Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mađarski policajci i ovog ljeta u Zadru

07.07.2011. 22:00
Mađarski policajci i  ovog ljeta u Zadru


Zadovoljni smo ovom suradnjom. Ponosni smo na ovaj projekt, jer smo prvi, a naš dobar primjer uskoro su slijedile i druge države, rekla je mađarska konzulica Anna Szlanyinka, a načelnik PU zadarske Darko Car ujedno je najavio dolazak poljskih policajaca. Oni bi, kazao je Car, u Zadar trebali stići 17. srpnja te ostati do 17. kolovoza


Lajoš Vereš i Tamas Burgstaller, mađarski su policajci iz Mohačke policijske uprave u Baranjskoj županiji koji će sljedeća dva tjedana, u sklopu već tradicionalne akcije Ministarstva unutarnjih poslova “Sigurna turistička sezona”, boraviti na području PU zadarske. S njima će u ophodnju, prvenstveno zamišljenu kao pomoć mađarskim turistima na našem području, zadarski kontakt policajac Ive Begonja. On je mađarske kolege zajedno s načelnikom PU zadarske Darkom Carom predstavio zadarskoj javnosti te ih odveo u prvu, probnu ophodnju kojoj je nazočila i mađarska konzulica Anna Szlanyinka.
Inače, suradnja s mađarskom policijom započela je još 2006. godine, a osim što njihovi policajce dolaze na Jadran, tijekom tri ljetna mjeseca u Splitu djeluje i mađarski konzularni ured koji vodi Szlanyinkaova. 
– U četiri dalmatinske županije tijekom ljeta boravi oko 300 tisuća gostiju, stoga nam je boravak mađarskih policajaca vrlo važan – istaknula je Szlanyinka kojoj su se tijekom prve ophodnje u samom centru Zadra odmah obratili mađarski turisti.
– Izuzetno mi je drago što su naši policajci tu u Hrvatskoj. Osjećam se sigurnije jer znam da se imam kome obratiti ukoliko mi zatreba pomoć – rekla je Silvija Ganlaj koja ljetuje u Zadru, a kojoj su nakon susreta mađarski policajci uručili i letak s napucima za postupanje u slučaju potrebe.
Inače, tijekom prethodnih godina pokazalo se kako je turistima pomoć potrebna prvenstveno zbog problema s izgubljenim dokumentima, nestankom osobnih stvari te u posredstvu kada je riječ o prometnim nesrećama kojih su sudionici, pojasnio je policajac Lajoš kojemu je ovo već treća godina da boravi na zadarskom području. Njegovom kolegi Burgstalleru druga je sezona u Zadru, a nada se, kaže, kako nije posljednja.
 – Zadovoljni smo ovom suradnjom. Ponosni smo na ovaj projekt, jer smo prvi, a naš dobar primjer uskoro su slijedile i druge države. Tako na Jadran već godinama dolaze policijski djelatnici iz drugih država EU, pa tako u Split primjerice već godinama dolaze slovački, poljski i češki policajci – dodala je mađarska konzulica Anna Szlanyinka, a načelnik PU zadarske Darko Car ujedno je najavio i dolazak poljskih policajaca. Oni bi, kazao je Car, u Zadar trebali stići 17. srpnja te ostati do 17. kolovoza, u dva termina po 15 dana.
– Ovo je već šesta godina da kontinuirano uspješno surađujemo s mađarskim kolegama, pohvalio se Car, dodavši kako je to razumljivo s obzirom na brojnost mađarskih državljana u Zadarskoj županiji.
Prema podacima Turističke zajednice Zadarske županije prošle godine je na zadarskom području boravilo 46 tisuća mađarskih gostiju, a prema najavama ove godine očekuje ih se i više od 50 tisuća – istaknuo je Car dodavši kako mađarski policajci odlično prihvaćeni na našoj obali od kolega policajaca i od mađarskih gostiju pa da se stoga nada kako će ova suradnja potrajati.