Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Za Dalmaciju ipak rast!

Autor: Damir Maričić

07.07.2009. 22:00
Za Dalmaciju ipak rast!


Na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC), prvog vikenda srpnja zabilježen je malo manji promet vozila i prihoda od cestarine nego u istom vikendu prošle godine, dok je na autocesti Zagreb-Macelj vozila i naplaćene cestarine bilo više nego lani
Hrvatske autoceste, kao i koncesionar Autoceste Zagreb-Macelj, pokazali su podatke o prometu vozila u prvom vikendu srpnja.
Mjerenje prometa vozila kao indikator uspješnosti ili neuspješnosti turističke sezone jedan je od standardnih oblika praćenja turističkih zbivanja. To je imalo svoj već “folklorni” iskaz u prethodnim godinama, kada je stati na Maslenički most za vikend automatski značilo imati udarnu vijest, kao i zbog “uskog grla” tunela Sveti Rok. Prema dužni redova pred Svetim Rokom i Malom Kapelom mjerili smo tada “uspjehe”. Kako je prije mjesec dana Hrvatska ostala bez tih idnikatora puštanjem u promet i drugih tunelskih cijevi, ostao nam je izlaz na Lučkom pred Zagrebom, no rješenjem za naplatu i taj je problem na sreću eliminiran.
Uglavnom, na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) prvog vikenda srpnja zabilježen je malo manji promet vozila i prihoda od cestarine nego u istom vikendu prošle godine, dok je na autocesti Zagreb-Macelj vozila i naplaćene cestarine bilo više nego lani.
Polugodište dobro, početak srpnja lošiji
Pokazuju to podaci dobiveni iz dvije tvrtke-koncesionara autocesta, HAC-a i Autoceste Zagreb-Macelj, odnosno tvrtke Egis Road Operation Croatia d.o.o. koja za autocestu Zagreb-Macelj vodi naplatu cestarine.
Iz HAC-a tako javljaju da je proteklog, prvog vikenda srpnja (3. do 5. srpnja) na autocestama u njihovoj nadležnosti prošlo ukupno 384.578 vozila ili 1,14 posto manje nego u istom vikendu prošle godine. Prihod od naplaćene cestarine bio je niži za 1,57 posto te je iznosio 16,53 milijuna kuna (bez PDV-a).
Autocestom Zagreb-Macelj ukupno je u tri dana proteklog vikenda prometovalo 87.851 vozilo ili 5,85 posto više nego u istom razdoblju lani. Naplaćeno je gotovo 3 milijuna kuna od cestarine (2,98 milijuna), što je u odnosu na prvi vikend srpnja prošle godine gotovo 13 posto veći prihod.
U Hrvatskim autocestama kazali su nam kako je ukupan promet za prvih 6 mjeseci na autocesti A1 Zagreb-Split-Dubrovnik, za sada od Zagreba do Ravče prošlo 4.375.642 vozila, dok je za prvih 6 mjeseci u 2008. godini ostvaren promet od 4.021.656 vozila. Iz navedenog je vidljivo da je promet povećan za 8,8 posto.
Kriza ipak vidljiva
Kriza se inače može oslikati i prema prometu cestama pa je tako u prvih šest mjeseci ove godine promet na autocesti Rijeka – Zagreb bio manji za 3,74 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, odnosno bilo je 230.000 manje vozila.
Hrvatska je u turizmu dominantno cestovno odredište, jer nam njima dolazi preko 90 posto gostiju. Ove se godine u krizi koja je zahvatila i turizam, upravo i nadamo proći bolje od drugih (što znači manje loše) zahvaljujući tome. Naime, procjene da će se veliki dio ljudi odlučiti na odmor u zadnji trenutak sjedajući u osobne automobile i birajući odredište do kojeg će lako doći, favorizira Hrvatsku pred mnoštvom zemalja svedenih na aviogoste. Ako je suditi prema prometu na autocesti za Dalmaciju u prvih šest mjeseci to se donekle i događalo, ali prvi vikend srpnja nije povoljan. No, to već otvara temu “srpanjskih rupa” standardno u turizmu vezanih za dane kada počinje primjena bitno skupljih cijena.
Za sada ni ovi podaci, kao i preliminarni podaci HTZ-a o turističkom prometu, govore o blagom padu.