Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dobrotom protkala živote djece

07.07.2011. 22:00
Dobrotom protkala živote djece


Osim što je radila u bolnici i na Sveučilištu, Patricija je surađivala s vrtićima te osnovnim i srednjim školama, kao i različitim udrugama, čiji su članovi trebali psihološku pomoć


U predavaonici Opće bolnice Zadar održana je komemoracija nedavno preminuloj zadarskoj psihologinji prof. Patriciji Padelin. Ona je na zadarskom Odjelu za pedijatriju radila 21 godinu kao dječji psiholog te bila mentorica na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru i članica Društva psihologa Zadar.
Na jučerašnjoj komemoraciji o prof. Padelin govorili su dr. Neven Milić, voditelj Odjela za pedijatriju u Općoj bolnici Zadar, prof. Antica Petričić, najbliža Patricijina suradnica, Anita Vulić Prtorić iz Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru i Margareta Mesić iz Društva psihologa Zadar.
Prisjećajući se prof. Padelin, dr. Milić je istaknuo kako je Patriciju upoznao još za vrijeme predškolskih dana. Nakon toga, zajedno su išli u osnovnu i srednju školu, odrastali su zajedno.
– Puno sam vremena proveo s Patricijom jer smo najprije odrastali zajedno, a potom surađivali na Pedijatriji. Zajedno smo se radovali uspjehu, tugovali zbog neuspjela, zajedno smo se smijali i plakali. Danas, iako Patricija više fizički nije tu, njezin dobri duh ostaje zauvijek s nama, kaže dr. Milić.
Prof. Petričić je istaknula da je Patricija sve do unatrag dvije godine bila jedina dječja psihologinja u zadarskoj Općoj bolnici. Tada je Antica Petričić počela raditi s prof. Padelin na Odjelu za pedijatriju, a surađivale su u istraživanjima na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru.
– Osim što je radila u bolnici i Sveučilištu, Patricija je surađivala s vrtićima te osnovnim i srednjim školama kao različitim udrugama, čiji su članovi trebali psihološku pomoć. Svojim radom, Patricija je zadužila mnoge. Njezina dobrota i plemenitost protkala je živote djeca s kojima je radila, a svima ostalima, koji su je poznavali, Patricija će ostati u trajnom sjećanju, kaže prof. Petričić.
Za Patriciju Padelin, prof. Anita Vulić Prtorić s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, kazala je kako je s njom bilo divno raditi zbog njezine strasti koju je pokazivala u profesionalnom, ali i osobnom životu.
– Patriciji psihologija nije bila samo posao, psihologija je bila njezina misija. Krasile su je divne osobine; nesebičnost, strast i blistav um. Te osobine dijelila je sa svima kojima je radila, djecom, studentima i kolegama, govori prof. Vulić Prtorić, dodajući da je Patricija Padelin, svojim mentorskim i istraživačkim radom dala veliki doprinos Sveučilištu u Zadru.
Margareta Mesić, predsjednica Društva psihologa Zadar, prisjećajući se Patricije, navela je kako je ona uvijek iznova tražila nove načine da što bolje pristupi ljudima. Na taj način, Patricija je, kako je istaknula Mesić, ljudima liječila dušu. Patricijino znanje, humanost i dobrota, nadilazili su prosječnost te će kao takva ostati zauvijek u sjećanju obitelji, rodbine, suradnika i prijatelja.