Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ni “Kukuriku koalicija” nije luda za HSLS-om

Autor: Novi list

07.07.2010. 22:00
Ni “Kukuriku koalicija” nije luda za HSLS-om


Dok u HSLS-u još nije razriješena dilema hoće li i kada napustiti vladajuću koaliciju, a šef HSLS-a Darinko Kosor i jučer je o tome šutio, veliko je pitanje koliko bi bilo politički mudro Kosoru da već sada izvede HSLS iz vladajuće koalicije s obzirom da je poprilično upitno čeka li tu stranku uopće mjesto u “Kukuriku koaliciji”. Šef SDP-a Zoran Milanović jučer je otklonio raspravu o eventualnom priključenju HSLS-a oporbenom savezu istaknuvši kako bi o tome prvo trebao razgovarati s partnerima u oporbenoj aliansi. A Milanovićev glavni strateški partner, HNS, nesklon je proširenju “Kukuriku koalicije”.
– Ne možemo o tome uopće raspravljati dok je HSLS u vladajućoj koaliciji, a i onda je pitanje bi li od tog priključenja bilo više koristi ili štete, kazao nam je jučer visoki dužnosnik Čačićeve stranke.
U HNS-u žele, naravno, biti strateški partner SDP-u i ne odgovara mu proširenje kruga partnera. Novi partner značio bi i oduzimanje dijela mjesta na listama, u izvršnoj vlasti i utjecaju.
Ni u SDP-u nisu oduševljeni idejom o proširenju koalicije, iako je ne isključuju u potpunosti.
– Vidjet ćemo. S jedne strane trebamo pokupiti svaki glas koji možemo dobiti, ali s druge bi preveliki broj stranaka u koaliciji mogao komplicirati stvari jednom kada dođemo na vlast. HSU, s kojim ćemo proširiti koaliciju u nedjelju, je druga stvar – oni su na vrijeme napustili vladajući HDZ i to na jasnoj programskoj osnovi, imaju dobru logistiku širom zemlje i važni su nam jer će mirovinska reforma biti važno pitanje. HSLS, pak, kalkulira do zadnjeg trena i pitanje je treba li nam ili ne, kaže jedan član predsjedništva SDP-a. Dodaje kako je sadašnji sastav “Kukuriku koalicije” – glavna stranka SDP i strateški partner HNS, plus regionalna stranka IDS, te HSU – “taman”.
Izgledno je da bi se za HSLS, ako bi se htjeli priključiti “Kukuriku koaliciji”, našlo poneko mjesto na listama ali zasigurno ne bi više mogli ostvarivati, kao dosada, znatno veći utjecaj od svoje stvarne političke težine.
Upitno je bi li Kosor mogao bez problema provesti svoju odluku o napuštanju koalicije. Izvjesno je da problema ne bi bilo u predsjedništvu stranke budući da su u njemu ljudi koje je on osobno izabrao. Međutim, situacija je drugačija sa Središnjim vijećem čije je najveći dio članstva njih 44, izabran izravno na Saboru stranke ujesen prošle godine u Slavonskom Brodu.
Osim toga, postavlja se pitanje bi li dvojica saborskih zastupnika liberala u slučaju izlaska iz koalicije podržalo vodstvo stranke. Jedan od njih, Ivan Čehok, rekao je da ne želi odgovarati na hipotetska pitanja dok do potpredsjednice Vlade Đurđa Adlešić nije bila dostupna, ali ona je uvijek naglašavala svoju lojalnost HSLS-u. Ona bi se naime u slučaju izlaska HSLS-a iz Vlade vratila u Sabor gdje trenutno sjedi njen zamjenik Antun Korušec.