Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Osam godina nije izostala ni sata

07.07.2011. 22:00
Osam godina nije izostala ni sata


Možda je malo čudno, ali ja sam bila bolesna jedino u vrijeme praznika, a čim bi počela škola ja bih ozdravila. Autobus se često kvario i mnogi su se tad sretni vraćali kući, ali ja na to nikad nisam ni pomislila, jer sam znala da na nastavu moram stići. Tad bih uvijek zvala tatu da dođe po mene, priča Josipa


I dok se  druge škole danas mahom  bore s problemom velikog  broja izostanaka učenika, bilo opravdanih ili neopravdanih, OŠ Novigrad bilježi  podatak koji je vrlo rijedak.
Riječ je, naime, o Josipi  Bakić, učenici ove škole, koja  baš nikad za vrijeme svog  osnovnoškolskog obrazovanja nije izostala s nastave.
Samozatajna Josipa
Samozatajna djevojka ovih  je dana upisala srednju školu  i to zadarsku Prirodoslovno-grafičku školu, a sve do  sada, dok ravnatelj škole uvidom u matičnu knjigu nije  utvrdio da bilježe zanimljiv  podatak, Josipa je to skrivala,  nije htjela o svojim neizostancima puno govoriti i  tome pridavati neku važnost.
No, kako ističe Joso Radošević, ravnatelj OŠ Novigrad, za njega ovaj podatak  nije smio ostati skriven, jer  smatra da je to pravi izuzetak  i to ne samo u Zadarkoj  županiji nego u cijeloj Hrvatskoj.
– Sasvim slučajno smo, dok  smo na sjednici u povodu  završetka školske godine, ispunjavali matičnu knjigu otkrili da Josipa Bakić baš  nikad u osam godina nije  izostala s nastave. Naravno,  svi smo ostali zatečeni, jer ni  ja niti itko od mojih kolega za  svog radnog vijeka nismo to  zabilježili. Mislim da je ovo  izuzetak u Hrvatskoj, a volio  bih da se jave škole koje se  također mogu ovim pohvaliti,  kazao je Radošević, istaknuvši da OŠ Novigrad inače  ima mali broj izostanaka, ali  učenica Josipa je pravi ponos  škole.
Tim više jer, kako ističe  ravnatelj, Josipa živi u Paljuvu, što znači da je sve ove  godine u školu svakodnevno  putovala školskim autobusom, koji se nerjetko kvario i  učenicima pružao opravdan  razlog za izostanak iz škole.  No Josipa niti u jednoj od tih  situacija niti zakašnjenje, a  kamoli izostanak iz škole nije  smatrala opcijom.
– Kad bi se autobus pokvario ili bi kasnio, uvijek bi se  jedna grupica učenika, koji se  nisu uspjeli snaći i osigurati si  prijevoz, vratila kući, ali Josipa baš nikad nije niti zakasnila, što je uistinu pravo  čudo, ponosan je ravnatelj,  istaknuvši da je Josipa inače  vrlo dobra i uzorna učenica, a  za ovaj uspjeh i ponos koji je  podarila sebi i svojoj školi,  OŠ Novigrad nagradila ju je  knjigom i pohvalom te lijepim željama.
Škola na prvom  mjestu
Ipak, Josipa o sebi ne voli  puno govoriti. To što baš  nikad nije izostala s nastave  ne smatra nikakvom posebnošću, jer ona školske obveze  ozbiljno shvaća.
– Nikad nisam izostala s  nastave, jer nisam imala potrebe. Možda je malo čudno,  ali ja sam bila bolesna jedino  u vrijeme praznika, a čim bi  počela škola ja bih ozdravila.  Autobus se često kvario i  mnogi su se tad sretni vraćali  kući, ali ja na to nikad nisam  ni pomislila, jer znam da na  nastavu moram stići. Tad bih  uvijek zvala tatu da dođe po  mene i on bi me na vrijeme  dovezao u školu, priča Josipa  i dalje ne shvaćajući zašto bi  po nečemu bila posebna. Jako dobro je znala da jedina u  školi nikad nije izostala, ali  nije to htjela nikom spominjati, jer, s obzirom na to  da ne voli biti u centru  pažnje, nije htjela da se tome  pridaje posebna važnost. Zato sramežljivo prihvaća ovu  priču o sebi, ali na nju su  izuzetno ponosni i njezini  roditelji, Živko i Lidija, koji  brižno prate njezin uspjeh,  potvrđujući njezinu predanost školskim obvezama.
– Škola joj je uvijek bila na  prvom mjestu i nikad se nije   izmotavala da ne ode na  nastavu ili da zakasni na neki  sat, kao što djeca inače znaju  raditi. U svakoj je situaciji  pronalazila načina da ode u  školu. Jedanput je tako pobjegla iz ambulante gdje smo  je doveli na pregled, jer je  liječnica kasnila, pa se pribojala da će zakasniti u školu  i umakla nam, priča Josipin  otac Živko, prisjećajući se i  nekih važnih obiteljskih događanja koje je Josipa zbog  škole propustila, iako su joj  roditelji sugerirali da izostane.   
– Nedavno smo tako bili  pozvani na krizmu u Zagreb,  koja je bila u nedjelju i mi  smo joj sugerirali da ide s  nama i da u ponedjeljak  izostane iz škole, no ona za to  nije htjela čuti. Rekla je da bi  išla da je krizma u subotu, ali  kako je u nedjelju, ona ne  može i točka, priča majka  Lidija, ističući da je zbog  svega ovoga njihova Josipa  kod njih izgradila veliko povjerenje zbog čega im je puno  lakše “pustiti” je u srednju  školu, te se nadaju da će se i  tamo pokazati ovako savjesnom i predanom.