Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Novi načelnik Gulan, Ćoso ili Burčul?

Autor: Velimir Brkić

07.07.2010. 22:00
Novi načelnik Gulan, Ćoso ili Burčul?

Foto: Velimir BRKIĆ



Želimo osposobiti općinske prostorije, izgraditi pločnike, autobusne čekaonice, prometnu signalizaciju, izgraditi dječji vrtić, poštanski ured i crkveni krov, pokrenuti projekt izgradnje školske sportske dvorane te projekt nove katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga jer želimo biti vlasnici svojih imanja i raspolagati s njima kako sami hoćemo, kaže Gulan
U nedjelju 11. srpnja u Galovcu se održavaju prijevremeni izbori za novog načelnika i donačelnika Općine Galovac, samostalne ravnokotarske općine. Biračko mjesto u zgradi galovačke osnovne škole bit će otvoreno od 7 do 19 sati. Po biračkom popisu pravo glasa ima 1.103 punoljetnih građana koji će za novog načelnika birati između tri kandidata – Marina Gulana (HDZ) i njegova zamjenika Rafaela Burčula (HDZ), Josipa Ćose (HSLS) i njegova zamjenika Šime Čakaruna (HSLS) te Denisa Burčula (nezavisni) i njegova zamjenika Davora Kovača (HSS).
Kandidate za načelnika Općine Galovac pitali smo o njihovim planovima za ovu općinu.
Smirivanje političkih strasti
Marin Gulan (HDZ) ističe da je potrebno ponajprije smiriti političke strasti u Galovcu.
– Nisam opterećen prošlošću i želim sasvim novi način vođenja općine u kojoj će imati svi jednaka prava. Želim biti načelnik svih mještana podjednako i da Općina postane servis mještanima, a ne svrha sama sebi. Općina nije samo jedan čovjek nego svi mještani, tvrdi 29-godišnji Marin Gulan, voditelj zadarske poslovnice jedne velike američke agencije nekretninama, koji upravo sprema obranu magisterija nakon završenog studija menadžmenta pri Sveučilištu u Zadru.
Marina Gulana, čija stranka HDZ smatra kako je došlo vrijeme da mlade snage koje žive u Galovcu uđu u galovački politički život, što bi po njima značilo i nove, svježe ideje, podržava i HNS i HSU.
– Imamo svekoliku podršku županijskog i državnog HDZ-a na čelu s ministrom Božidarom Kalmetom. Uz puno truda, dobre volje i podršku vladajuće opcije želimo osposobiti općinske prostorije, izgraditi pločnike, autobusne čekaonice, prometnu signalizaciju, izgraditi dječji vrtić, poštanski ured i crkveni krov, pokrenuti projekt izgradnje školske sportske dvorane. Rješavat ćemo tekuće probleme. Dakako, i pokrenuti projekt nove katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga jer želimo biti vlasnici svojih imanja i raspolagati s njima kako sami hoćemo. Naš je cilj dati poticaj mladim ljudima, da pokušamo stvoriti uvjete koji bi izjednačili život u gradu i selu. Želja nam je sve pokrenuti s mrtve točke, posvetiti se običnom čovjeku. Uvjeren sam da će se situacija u općini nakon ovih izbora svakako promijeniti na bolje, na dobrobit svih žitelja Galovca, kaže Gulan, dodajući da se Općina posljednjih mjeseci nalazi u financijskoj blokadi zbog neplaćenih računa.
– Općina postoji, ali već duže vrijeme ne funkcionira. Svi oni koji vole Galovac i žele svjetliju budućnost našem ravnokotarskom mjestu i koji žele opstanak Općine, trebaju dobro razmisliti kome će dati svoj glas, jer upravo taj glas može biti presudan za smjer u kojem će krenuti Galovac, poručio je Marin Gulan.
Industrijska zona i seoski turizam
Josip Ćoso (HSLS) osim smirivanja političkih strasti odmah nakon prisege za galovačkog načelnika otvorio bi vrata općinskih prostorija svakim radnim danom gdje bi mještani Galovca mogli iznijeti svoje probleme, prijedloge i sudjelovati u njihovu rješavanju.
– Sva dokumentacija vezana za Općinu Galovac bit će transparentna, odnosno svaki mještanin će imati uvid u svu potrebnu dokumentaciju. Želim raditi i pomoći Općini koja najmanje napreduje od gotovo svih općina u Zadarskoj županiji. Bilježimo prirast stanovništva od oko 7 posto u zadnjih 10-ak godina što je itekako dobar razlog znatnijeg komunalno infrastrukturnog ulaganja, naglašava 28-godišnji Josip Ćoso, mag. ing. traff. koji radi u OŠ Galovac kao učitelj tehničke kulture i informatike.
On ističe da je generalni plan koji nudi sređivanje dokumenata prostornog uređenja, točnije urbanistička dokumentacija.
– Nakon sređivanja zemljišnih knjiga i urbanističke dokumentacije krećemo s radom koji će omogućiti bolju kvalitetu življenja u Galovcu. Prvenstveno mislim na osiguranje prostornih pretpostavki za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva, maksimalno korištenje prednosti prometnog položaja, razvoj tehničke i komunalne infrastrukture, razvoj društvene infrastrukture… Štoviše, u blizini željeznice planiramo sagraditi industrijsku zonu veličine oko deset hektara, prvenstveno djelatnosti uslužnog tipa. Također, Galovac ima potencijal i za seoski turizam, već postoji interes mještana za bavljenje time, a interes su pokazali i turisti, kaže Ćoso, dodajući da će se izgraditi i toliko potrebna prometna signalizacija, a u suradnji s osnovnom školom i ogradni zid do županijske ceste te da će se raditi na izgradnji projekta sportske dvorane.
– Osnivanjem poljoprivredne zadruge poticat ćemo poljoprivredu i stočarstvo. U dogovoru sa župnikom, staru župnu kuću bismo obnovili i prenamijenili kao Dom mladih, gdje bi se naša mladež okupljala, rekreirala i zabavljala. Pomagat ćemo rad KUD-a, DVD-a, nogometnog kluba i drugih udruga, osnovati malonogometni klub… Dragi Galovčani, izađite na izbore u što većem broju i dajte mi povjerenje da skupa izgradimo naš Galovac, za boljitak budućih naraštaja, pozvao je predizborno Josip Ćoso.
Projekti, a ne brda i doline
Denis Burčul (nezavisni) također ističe da je prvi i osnovni cilj ostvarenje pomirbe svih Galovčana, pomirbe rodbine, mještana i političkih stranaka. Najvažnije je smanjiti netrpeljivost i strasti u Galovcu kako bi općina mogla nastavi normalno živjeti. Ravnokotarski Galovac treba disati i raditi jedinstveno za boljitak svih mještana, bez obzira na dob, spol i političko uvjerenje, govori nezavisni kandidat Denis Burčul, 44-godišnji umirovljeni policajac. Burčulovu kandidaturu podržava politička stranka HSS.
– Kada stupim na dužnost načelnika rad općinske uprave bit će od 7 do 15 sati. Općina će postati servis svih građana, svih Galovčanki i Galovčana. Lokalna uprava je razina vlasti koja je najbliža građanima. Sve općinske odluke kao i planirani projekti ili oni u tijeku bit će transparentni, javni i dostupni svakom mještaninu, najavljuje Burčul čija je izričita želja da na nedjeljne izbore izađu svi građani s pravom glasa, bez obzira za koga će kandidata glasovati. Ne želim obećati brda i doline, već biti realan shodno trenutku življenja. U planu imamo niz projekata u infrastrukturi. No kad vidimo kakvo je financijsko stanje u općini, moći ću više govoriti o projektima razvoja. Prvenstveno treba srediti zemljišne knjige kako bi postali vlasnici svojih nekretnina, a svi zainteresirani mogli bi otvoriti toliko željene obrte, zaposliti svoju obitelj, svoje sumještane. Treba završiti započete projekte i započeti nove, one koje će otvarati nova radna mjesta. Još jedna važna stvar za koju ću se posebno zalagati je uključivanje struke u realizaciju projekata. Namjera nam je poduzeti velike korake u gospodarskom razvoju. Općina će voditi brigu o svim žiteljima, od novorođenčadi do žitelja treće životne dobi. Pomagat ćemo rad svih galovačkih udruga poput KUD-a, DVD-a i nogometnog kluba. Osnovna treba biti briga za sve Galovčane, zaključio je kao i drugi kandidati i nezavisni Denis Burčul.