Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Maraska otkupila 360 tona višnje maraške

07.07.2011. 22:00
Maraska otkupila 360 tona višnje maraške


S kooperantima je dogovoreno da se 1,40 kuna po kilogramu isplati do 15. kolovoza, a ostatak od 3,00 kune do 15. prosinca tekuće godine. Smatramo da su naši kooperanti zadovoljni i otkupnom cijenom i rokovima plaćanja, kao i time da se otkup odradio u potpunosti, kazao je Montabelo


Otkupljivači  višnje maraške ove godine  mogu trljati ruke zbog dobro  obavljenog posla. Samo na  području sela Škabrnja i Prkos, prema prvim podacima,  otkupljeno je i više od 700  tona ove cijenjene višnje po  cijeni od 4,20 kuna po kilogramu koliko će platiti Dona, do 4,40 kuna koliko je  dogovorena cijena s tvrtkom  Maraska.
Bez čupanja stabala
 Najbolje su prošli proizvođači koji su uspjeli prodati  dio količina privatnicima koji za proizvode od maraške  poput Cherryja ili vina te  slastičarima za kolače, a te  su cijene bile nešto više. S  obzirom na stanje na tržištu  i cijene višanja su vrtoglavo  narasle, jer su Poljska i  Mađarska najveći proizvođači kontinentalne višnje  pretrpjeli velike štete zbog  mraza pa su otkupljivači  napravili dobar posao. Ove  godine nije bilo prosvjeda i  čupanja stabala zbog niskih  otkupnih cijena, a proizvođači su s dogovorenim  cijenama relativno zadovoljni. Nije da će pretjerano  zaraditi, ali uspjeli su pokriti  troškove te će im nešto i  ostati.
Marko Ivković, direktor PZ  Škabrnja, kazao  nam je da još  nemaju točne  podatke o tome  koliko je maraške prodano  ove godine, ali  da su otkupljivači Dona i Maraska kupili svaki  po otprilike 35  vagona te da je  manji dio prodan  i privatnicima, a  napomenuo je i  da su proizvođači maraške  djelomično zadovoljni, no situacija je ipak  bolja nego prošle  godine.
Vandri Montabelo, predsjednik Uprave tvrtke Maraska d.d. kazao nam  je kako su otkupili oko 360  tona po cijeni 4,40 kuna po  kilogramu te kako će teći  isplata.
– S kooperantima je dogovoreno da se 1,40 kuna po  kilogramu isplati do 15. kolovoza, a ostatak od 3,00  kune do 15. prosinca tekuće  godine. Smatramo da su naši  kooperanti zadovoljni i otkupnom cijenom i rokovima  plaćanja, kao i činjenicom  da se otkup odradio u potpunosti, kazao je Montabelo.
Prvi put ove godine brana  je i maraška s voćnjaka  njihove tvrtke, a urod s  plantaže bio je oko 420 tona,  dok se za iduću godinu  očekuje urod preko 1.000  tona. S obzirom na to da se  radi o velikoj količini, upitali  smo ga i što će biti s  otkupom sljedeće godine.
I zatvorenici u berbi
– Što se tiče otkupa za  sljedeću godinu, Maraska će i  dalje ponuditi otkupnu cijenu  kooperantima, a otkupljena  količina ovisit će o urodu i  dogovoru s kooperantima,  govori Montabelo.
Na Maraskinoj plantaži su  u berbi sudjelovali i zatvorenici.
– Sukladno prethodnom  odobrenju sadržaja Ugovora o  pružanju usluga fizičkog rada  zatvorenika od strane Ministarstva pravosuđa, Uprave  za zatvorski sustav te dobrovoljnom pristanku samih  zatvorenika, ostvarena je suradnja sa Zatvorom u Zadru  za poslove ručne berbe višnje  maraske. Mislim da neću pogriješiti ako izrazim naše, ali i  njihovo zadovoljstvo ostvarenom suradnjom. Ovaj put su  obavljali poslove ručne berbe,  a za taj posao cijena je unaprijed određena i iznosila je 2  kune po kilogramu ubrane  višnje maraske, što je identična cijena kao i za ostale  radnike na istim poslovima,  kazao je Montabelo.
Trenutačno stanje na  tržištu ocijenio je zadovoljavajućim, a nadaju se da će  ulaskom u EU biti poboljšan  i plasman proizvoda.
– Ulaskom u EU očekujemo  otvaranje dodatnih mogućnosti plasmana naših proizvoda  zbog smanjenja carinskih davanja i liberalizacije uvjeta  trgovanja. U svakom slučaju,  Maraska očekuje znatne benefite od vlastite plantaže te  smatramo da višnja maraška  ima snažan tržišni potencijal,  što će se uvelike odraziti na  poslovanje Maraske, ali i njezinih kooperanata, zaključio  je Montabelo.