Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Protiv diskriminacije invalida

07.07.2011. 22:00
Protiv diskriminacije  invalida


Cilj je podizanje svijesti građanstva o potrebama, pravima i sposobnostima invalidnih osoba te smanjivanju različitih oblika njihove diskriminacije, kazao je Ante Raos, predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom


Na  biogradskoj rivi upriličeno je  predstavljanje projekta koji  upozorava na potrebu boljeg  razumijevanja, uvažavanja i  potporu osoba s invaliditetom.  Kako bi se građani potaknuli na  promišljanje o pravima, potrebama i mogućnostima osoba s  invaliditetom, osmišljen je poseban projekt koji pod nazivom  “Što bi dao da si na mom mjestu?”, provodi Mreža udruga  osoba s invaliditetom Dalmacije u partnerstvu s Udrugom  za civilno društvo i kvalitetu  življenja Srma iz Sinja.
Riječ je o projektu koji financira Delegacija Europske  unije u Republici Hrvatskoj, a  program se provodi u deset gradova četiri dalmatinske županije,  Zadarskoj, Šibensko-kninskoj,  Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Grad Biograd rado se odazvao da bude domaćin jednom  ovakvom humanom događanju  te je ono upriličeno ispred zgrade Gradske uprave na biogradskoj rivi. Temeljni cilj projekta  je pridonijeti poštovanju svih  ljudskih prava i temeljnih sloboda čovjeka, naročito prava  osoba s invaliditetom.
– Specifični ciljevi koji bi se  trebali ostvariti realizacijom  projekta su jačanje i osnaživanje invalidnih osoba za lakše  društveno uključivanje i integraciju, kao i za aktivnu ulogu  ravnopravnih članova zajednice. Cilj je podizanje svijesti  građanstva o potrebama, pravima i sposobnostima invalidnih osoba te smanjivanju različitih oblika njihove diskriminacije. Osobe o kojima je  riječ ne traže puno, kazao je  Ante Raos, predsjednik Mreže  udruga osoba s invaliditetom,  dodajući da zapravo samo žele  da invalidne osobe imaju jednake šanse kao i drugi  građani.
– Invalidne osobe trebaju se  aktivno uključiti u život i rad  sredina u kojima žive, da im se  za to osiguraju osnovni uvjeti,  prilagođeni njihovim potrebama i mogućnostima. Na taj  način bi mogli u znatno većoj  mjeri dati svoj doprinos zajednici. Stoga i ove motivacijske  radionice nastoje odbaciti promišljanja o invalidnim osobama kao osobama drugog reda  jer mi to nikako nismo. Mi jednostavno ne možemo sve kao  drugi, no zasigurno nešto  možemo i bolje od njih, samo  nam treba dati šansu kako bismo se dokazali, kazao je Raos.
Ovo događanje na biogradskoj rivi privuklo je i znatan dio  prolaznika, a svi oni mogli su  dobiti na dar majicu te ekovrećicu sa znakom Mreže udruge osoba s invaliditetom Dalmacije, no trebalo je kazati  nešto o spomenutoj temi, što su  mnogi rado učinili te napisati ili  nacrtati nešto, ali s onom rukom s kojom se inače ne služe.
Na taj način Biograđani su  barem na trenutak probali biti  u koži onih koji žive uskraćeni  za neke obične, svakodnevne  stvari.