Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Na Svjetsko prvenstvo odlazimo po zlato

07.07.2011. 22:00
Na Svjetsko prvenstvo odlazimo po zlato


Iako ne raspolažemo s mnogo informacija o posadama iz prekooceanskih zemalja, postignuta vremena daju nam za pravo nadati se najboljem – kaže Bajlo


U četvercu bez  kormilara Hrvatska je na  Europskom juniorskom prvenstvu, održanom krajem  lipnja u Poljskoj, osvojila  brončanu medalju. Nakon  tri godine posta Mate Ledenko i Mile Čakarun su,  nastupivši zajedno s veslačima pulske Istre Patrikom Prnjakom i Ivanom Pitonom, u VK Jadran donijeli  odličje s najvećih internacionalnih smotri. Uz spomenutu posadu, za odličan  se rezultat u Kruszwicama  pobrinuo i Jadranov četverac s kormilarom u sastavu:  Ante Antišin, Roko Pekić,  Luka Baričević, Antonio  Adžić s kormilarom Tonijem  Crljenkom. Njima je bronca  izmakla za samo pola sekunde, koliko su zaostali za  trećeplasiranim rumunjskim  sastavom. Ovi su rezultati  potvrda da se zadarski trofejni sport u bliskoj budućnosti može nadati novim  velikim dosezima, a koliko  je ona uistinu blizu odlučili  smo saznati u razgovoru s  Danijelom Bajlom, glavnim  trenerom Jadrana i trenerom brončanog juniorskog  četverca koji se na jezeru  Peruča priprema za predstojeće Svjetsko prvenstvo u  Engleskoj.
Nedugo nakon dolaska na  mjesto prvog stratega Jadrana Bajlo je, kao i njegovi  veslači, stigao do prve medalje s međunarodnih prvenstava. Ipak, iako nije razočaran plasmanom, kaže  da je četverac bez u Poljskoj  mogao i više.
– Pripremali smo se za  zlato jer naš četverac nedvojbeno posjeduje potencijal za sam vrh. Dvije trećine  utrke smo odradili rutinski,  o čemu je svjedočila i konstantna prednost, međutim,  pokleknuli smo u završnici.  Zapuhao je jak kontra vjetar, posada se nije najbolje  snašla: napravila je nekoliko  tehničkih grešaka te su novonastalu situaciju najbolje  iskoristili Bjelorusi i Rumunji. Šteta, jer mi i Puljani  smo ti kojima su valovi svakodnevica… Bronca je također vrijedan uspjeh i ne  želim tražiti alibi jer su uvjeti svima bili jednaki, ali  uvjeren sam da u Poljskoj  nismo pokazali najbolje što  možemo – obrazložio je Bajlo, te se potom osvrnuo i na  nastup četverca s kormilarom.
– I prije utrke smo bili  svjesni da se radi o izvrsnoj  posadi, spremnoj više nego  ravnopravno parirati konkurenciji. Odradili su  odličan nastup i prava je  šteta što ih je tako malo  dijelilo do medalje. Nadam  se da će zato sljedećeg tjedna u Zagrebu izboriti normu za odlazak na Svjetsko  prvenstvo, a u Eatonu reprizirati izdanje iz Poljske.  Milimetri ih dijele do norme, što praktički znači i do  odličja.
Od 4. do 7. kolovoza četverac “bez” u Engleskoj,  kaže Bajlo, ponovno kreće u  borbu za najbolji plasman.  Bez obzira na konkurenciju,  ambicije ostaju nepromijenjene.
– Na Svjetsko prvenstvo  odlazimo po zlato. Kao što  sam već rekao, potencijal  imamo, a dobit ćemo i priliku još se jednom susresti s  Bjelorusima i Rumunjima, s  kojima se bez dvojbe  možemo nositi. Iako ne raspolažemo s mnogo informacija o posadama iz prekooceanskih zemalja, postignuta vremena daju nam  za pravo nadati se najboljem. Sigurno je da neće biti  lako ostvariti zacrtano, no  uvjeren sam da možemo –  podvukao je Bajlo.


Igra na sigurno




Da bi hrvatski (Jadranov)  četverac s kormilarom otputovao na Svjetsko prvenstvo  prethodno će morati uspješno  apsolvirati kriterijsku utrku koja će se u utorak održati u  Zagrebu. Norma Hrvatskog  veslačkog saveza iznosi šest  minuta i 25 sekundi – otprilike  koliko će najboljima u Engleskoj trebati za osvajanje  odličja. Loša financijska situacija u Savezu ključni je  razlog za postavljanje ljestvice  toliko visoko, odnosno za “igru  na sigurno”.


Budućnost rimen veslanja


– Ponosni smo na naših  šest juniora, koji su odreda  ponikli u Jadranu. Bez stvaranja vlastitih veslača i ne  bismo mogli opstati, posebno  u današnjim vremenima. Danas je rimen veslanje (svaki  veslač jedno veslo op.a.) u  Hrvatskoj u podređenom položaju, no oni predstavljaju  odličan temelj za njegovu bolju  budućnost. Dio su dugoročnog plana kluba kojim im  želimo omogućiti da uz veslanje ostanu i kada postanu  seniori, a ne da nakon pet-šest  godina intenzivnog rada završe svoj put – kaže Bajlo.