Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Proizvođači visoko kvalitetnih maslinovih ulja predstavili se kupcima

07.07.2011. 22:00
Proizvođači visoko kvalitetnih maslinovih ulja predstavili se kupcima


Manifestacija koje su izložbeno-prodajnog karaktera treba biti sve više u Zadru, pogotovo u ljetnim danima kada su prisutni domaći i strani turisti. Komentari posjetitelja su odlični, informirali su se, degustirali i obavili kupnju. Trebamo slijediti primjer Istre gdje svaki ugostiteljski objekt nudi ulja njihovih domaćih proizvođača, kaže Ratko Romić


Na Narodnom  trgu u Zadru nedavno je  održana manifestacija pod  nazivom “Ljeto s maslinovim uljem” koja je dio nacionalnog gospodarskog turističkog projekta “Hrvatska zemlja maslinovog ulja”.  Prvi put jedan projekt vezan  uz maslinarstvo obuhvaća  čitav niz manifestacija u čak  15 hrvatskih gradova i povezuje sve hrvatske regije.  Navedeni projekt je nastao  kao odgovor na nedovoljnu  promociju i prodaju hrvatskih maslinovih ulja, a ima  za cilj izgradnju imidža Hrvatske kao zemlje izvrsnih  maslinovih ulja, edukaciju  stanovništva o ljekovitim  svojstvima maslinovog ulja i  povećanje prodaje hrvatskih maslinovih ulja na domaćem i inozemnom  tržištu.
Matešići iz Dikla     
Marin Matešić iz Dikla  izložio je svoje višesortno  ekstra djevičansko maslinovo ulje pod nazivom Dama  za koje je osvojio brojne  medalje na natjecanjima diljem Hrvatske. Maslinarstvom se intenzivno bavi  zadnjih deset godina i vlasnik je oko 170 stabala maslina na dva lokaliteta, u  Diklu i u Kožlovcu kod  Benkovca gdje uzgaja preko  dvadeset domaćih i introduciranih sorti. Cijelo vrijeme veliku podršku u radu  Marinu pruža njegova obitelj, supruga Dalida, kćer  Marina i sin Darijo koji su  već pravi mali znalci kada je  o maslini riječ.
– Ljeto s maslinovim  uljem je vrijedan projekt  koji je nama maslinarima  potreban da naša vrhunska  maslinova ulja prezentiramo  javnosti. Radujemo se sličnim  događanjima koja slijede u  Zadarskoj županiji. Uočili  smo da su kod jednog dijela  posjetitelja prisutne stare navike konzumiranja, ali sve više  potrošača prihvaća našu kvalitetu ulja koja ima izraženiju  gorčinu i pikantnost te intenzivnije mirisne karakteristike. Upravo navedenim manifestacijama vrši se educiranost potrošača, rekao nam  je Marin Matešić.
Oleum Dalmatia
Dragutin Pjelik i Željko Vrsaljko vlasnici Oleum Dalmatia d.o.o. predstavili su prisutnima Carat Premium i Carat Classic, ulje koje je osvojilo šampionsku titulu na  manifestaciji Ulika u Medulinu. Carat Premium je ulje  intenzivnog okusa i bogatog  mirisa, a Carat Classic je ulje  blagog okusa koje se sastoji  od 15% istarskih ulja, visoko  nagrađenih i 85% dalmatinskih ulja, također visoko nagrađenih. Plan im je dogodine  na tržište plasirati ekološko  ulje pod nazivom Carat Ecco.
– Pohvale organizatorima  za pokretanje projekta tijekom kojeg smo imali priliku  upoznati domaće posjetitelje i  turiste s našim kvalitetnim  maslinovim uljima. Mnogi su  rado degustirali i pokazali se  kao jako dobri poznavatelji  ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Manifestaciju treba  podržati i ponavljati što češće  kako u Zadarskoj županiji,  tako i u ostalim županijama u  Hrvatskoj. Na ovaj način vrši  se educiranost posjetitelja i  uspostavljaju se poslovni kontakti s ugostiteljima putem  kojih domaćim i stranim turistima možemo ponuditi vrhunske domaće proizvode.
Milenkovići iz  Baredine 
Vladan Milenković iz mjesta Baredine, na Bujštini,  upoznao je posjetitelje s obiteljskim brendom Oleatica.  Vladan se zajedno sa suprugom Mirjanom Srdar bavi  proizvodnjom ekološkog vrhunskog ekstra djevičanskog  maslinovog ulja i prirodnom  kozmetikom. Krenuli su u suradnji s farmaceutskom tvrtkom Magdis d.o.o. iz Zagreba u proizvodnju kozmetičkog programa koji podrazumijeva dnevne i noćne kreme za lice te mlijeko za tijelo  u kojima je glavna i najbogatija sastavnica njihovo ekološko ulje Oleatica. Odnedavno su kozmetičku liniju  obogatili i ekološki uzgojenom lavandom. Maslinarstvom su se počeli baviti prije  dvanaest godina i danas na  svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu imaju 430  stabala maslina sorti leccino,  frantoio, istarska bjelica i  buža. 
– Manifestacija “Ljeto s  maslinovim uljem” je odličan  projekt koji je nama izlagačima omogućio da predstavimo naše proizvode diljem Hrvatske. Mnogi posjetitelji su se rado informirali  o našim proizvodima, a zatim  obavili i kupnju. Za prirodnu  kozmetiku zainteresiran je veliki broj kupaca, a nama je  drago da su svjesni da isključivo prirodnim tretmanom koži darujemo zdravlje,  bolji i očuvaniji izgled, istaknuo je Vladan Milenković.
OPG-a Zara iz Briševa
Ratko Romić i unuk Andrej  Čulina prezentirali su svoje  ekstra djevičansko maslinovo  ulje koje je mješavina šest  sorti. Ratko Romić bavi se  maslinarstvom intenzivno već  dvadeset godina. Vlasnik je  OPG-a Zara u Briševu na  kojem se nalazi 400 stabala  maslina sorti oblica, drobnica,  mašnjača, pendolino, leccino i  coratina. Vlasnik je mnogobrojnih zlatnih medalja koje  je osvojio na vodećim maslinarskim manifestacijama u  Hrvatskoj. Šampionska titula  na ovogodišnjim Danima  masline u Zadru mu je izmakla za 0,2 boda. 
– Manifestacija koje su  izložbeno prodajnog karaktera treba biti sve više u Zadru  pogotovo u ljetnim danima  kada su prisutni domaći i strani turisti. Komentari posjetitelja su odlični, informirali  su se, degustirali i obavili kupnju. Trebamo slijediti primjer  Istre gdje svaki ugostiteljski  objekt nudi ulja njihovih domaćih proizvođača, kazao  nam je Ratko Romić.  
 


Kušanje na Oil baru




Zadrani i njihovi gosti imali su priliku degustirati šampionsko ulje tvrtke Oleum Dalmatia d.o.o., vlasnika Željka Vrsaljka i Dragutina Pjelika, zatim nagrađena ulja Marina Matešića iz Dikla, Ratka Romića iz Briševa, Mladena Prtenjače iz Zadra, Uljare Dujela iz Zadra, PZ Maslina i vino Polača. Posjetitelji su mogli degustirati i proizvode tvrtki Zvijezda, Agrolaguna, Uje, PZ Brachia s otoka Brača, OPG Balija iz Fažane, OPG Marija Buršić iz Buja, OPG Aralica iz Šibenika. Još oko 40 vrsti maslinovih ulja visoke kvalitete i osvojenih priznanja, s područja čitave Hrvatske, prisutni su imali prilike kušati na takozvanom Oil baru.