Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Oštetio državni proračun za 1,7 milijuna kuna

Autor: Suzana Bandić

07.07.2010. 22:00
Oštetio državni proračun za 1,7 milijuna kuna

Foto: Sebastian GOVORČIN



Koceića se sumnjiči zbog milijunske utaje poreza i drugih davanja, kao i povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a osim toga i da je koristio braniteljske olakšice kod plaćanja carine i posebnog poreza pri uvozu motorne jahte i tri jedrilice koje je potom prodao, a to nije prijavio nadležnoj Carinskog upravi
Zbog milijunske utaje poreza i drugih davanja, kao i povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, zadarska je policija kazneno prijavila 40-godišnjeg Zagrepčanina s prebivalištem u Pakoštanima, Mladena Koceića, vlasnika dva obrta i ranča za terapijsko jahanje.
Koceića se sumnjiči da je kao korisnik braniteljske olakšice kod plaćanja carine i posebnog poreza pri uvozu ili kupnji strojeva i opreme za obavljanje gospodarske djelatnosti 2001. godine kupio motornu jahtu i tri jedrilice koje je prodao, protivno carinskoj zabrani prodaje od pet godina, a osim toga tu prodaju nije prijavio nadležnoj Carinskog upravi.
– Tako je jednu jedrilicu dao u zalog kao sredstvo osiguranja povrata kredita, bez prethodne obavijesti nadležnoj carinarnici i plaćanja carinskih pristojbi čime je utajio porez i carinu u iznosu od preko 1.740 000,00 kuna – izvijestili su iz policije koja ga, također, sumnjiči i da je od 1. siječnja 2005. do 31. srpnja 2006. godine vodio poslovne knjige svog obrta M.K. Jacht na način da je otežana preglednost poslovnog i imovinskog stanja obrta.
Ime Mladena Koceića u zadarskoj se javnosti čulo prošle godine nakon što je na lokaciji Brdine uz Vransko jezero otvorio ranč namijenjen ljubiteljima prirode i konja, ponajprije djeci i osobama s posebnim potrebama naziva “NK Ranch”, a tada se pokazao i kao humanitarac nudeći usluge terapijskog jahanja besplatno djeci s posebnim potrebama, braniteljima i invalidima Domovinskog rata. Koceić je, naime, bio sudionik Domovinskog rata koji se u Hrvatsku vojsku kao dragovoljac još krajem 1991. godine priključio zagrebačkoj 114. brigadi. Široj javnosti, a posebice onoj “dubljih džepova” Koceić je poznat iz svijeta luksuznih jahti i plovila. Na prošlogodišnjem, 49. sajmu nautike u Genovi pojavio se kao predstavnik i vlasnik zastupničke tvrtke Luka Grupa d.o.o i licencirani broker za jahte Rodriguez Group za Hrvatsku i ostale zemlje bivše Jugoslavije.
Kaznenu prijavu za utaju od gotovo dva milijuna kuna nije želio komentirati kratko tek kazavši kako će se cijeli slučaj razriješiti na sudu te da nije riječ o utaji poreza već o lošem poslovanju njegove tvrtke koja je u međuvremenu propala.