Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jelenković: Došlo je vrijeme da se vratim u Arbanase

Autor: Irena Jurjević

07.07.2010. 22:00
Jelenković: Došlo je vrijeme da se vratim u Arbanase


Ljeto je za pjevače i glazbenike uvijek bilo vrijeme gužve i posla. No, s obzirom na oskudne proljetne mjesece, danas umjesto spremanja ušteđevine u čarapu, doslovce vrijedi izreka “tko radi, ne boji se gladi”. Toplije dane i otvaranja terasa s olakšanjem je dočekao i Zoran Jelenković.
– Evo, napokon je krenulo dobro za razliku od situacije koje je bila prije četiri, pet mjeseci. Zabrana pušenja nas je jednostavno stopirala. Ugostitelji ne mogu raditi, mi ne možemo raditi, pa je posljednjih nekoliko mjeseci bilo zaista loše. Prema meni, to je bezvezna zabrana i ogorčen sam. U noćnim klubovima bi trebalo biti dopušteno pušenje. Zabranu neka ostave za kafiće. Srećom, sada su otvorene terase pa se radi. Da nije toga, bilo bi ajoj.
Zahvaljujući terasama Jelenković je već potvrdio četiri, pet nastupa za ovaj mjesec, a moglo bi ih biti i više, budući da ljudi stalno zovu. Na upit je li ga, uz problem zabrane pušenja, dotaknula i recesija, Jelenković odgovara kako ga je dotaknula dvostruka!
Ipak, stvari idu na bolje, pa se tako zahvaljujući ušteđevini, ali i s ponešto kredita, ovaj zadarski pjevač konačno nakon 19 godina izbivanja vratio u svoje rodne Arbanase.
– Prije pola godine konačno sam se uselio u svoju kuću u Arbanasima. U 19 godina, koliko sam bio podstanar promijenio sam jedno četiri, pet mjesta, od Dikla, preko Puntamike, do Belafuže. Sada je došlo vrijeme da se vratim u Arbanase. Srećom, imao sam svoju zemlju tu i evo, uspjeli smo se konačno skrasiti na svome. Odlično je buditi se u Arbanasima. Ne mogu više spavati do kasno, jer kad vidim koliko posla ima oko kuće… A uvijek sam volio raditi oko kuće, samo nisam do sada imao prilike. Sad uređujem okućnicu, cementiram, sadim stabla… Ne trošim vrijeme uzalud, jer napokon ulažem u sebe i u svoju obitelj, kazuje Jelenković te dodaje kako mu je sada bliža i još jedna želja, a to je željeni studio za koji je već rezerviran podrum kuće.
– Na taj način neću morati putovati u Zagreb i Split na snimanja, što i inače i košta, a i umoriš se od putovanja pa ne možeš dati sve od sebe, pojašnjava.
Kada su u pitanju putovanja, Jelenković se prije nekoliko dana vratio iz Splita s 50. jubilarnog splitskog festivala. Promocija pjesme “Bićerin sramote” s klapom Kadena je napravljena, a to je ujedno i jedino što je očekivao od tog festivala.
– Naučio sam da ne možeš previše očekivati kad si gost. Tamo ima njihovih izvođača i svatko zaslužuje da prođe. Ušao sam u polufinale i zadovoljan sam tim. Pjesma je promovirana, vrti se na radiju, što je i bio cilj. A sad, ovo ostalo… Uvijek je bilo “kužina”, pa ih je tako bilo i tu. Poslušao sam sve pjesme prije festivala i mogu reći da je moja bolja 50 posto od ostalih. Očekivao sam da su mi šanse 50-50 da ću ući u finale, međutim treba biti sretan i s ovim što je postignuto.
Jelenkovića krajem srpnja očekuje gostovanje na još jednom festivalu, Marko Polo festivalu na Korčuli gdje će nastupiti s pjesmom direktora festivala Ivana Šegedina “Trljam dlanove tvoje”. Nakon ljeta slijede pripreme za novi album, unatoč tome što mu je posljednji izašao tek prošle godine.
– Puno je toga na tržištu pa smo ovaj put išli na svojevrstan “pressing” te smo izvrtjeli skoro sve pjesme, što je poprilična razlika od prije kada se jedna pjesma s albuma vrtjela po tri, četiri mjeseca. S novim albumom bi zato išao već slijedeću godinu. Materijali su spremni i sada je samo pitanje rada u studiju koji bi trebao krenuti na jesen, budući da su preko ljeta svi razbježani. Ako misliš ostati u igri, uvijek je potrebno imati nešto vani, zaključuje.