Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Jusup najavio isplatu plaća za desetak dana

Autor: Anamarija Bilan

07.07.2010. 22:00
Jusup najavio isplatu plaća za desetak dana

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Božo Jusup, predsjednik Nadzornog odbora Tankerkomerca zaustavio se pred okupljenim novinarima i predstavnicima radnika i sindikata te rekao kako bi on dao novac radnicima da ga ima. Dodao je kako ni on nije primio plaću već pet mjeseci
Spremni smo tužiti Tankerkomerc i na taj način tražiti da se radnicima isplati pet zaostalih plaća s kamatama. Osim toga dali smo zahtjev da se dostave isplatne liste radničkih plaća, koje do sada nisu dostavljane. Naime, one su temelj za ovrhu. Također, želimo naglasiti da smo spremni za pregovore s Upravom jer želimo da ova tvrtka opstane i da se sačuvaju radna mjesta, rekao je Vedran Uranija na konferenciji za novinare koja je održana ispred upravne zgrade Tankerkomerca u Zadru na kojoj su sindikalni povjerenici i predstavnici radnika upozorili na očajno stanje u kojem se nalaze. Apelirali su na predsjednika Ivu Josipovića da pokrene inicijativu da neisplata plaća postane kažnjivo djelo.
Radnici žele plaće, a ne stečaj
Uranija je podsjetio na obećanja koja je uprava dala na proljeće, a koja su, kako je istaknuo, redom prekršili.
– Na pregovorima na proljeće Uprava je obećala isplatu plaća, što nisu napravili. Obećali su da neće davati otkaze zaposlenicima bez konzultacija sa sindikatom, a otpustili su ih. Čak su htjeli dati otkaz sindikalnoj povjerenici, što je protuzakonito. Upozorili smo ih na to pa su odustali od otkaza. Predsjednik Uprave Dario Jurin kazao je da im treba još vremena da prodaju zemljišta u Gaženici iz čega bi namirili dugovanja, što ćemo mi ispoštovati. Međutim, ako se za neko vrijeme stvari ne poprave na bolje, odlučit ćemo o daljnjim postupcima, a ne mogu isključiti ni prosvjed, rekao je Uranija.
Dodao je da su zatražili i ekonomsko-financijsko izvješće iz kojeg bi trebali vidjeti gdje su nestali novci. Uranija je istaknuo kako ne žele stečaj već žele da se Tankerkomerc spasi. Osim njega govorio je Zdravko Begonja, sindikalni povjerenik Marine Zadar, koji je rekao kako su se neki zaposlenici završili na psihijatriji, dok su mnogi otišli na bolovanje zbog situacije u tvrtki. Šime Kolanović i Matko Perica, sindikalni povjerenici su istaknuli kako žele sjesti s Upravom za stol i zajednički se dogovoriti o rješavanju ove situacije, pa su ih pozvali u Dom sindikata na razgovor. Danica Lenkić, sindikalna povjerenica kojoj su dali otkaz kazala je da je proživljavala prijetnje i zastrašivanja te najave otkaza da se ne buni zbog situacije. Vedran Uranija je poručio Boži Jusupu, da sindikalci nisu neradnici već da su to pošteni i časni ljudi koje nitko nema pravo nazivati neradnicima te da su oni stvorili tvrtku.
Naime, netom prije nego je počela konferencija za novinare u zgradu uprave je ušao Božo Jusup, predsjednik Nadzornog odbora Tankerkomerca. Zaustavio se pred okupljenim novinarima i predstavnicima radnika i sindikata i rekao im kako bi on dao novac radnicima da ga ima. Dodao je kako ni on nije primio plaću već pet mjeseci te je novinare pozvao na piće.
Jusup je istaknuo kako su dužni radnicima pet plaća, što iznosi oko deset milijuna kuna.
Prodajom nekretnina do novca
– Naše obveze i dugovanja prema radnicima, dobavljačima i državi iznose oko pet milijuna eura. Rješenje ove krize naći ćemo u prodaji tri zemljišta u Gaženici koja nisu u funkciji, a čija vrijednost dostiže do 35 milijuna eura. Ipak, zbog krize i “mrtvog” tržišta nekretninama prodaju do sada nismo mogli napraviti. Ipak, od veljače se osjećaju promjene na bolje i imamo nekoliko zainteresiranih tvrtki i partnera koji su spremni kupiti ta zemljišta, rekao je Božo Jusup. Objasnio je kako se za prostor između Sojare i nekadašnjeg Polikema zainteresirana tvrtka koja se bavi proizvodnjom palminog ulja. Drugi partner koji je zainteresiran za kupnju drugog zemljišta je tvrtka koja se bavi naftnim derivatima, a koji bi izgradili rezervoare za naftu. Strabag je, također, zainteresiran za kupovinu jednog zemljišta. Jusup je rekao kako imaju i domaće partnere koji žele u Gaženici napraviti terminal. Sve ove ponude su na razmatranju, a za neke je potpisan i predugovor pa bi tako u tvrtku Tankerkomerc, najavio je Jusup, kroz desetak dana trebalo doći dva milijuna eura od čega će isplatiti radnike.
Jusup je objasnio kako su odlučili prodati ove nekretnine, isplatiti dugove i krenuti u novi ciklus razvoja. Iskoristio je posjet novinara i najavio kako će nakon podmirenja dugovanja otvoriti novu tvornicu pršuta te tvornicu gotovih jela na bazi plodova mora.