Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Repriza prošlogodišnje berbe maslina?

Autor: Dragana Glavočić

07.07.2009. 22:00
Repriza prošlogodišnje berbe maslina?


Nagle promjene temperature, žega i kiša utjecale su na razvoj ploda masline. Ono što bi moglo spasiti maslinu je da padne dobra kiša tijekom srpnja, kolovoza ili rujna. U protivnom, cijena maslinovog ulja nezaustavljivo će se penjati, kazali su nam otočki maslinari
Vremenske prilike u svibnju i lipnju zasigurno će kobno utjecati na berbu maslina koja slijedi krajem godine. Naime, visoke temperature u svibnju, kiša koja je padala u vrlo velikim količinama u lipnju te je došlo i do pada temperature, loše su se odrazili na razvoj maslina. Svake godine maslina u svibnju cvjeta. Ukoliko cvijet zbog bolesti ili vremenskih prilika otpadne sa stabla, iz njega se ne može razviti plod.
O stanju maslina na zadarskim otocima razgovarali smo s upraviteljicom Poljoprivredne zadruge “Drobnica” u Preku, Mladenkom Mašina.
Otpadanje cvijeta
– Za razliku od posljednje berbe maslina, koja je bila vrlo loša zbog dugotrajnih suša, koje su iscrpile stabla maslina te je plod ostao malen i dehidriran, ova bi berba mogla biti ista ili čak nešto lošija u odnosu na posljednju. Tome su najviše kumovali vremenski uvjeti, dok je maslina cvjetala, kazala nam je Mašina, dodavši da autohtone sorte maslina, kao što su orkula, drobnica i puljka, već sada pokazuju vrlo slabe rezultate, jer su ove godine rano procvale i po svemu se činilo da bi ovogodišnji urod mogao biti vrlo dobar. No, visoke temeprature spržile su cvijet masline, a potom je pala jaka kiša koja je cvijet “dokrajčila”.
Što se, pak, tiče talijanskih sorti maslina, koje se sve češće sade na otocima i na kopnu, one nešto kasnije cvjetaju, tako da im vremenske prilike u svibnju i lipnju nisu “pokosile” plod pa se još dobro drže. No, talijanske sorte prošle su godine nastradale zbog dugotrajnih suša, koje su plod osušile. Inače, maslinari su na otoku Ugljanu obavijestili Mašinu da nakon posljednje kiše, koja je padala na otocima, nešto ploda ima jedino po vrhovima stabala.
– Trenutačna situacija u maslinicima je, kako doznajem, da se orkule i drobnice drže dosta loše, dok je sorta puljki, koja inače rodi svake druge godine, također loša, pojasnila je Mašina, dodajući da nikako nije poželjno da se različite sorte maslina miješaju u maslinicima iz razloga što se one međusobno ne oprašuju.
U razgovoru s još nekim ugljanskim maslinarima čujemo predviđanja da će se vjerojatno reprizirati “uspjeh” prošlogodišnje berbe.
Obnoviti stare maslinike
– Nagle promjene temperature, žega i kiša utjecale su na razvoj ploda masline. Ono što bi moglo spasiti maslinu je da padne dobra kiša tijekom srpnja, kolovoza ili rujna, u protivnom cijena maslinovog ulja nezaustavljivo će se penjati, kazali su nam otočki maslinari.
Za značajniji razvoj maslinarstva, Mašina smatra da je neopohodno obnoviti stare maslinike, kojih je otok Ugljan prepun.
– Dovoljno je da iz trajekta pogledate otok Ugljan i jasno se može vidjeti da su u prirodi dominantne dvije boje – srebrna i zelena. Ova srebrna boja su upravo brojna stabla maslina u starim i zapuštenim maslinicima, čiju bi obnovu država trebala sufinancirati. Svega je trećina starih maslinika uređena i redovito se obrađuje, a sve ostalo je obraslo. S godinama se dogodilo da su borovi izniknuli između maslina. Naši preci dobro su znali da bor smeta maslini pri oplodnji te je nisu sadili u blizini borove šume, kazala je Mašina. Uzrok zapuštenosti brojnih stoljetnih maslinika, naša sugovornica objašnjava činjenicom da su putovi do maslinika ili neprobijeni ili, ako ih ima, obrasli trnjem i neprohodni. Također, Mašina podsjeća da na otoku živi pretežno staro stanovništvo, što je dodatno dovelo do zapuštanja brojnih stoljetnih maslinika.
– Za otočane koji žive i rade u Splitu ili Zagrebu preskupo im je da dolaze na otok obrađivati masline, dodala je Mašina naglašavajući da bi država svakako trebala stimulirati i sadnju novih sadnica maslina. Uglavnom, pojedinici sade sadnice maslina u okolici obiteljskih kuća, tako da ih mogu zalijevati.
Ivan Šimičević iz Poljoprivredne savjetodavne službe kazao nam je da je upoznat sa situacijom u maslinicima Zadarske županije te da su se brojni maslinari žalili zbog ploda masline koji otpada