Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pobjednici Splitskog festivala u gostima kod paškog gradonačelnika

Autor: Alenka Festini

07.07.2010. 22:00
Pobjednici Splitskog festivala u gostima kod paškog gradonačelnika

Foto: Alenka FESTINI



Paška klapa Sol ovo ljeto će pamtiti po fantastičnom uspjehu na dva festivala. Tako su nedavno na Festivalu Melodija Istre i Kvarnera osvojili prvo mjesto po glasovanju publike s pjesmom “Boduli su duša od Kvarnera”, a prije nekoliko dana su se sa Splitskog festivala vratili kući s osvojenim prvim mjestom žirija i trećim mjestom publike.
U povodu tog događaja jučer ih je u svom uredu primio paški gradonačelnik Ante Fabijanić gdje je dečkima čestitao na velikim festivalskim uspjesima.
– U ime svih žitelja grada Paga zahvaljujem na svemu što ste učinili za promociju našeg grada. Pobjeda na ovogodišnjem MIK-u i nagrade na 50. splitskom festivalu su kruna vašeg rada. Ulazak u finale Splitskog festivala nas je oduševio, a dodjela tako značajnih priznanja je bila vrhunac lijepih trenutaka. Grad Pag će vam i nadalje biti podrška u radu. Čestitam svim članovima klape i Branku Barbiru, voditelju i autoru pjesama, rekao je gradonačelnik Fabijanić te uručio članovima klape prigodne darove.
Klapa Sol djeluje od 1996. godine, ali tek u posljednjih nekoliko godina su skupili hrabrosti i počeli pjevati po festivalima.
– Već smo nekoliko puta slali pjesme na Splitski festival, ali ove godine smo prvi put prošli. Posebno nas veseli treća nagrada publike što govori da nas je festivalska publika doista prihvatila i vjerujemo da će naša pjesma biti slušana, a s obzirom na aranžman i tekstove rado pjevana među ljudima u konobi i sličnim druženjima, priča nam Branko Barbir, umjetnički voditelj klape.
– Već 2008. godine nastupili smo na festivalu Melodije Istre i Kvarnera gdje smo s pjesmom “Labain” osvojili treću nagradu publiku, kao i nagradu za najbolje debitante. Sljedeće godine nastupamo s pjesmom “Škapular”, dok je ove godine naša pjesma “Boduli su duša od Kvarnera” osvojila prvu nagradu publike. Uz dvije nagrade sa “Splita”, ovo je sasvim sigurno ljeto za pamćenje.
Osim Branka u klapi pjevaju Vanja Fabijanić, Dalibor Fabijanić, Dražen Crljenko, Dario Grašo i Davor Dobrijević. Odmah nakon osnivanja, klapa kreće s radom, vježbama, nastupima po otoku Pagu, a potom i šire.
– Nakon desetak godina rada klape i pisanja autorskih pjesama, učinilo nam se da smo nekako sazreli za veće nastupe i otisnuli smo se u svijet festivala. Na početku nismo razmišljali o pobjedama, jednostavno se to dogodilo, publika nas je prepoznala i prihvatila. Poput brojnih drugih klapa, i mi smo svoje pjesme prilagodili široj publici. Istina je da nam je tradicionalno klapsko pjevanje osnova, ali s vremenom smo se malo mijenjali, počeli smo svirati razne instrumente i sve se to dobro posložilo. Tradicionalno a capella pjevanje danas sluša sve manje ljudi, kaže Branko.
Dečki sljedeće godine namjeravaju izdati i novi nosač zvuka, a u međuvremenu pred njima su brojna gostovanja. Tako će uskoro nastupiti na Festivalu klapa u Kaštelima, a 25. srpnja na Ljetnoj pozornici u Opatiji na “Festivalu Klapa i Mandolina”.


Večeras zapivajte uz klapu Sol


Svi koji želite čuti klapu Sol uživo, imate priliku za to večeras na Trgu Petra Krešimira IV. u Pagu gdje će održati veliki koncert pod nazivom “Zapivajte ovog lita s laureatima MIK-a i Splita”. Tom prigodom Grad Pag organizira veliku feštu uz dobru spizu. A dobre glazbe naravno neće nedostajati.