Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Imamo kvalitetu za otići do kraja

Autor: Roman Morović

07.07.2010. 22:00
Imamo kvalitetu za otići do kraja

Foto: Zvonko KUCELIN



Imamo dosta vrlo kvalitetnih igrača i kroz proteklih nekoliko godina svi smo prošli takva natjecanja i stekli vrlo veliko iskustvo – kaže Batur
Danas počinje Europsko prvenstvo za mlade košarkaše do 20 godina. Prvi i drugi krug igrat će se u Crikvenici i Makarskoj, a upravo će najjužniji grad gdje će se igrati prvenstvo, ugostiti hrvatsku reprezentaciju, koja kreće s jasnim ambicijama da se popne na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Pripremno razdoblje odrađeno je prema planovima izbornika Borisa Kurtovića i stručnog stožera, igrači su spremni za izazove koji ih očekuju i željno iščekuju prvo podbacivanje lopte, koje će se dogoditi večeras u 21.15, kada igraju protiv Slovenije. Sudeći po igrama koje su prikazali u pripremnim utakmicama, Hrvati imaju razloga za optimizam.
– Na samom početku priprema nismo bili kompletni, jer smo nedostajali mi koji smo igrali finale prvenstva Hrvatske, dakle, Zubčić, Radošević i ja. Reprezentacija je u tom razdoblju odigrala neke pripreme utakmice u Italiji, gdje je imala polovičan učinak. Kasnije, kada smo se kompletirali, nije nam bio problem uigrati se, jer se svi već dugo poznajemo i tri godine igramo zajedno. U tim pripremnim utakmicama smo pokazali koliko vrijedimo i sada tako trebamo nastaviti i na prvenstvu – kaže mladi Zadranin Ivan Batur, član udarne postave ove reprezentacije.
Zrelost i zajedništvo
Ova je generacija osvojila dvije uzastopne bronce, prvu 2008. na Europskom prvenstvu u Grčkoj, a drugu prošle godine na Svjetskom prvenstvu na Novom Zelandu. Koliko ste sada zreliji i jači nego prije godinu dana?
– Mislim da smo mnogo jači. Neki od nas su kroz ovu sezonu dobili priliku u NLB ligi, a većina je igrala A-1 ligu i mislim da smo skupili dosta iskustva i da smo dovoljno zreli da ove godine osvojimo zlato.
Velika prednost ove reprezentacije je ta što je već nekoliko godina na okupu praktički u istom sastavu. Svi igrači se vrlo dobro poznaju i na terenu i izvan njega, a i izbornik Kurtović je potpisnik lanjske svjetske bronce i vrlo dobro zna što može tražiti i očekivati od kojeg igrača.
– Osim toga, mislim da je naša snaga što svih dvanaest igrača mogu biti u stalnoj rotaciji. Svi možemo u svakom trenutku jednako pripomoći u igri.
Favoriti? Uz Hrvatsku, svi će u prvi plan izdvojiti Grčku, ali ima tu još dosta dobrih reprezentacija, koje mogu otići jako daleko. Jer od četvrtfinala, kada počne sistem eliminacije, sve je moguće. Najsvježiji primjer je Svjetsko nogometno prvenstvo.
– Izdvojio bih Grke, koji su na Europskom juniorskom prvenstvu prije dvije godine, kojemu su bili domaćini, osvojili zlato, te lani svjetsko srebro na Novom Zelandu. Oni su stvarno vrlo jaka momčad, dobro pokrivena na svim pozicijama. Litavci su isto dosta jaki, ali dolaze bez Montiejunasa, koji im je najvažniji igrač. Srbi su tu uvijek jaki, Francuzi također, s kojima se dosta često susrećemo i uvijek su nam bili nezgodan protivnik.
Idemo na zlato
Hrvatska je u pripremnom razdoblju pokazala najviše. Pobijedila je, između ostalih, Grčku, Francusku, Tursku i Rusiju, a u susretima s U-20 reprezentacijama, izgubila je samo jednom, od Turske u Ankari. Koliko te utakmice mogu biti mjerilo za ono što vas očekuje na prvenstvu?
– To je vjerojatno dobar pokazatelj, ali ipak mislim da Grčka nije bila prava u tim utakmicama, da mogu puno više pokazati i da će biti dosta nezgodniji kada počne prvenstvo.
Prvi protivnik Hrvatskoj bit će susjedna Slovenija, koja je također u pripremnom razdoblju odigrala dosta dobrih utakmica. Nedavno je na turniru u Italiji pobijedila domaćina i Srbiju, a tijesno izgubila od Grčke.
– Po tim rezultatima što smo čuli, izgleda da su dosta nezgodni, ali bit ćemo spremni za tu utakmicu.
U skupini D još su Španjolska i Njemačka, a svaka utakmica ima posebnu važnost s obzirom da se u drugi krug prenose bodovi osvojeni u prvom krugu.
– Trebamo pobijediti sve utakmice da prenesemo maksimalan broj bodova i tako si kasnije olakšamo put do četvrtfinala.
Za očekivati je da će te već u Makarskoj imati dobru podršku s tribina, no prava atmosfera očekuje se po dolasku u Zadar, gdje će se igrati od četvrtfinala do kraja.
– Vjerujem da će od početka prvenstva naše utakmice biti dobro posjećene, a u Zadru će to sigurno biti posebna atmosfera. Nadamo se da će biti puno ljudi, jer mi uživamo igrati pred publikom i to će nam sigurno biti od velike pomoći.
S kakvim ciljem ulazite u prvenstvo?
– Idemo na zlato. Mislim da imamo kvalitetu da postanemo prvaci Europe. Imamo dosta vrlo kvalitetnih igrača i kroz proteklih nekoliko godina svi smo prošli takva natjecanja i stekli vrlo veliko iskustvo. Na neki način je realno očekivati da ćemo otići do kraja – zaključio je Batur.
 


Danas na EP


1. kolo
Raspored 1. kola: Skupina A (Crikvenica): Ukrajina – Latvija (14,30), Češka – Grčka (19).
Skupina B (Crikvenica): Crna Gora – Litva (16,45), Turska – Srbija (21,15).
Skupina C (Makarska): Italija – Rusija (16,45), Nizozemska – Francuska (19).
Skupina D (Makarska): Njemačka – Španjolska (14,30), Hrvatska – Slovenija (21,15).




 


O prošloj sezoni


Kratak komentar protekle sezone u dresu Zadra.
– Što se tiče rezultata momčadi, očekivanja nisu bila toliko velika, ali smo na kraju ipak imali priliku osvojiti naslov prvaka. No nismo imali sreće, jer nam se u ključnoj četvrtoj utakmici ozlijedio Boisa, a u petoj u Zagrebu smo imali male šanse – kaže Batur.
Kako si zadovoljan svojim igrama, odnosno minutažom, koja je tijekom sezone bila poprilično ispresijecana?
– Što se tiče moje osobne igre, nisam imao neku veliku minutažu, a mislim da sam, ono koliko sam dobio priliku, dobro odradio. Kod Sagadina u početku nisam imao prilike, a baš kada sam je dobio, on je dobio otkaz. U prvim utakmicama kod trenera Jusupa nisam ni bio u sastavu, ali mislim da sam se svojim radom dokazao i kasnije sam pomalo dobivao neku minutažu, čak i na važnijim utakmicama, protiv Cedevite, Cibone… Sveukupno, ove sezone sam imao minimalnu minutažu, ali mislim da ću sljedeće ipak imati veću i da ću moći pokazati koliko vrijedim.


 


Danas ždrijeb Eurochallenge kupa


Zadar je jedan od deset klubova koji su izravno plasirani u prvi krug Eurochallenge kupa. Uz njega, to su izraelski Barak Netanya, belgijski Oostende, francuski Gravelines, za kojeg igra Juby Johnson, zatim latvijski Ventspils, ruski Lokomotiv Kuban, estonski Rock Tartu, njemački Telekom Bonn, turski Turk Telekom iz Ankare, te slovenski prvak Krka Novo Mesto. Preostala 22 sudionika (prvi krug čine osam skupina po četiri momčadi) saznat ćemo nakon kvalifikacija Eurochallenge kupa (14 pobjednika) i Eurokupa (8 poraženih). Izdvojimo tek nekoliko košarkaški egzotičnih momčadi, koje bi se mogle naći u skupini sa Zadrom, kao što su švedski Norrköping Dolphins, portugalska Benfica, švicarski Lugano, nizozemski Leiden ili mađarski Szolnoki Olaj, a mogli bi Zadrani lako i put Rumunjske, Turske, Cipra, Izraela, Bjelorusije, Rusije, Ukrajine, što i nisu baš kratka putovanja. Ako pak budu imali sreće sa ždrijebom, barem što se dužine putovanja tiče, mogu dobiti sarajevsku Bosnu, slovenski Helios ili ranije spomenute Mađare i Švicarce. Ždrijeb sva tri europska natjecanja, Eurolige, Eurokupa i Eurochallenga na rasporedu je danas u 11.15 u Barceloni.


 


Svjetska i europska bronca


SP (Novi Zeland) 2009. do 19 godina: Nikola Došen, Luka Babić, Josip Balinovac, Mario Delaš, Šime Olivari, Dino Butorac, Toni Prostran, Ivan Batur, Darko Planinić, Domagoj Bubalo, Leon Radošević, Tomislav Zubčić. Izbornik: Boris Kurtović.
EP (Grčka) juniora 2008. do 18 godina: Nikola Došen, Toni Prostran, Josip Bilinovac, Sven Smajlagić, Goran Fodor, Ivan Ramljak, Ivan Batur, Darko Planinić, Tomislav Zubčić, Leon Radošević, Mario Delaš, Robert Rikić. Izbornik: Vladimir Vanjak.


 


EP do 20 godina


!,<!,< Godina Plasman Hrvatske Prvak
1994. – Bjelorusija
1996. – Litva
1998. 9. SR Jugoslavija
2000. 4. Slovenija
2002. 8. Grčka
2004. 12. Slovenija
2005. 11. Rusija
2006. 5. SiCG
2007. 10. Srbija
2008. 12. Srbija
2009. 8. Grčka
Napomena: Do 2000. godine pravo nastupa imali su igrači do 22 godine. Hrvatska se 1994. i 1996. nije uspjela kvalificirati.