Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Unijeti malo vedrine

Autor: Jelica Farkaš

07.07.2010. 22:00
Unijeti malo vedrine


U nizu prigodnih ljetnih događanja kojima se nastoji obogatiti ovogodišnja turistička sezona u Biogradu na moru, svoj doprinos daje i biogradski Zavičajni Muzej, kroz ljetnu izložbenu djelatnost. Nakon nekoliko već predstavljenih likovnih događanja, u prostorijama Zavičajnog muzeja u Biogradu na moru postavljena je izložba naivne likovne umjetnosti. Svoje radove ovom je prigodom predstavio splitski naivac Zoran Guša. Na 20 izloženih djela ovaj Splićanin nastojao je ispričati obične svakodnevne priče iz života od one kupanja po plažama i životu u neposrednoj blizini mora, maslina kao simbola mediterana, ali u svojoj maniri, odnosno naivi. To je, kako nam je kazao sam autor, jedini način na koji se nastojim izraziti i ne privlači me ništa drugo. Sve slike su rađene u tehnici ulje na platnu, a boje vedre i žive. – Je li to i vaš optimističan pogled na svijet – pitali smo umjetnika.
– Pa mada to baš i ne bih mogao tako nazvati, ima nešto u tome. Da, zapravo, u svakom slučaju nastojim unijeti malo vedrine i vidjeti neku vedriju stranu života, jer mislim da ju danas više nego ikada trebamo ponovo otkrivati.
Ovo je inače četvrta samostalna izložba splitskog umjetnika, koji se ozbiljnije počeo baviti slikanjem 1974. godine, kada je postao član likovne udruge pri Centru za kulturu Split. Od tada do danas imao je više skupnih i tri samostalne izložbe, a od svojih radova tri slike poslao je na natječaj “Premio basilio casella 2008”, u Pescaru, a koje su uvrštene među 16. drugih slikara iz Hrvatske. Organizator ove, kao i drugih izložbi koje će tijekom ljeta biti postavljene i predstavljene domaćim žiteljima i turistima, je Zavičajni muzej Biograd, a pokrovitelj je Grad Biograd. Ravnatelj muzeja Draženko Samardžić kazao nam je kao se ova ustanova priključila objedinjenom gradskom projektu Biogradsko ljeto, te će u sklopu njega organizirati niz ljetnih izložbi domaćih likovnih umjetnika, slikara, grafičara, a sve u sklopu ljetne sheme, koja je već postala praksa u radu ove muzejske ustanove. Nakon izložbe naive Zorana Guše, koja je otvorena do 17. ovog mjeseca, u maloj galeriji bit će postavljena izložba ulja na platnu zagrebačko zadarske likovne umjetnice Nede Pavić, a koja je već nekoliko puta izlagala u biogradskom i zadarskim muzejima. Nakon toga uslijedit će još niz zanimljivih izložbi, pretežito domaćih autora, jer sve su one dio su našeg kulturnog stvaralaštva koje treba predstaviti i gostima našega grada, kazao je ravnatelj Samardžić.