Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bitangu nakon prelaska na Županijski sud privremeno mijenja Hrvoje Visković

Autor: Suzana Bandić

07.07.2010. 22:00
Bitangu nakon prelaska na Županijski sud privremeno mijenja Hrvoje Visković


Nakon godinu dana otkako je imenovan županijskim sucem, Marijan Bitanga je razriješen dužnosti predsjednika Općinskog suda te je započeo s radom na Županijskom sudu. Privremeno ga kao vršitelj dužnosti mijenja Hrvoje Visković, sudac kaznenog odjela tog suda i glasnogovornik
Marijan Bitanga, dojučerašnji predsjednik Općinskog suda u Zadru na osobni je zahtjev razriješen te dužnosti pa će se ubuduće moći posvetiti sudačkim poslovima na zadarskom Županijskom sudu gdje je izabran još u kolovozu prošle godine. Dugo iščekivano rješenje o njegovu početku rada na Županijskom je sudu dočekano je s posebnim zadovoljstvom, s obzirom na obim i težinu predmeta koji su padali na teret ionako preopterećenim sucima kaznenog odjela, a zašto je taj proces trajao tako dugo, iako to nitko egzaktno nije želio potvrditi, ispostavilo se kako se krije u njegovu reizboru na mjesto predsjednika Općinskog suda u rujnu prošle godine, dakle svega mjesec dana nakon što je izabran za županijskog suca.
Predsjednik Županijskog suda Antun Klišmanić, kojem je ovih dana potvrđen još jedan petogodišnji mandat, kazao nam je kako je u nekoliko navrata nadležnima slao zahtjeve i požurnice upozoravajući ih na potrebu za još jednim sucem.
A na pitanje zašto sudac Bitanga nije započeo s radom te tko je odgovoran za dugotrajnost postupka iz resornog ministarstva, vještom su igrom riječi izbjegli direktan odgovor, no do samih detalja pojasnili su nam proceduru imenovanja te prava predsjednika suda, kazavši kako činjenica što je Odlukom Državnog sudbenog vijeća Bitanga imenovan na dužnost suca Županijskog suda u Zadru i položio prisegu nije zapreka za imenovanje i obavljanje dužnosti predsjednika Općinskog suda u Zadru gdje je ponovno izabran 1. rujna prošle godine.
– Dakle, gospodin Bitanga je sudac Županijskog suda u Zadru, imenovan na dužnost predsjednika Općinskog suda u Zadru. S obzirom da Općinski sud u Zadru ima više od 20 sudaca predsjednik suda može obavljati samo poslove sudske uprave i ne mora, ali može raditi na sudskim spisima, to jest suditi. U sudovima s manje od 20 sudaca predsjednik suda samo dio radnog vremena radi na poslovima sudske uprave, a preostali dio radi na sudskim predmetima kao sudac u sudu u kojem je imenovan na sudačku dužnost – stoji u pisanom izvješću koji potpisuje Vesna Dovranić, glasnogovornica Ministarstva pravosuđa, navodeći još da će se Bitanginu zahtjevu za razrješenjem s funkcije predsjednika Općinskog suda udovoljiti te da će na njegovo mjesto biti imenovan privremeni vršitelj dužnosti.
A kako neslužbeno doznajemo to je u međuvremenu i učinjeno pa će Bitangu, upravo kako je i očekivano, privremeno zamijeniti Hrvoje Visković, sudac općinskog kaznenog odjela koji posljednjih nekoliko godina obnaša i dužnost glasnogovornika tog suda. Na tom se sudu još uvijek čeka i odluka o izboru dvaju sudaca za koja radna mjesta je objavljen natječaj još u ožujku ove godine.
– Oglas o dva slobodna mjesta objavljen je u Narodnim novinama, a na isti je prijavu podnijelo 19 kandidata, imena kojih ne možemo dostaviti. U najvećem broju slučajeva radi se o sudskim savjetnicima u pravosudnim tijelima u Zadru – stoji u izvješću ministarstva.