Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Stvarni” upisi tek od 21. do 26. srpnja

Autor: Anita Ćustić

07.07.2010. 22:00
“Stvarni” upisi tek od 21. do 26. srpnja

Foto: Adam VIDAS



Svaki je učenik dobio svoju šifru putem koje može ući u središnji sustav i vidjeti na kojoj je poziciji. To je započelo jutros od kada oni koji su sigurni na koji studij se žele upisati imaju još 48 sati vremena da to i učine, pojasnila je Elija Vrsaljko, glasnogovornica Sveučilišta u Zadru
Nakon konačnog završetka i objave rezultata ovogodišnje državne mature, projekta koji je ove godine prvi put proveden među hrvatskim maturantima, jučer su započeli i “revolucionarni” upisi na fakultete. Riječ je, dakako, o projektu koji je ove godine uzdrmao hrvatsko školstvo i to nizom reformi vezanim isključivo uz završetak srednjoškolskog i početak fakultetskog obrazovanja.
Za potvrdu 48 sati
Stoga su nakon niza novosti oko polaganja ispita državne mature budući studenti ovih dana suočeni s najnovijim načinom upisivanja na željene studije.
Poznato je, naime, da je cijeli ovaj projekt formiran tako da su maturanti još u siječnju ove godine, kada su prijavljivali ispite državne mature, prijavili i željene studijske programe na osnovi čega su na državnoj maturi polagali izborne predmete. Maturanti su tada imali priliku prijaviti do deset studijskih programa, a ako su željeli na nekome visokom učilištu prijaviti dvopredmetni studij, imali su mogućnost prijaviti neograničen broj dvopredmetnih studijskih programa istoga visokog učilišta. Ona prva rang lista prijavljenih studenata objavljena je jučer, kada su započeli i upisi, odnosno potvrde upisa nekog od prijavljenih studija.
Kako je pojasnila Elija Vrsaljko, glasnogovornica Sveučilišta u Zadru, s obzirom da niti jedan zadarski studij nije zahtijevao razredbene ispite, Sveučilište za sad nema nikakve veze s budućim studentima, jer još uvijek sve prijave te formiranja rang lista vrši isključivo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.
– Od siječnja, kada su završile prijave studenata, mi ne znamo ništa, jer svaki je učenik dobio svoju šifru putem koje može ući u središnji sustav i vidjeti na kojoj su poziciji. To je započelo jutros od kada oni koji su sigurni na koji studij se žele upisati imaju još 48 sati vremena da to i učine. Ako je, primjerice, netko prijavio uistinu deset studijskih programa, kada potvrdi prijavu upisa na jedan, briše se s ostalih devet programa na kojima se i rang lista pomiče, pojasnila je Vrsaljko, naglasivši da sve to traje do 20. srpnja, nakon čega tek svi studenti koji su potvrdu upisa izvršili putem interneta dolaze na Sveučilište kako bi to i fizički napravili, a što će biti moguće u vremenu od 21. do 26. srpnja.
Interes za psihologiju
Tako da će tek nakon toga zadarsko Sveučilište znati koliki je i za koje studije bio najveći interes, a do tad se sve događa izvan njihove domene. Kako je pojasnila glasnogovornica, poznati su jedino podaci o studijskim programima na koje su se učenici prijavljivali u siječnju, ali s obzirom na ono što je sad u tijeku, sigurno je da će se ta situacija do kraja promijeniti.
– Prema sveukupnom broju prijavljenih na našem Sveučilištu, najviše je interesa bilo za psihologiju, potom za pedagogiju pa menadžment te engleski jezik i književnost i učiteljski studij. Formirana je i lista prioriteta pa je tako evidentno da je studentima prvi izbor menadžment, drugi je predškolski odgoj, zatim kultura i turizam, potom psihologija i naposljetku engleski jezik i književnost, istaknula je Vrsaljko, dodavši da će tek nakon završetka upisa, nakon 26. srpnja, biti poznata ona stvarna i konačna rang lista.