i snijega na jednom mjestu, uvjereni su Jaseničani, donijet će procvat ovog podvelebitskog kraja. Sve nabrojeno moglo bi postati razlogom zapošljavanja, zarade, a potom i naseljavanja, odnosno oživljavanja cijelog ovog područja.